Открийте ни и в

България

След Цветанов, Борисов не иска вече и Веско Маринов (ВИДЕО)

публикувано

на

Затягане на контрола в ГЕРБ, изграждане на звено за вътрешен контрол и разделяне на административните задължения в партията между няколко души, а не както досега апаратчикът (Цветанов) да е един. Това предвиждат промените, които е замислил лидерът Бойко Борисов в управляващата формация. Днес той представи своеобразен анализ на резултатите на партията от евроизборите, в който включи и съдбата на Цветан Цветанов. Борисов не се изказа ласкаво за вече бившия си заместник и така даде заявка, че партията – това е той. Лидерът на ГЕРБ обясни, че когато влизал в политиката, влязъл с такъв рейтинг, че и магаре да бил предложил за депутат, пак щели да го изберат. Не искал и повече личният приятел на доскорошния си заместник – популярният изпълнител Веселин Маринов, да пее на партийните мероприятия.

„Анализ на изборите – вече го правих, вие го правихте, от сутрин до вечер слушам политолози, социолози… С една дума – резултатите са добри. Победата е категорична и с оставките в БСП това беше потвърдено. Когато си победил, скромността изисква да си мълчиш. Има достатъчно платени социолози, които ходят по студиата и коментират“, посочи Борисов на импровизирана пресконференция на стълбите пред централата на ГЕРБ след заседание на Изпълнителната комисия.

Борисов в действителност няколко пъти се изяви след вота, в т.ч. от Брюксел, като посочи, че социолозите, които даваха преднина на БСП пред ГЕРБ в хода на кампанията не са познали, или направо са манипулирали, припомня Клуб Z.

По адрес на Цветанов, който вчера бе освободен от ръководните постове в партията, Борисов каза, че оставката му е била негово желание.

„Както той каза, доверието в нас го няма. Когато го няма – това е едно правилно решение. Напуска ръководните постове, спира да се изявява по медиите и остава редови член да работи в централата беше единият избор, не се съгласи; избрахме вариантът да напусне от всички постове. Трети или четвърти вариант няма“, каза лидерът.

По устав председателят има трима заместници, но от думите на Борисов днес стана ясно, че навярно ще предложи промени в правилата, така че да останат двама.

„Мисля че с двама заместници и повече власт на административния секретар, докато аз се занимавам с премиерството, е повече от достатъчно“, посочи той.

Очаква се конгрес на ГЕРБ на 7 юли, на който ще бъде взето решение в тази посока. И не само: „Името на Цветанов се заменя с „Изпълнителната комисия“, каза още Борисов.

И уточни, че досега ръководният орган на партията е бил много слаб, а фукнциите му на практика са били иззети от едно лице – Цветанов. По устав заместник-председателите са членове на ИК. Тя се състои от 11 души и се ръководи от председателя. Ще се разделят и постове – да няма вече припокриване кмет и областен ръководител, министър и областен ръководител и пр.

„Ще създам и един орган за контрол вътре в самата партия – за сигнали, жалби и оплаквания – говоря за тези извън престъпленията. Видяхте на този в Пловдив какво му се случи – имаше лошия късмет да попадне на хора, които имаха смелостта бързо да се свържат с мен“, заяви Борисов, визирайки арестувания за корупция снощи районен кмет от Пловдив.

След което по темата Цветанов Борисов опита да сложи точката: „Не ми се искаше повече Веско Маринов да ни пее на концертите. И аз им казах как трябва да се проведе кампанията, не се съобразиха с мен…“

На въпроса ще му е трудно ли без Цветанов на местните избори, Борисов се ядоса: „Дайте да говорим сериозно. Всеки има роля. Когато влязох на избори – влязох с 90% рейтинг. И магаре да бях вързал, щяха да го изберат за депутат!“

Премиерът обяви още, че е назначил Деница Желева, сега негов съветник по международните въпроси, за шеф на кабинета си. Румяна Бъчварова заминава за Израел като посланик.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

България

Общинар от Бургас: Заложиха ни капан, за да стане пътя към „Росенец“ частен

Трябвало да избират – или частен път, или остават без канализация

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: btvnovinite.bg

Как пътят към плажа на „Росенец“ стана частен? На сесия на Общинския съвет в Бургас на 28 април е решено той да бъде деактуван от публична общинска в частна собственост. Един от подкрепилите това решение със своя глас е общинският съветник Димитър Найденов от „Демократична България“, който се опита заедно с бившия правосъден министър Христо Иванов да слезе на брега при старата нефтена база.

„Докладната, която бе изработена от администрацията на кмета на град Бургас, постави общинския съвет като заложник на съдбата на жителите на рибарско селище Ченге скеле. В една и съща докладна администрацията на кмета се беше постарала да вкара като т. 3 деактуването на общинска собственост в частта за тази улица заедно с проект по програма ПУДООС за 5 милиона лева, с който да бъде изградена канализация на гражданите на Ченгеле скеле, от която те имат нужда от 30 години. Това беше един капан, който се заложи и общинските съветници бяха поставена пред избора или да лишат гражданите на Ченгеле скеле от така необходимата за тях канализация, или да гласуват промените в ПУП-а така, както ги бяха заложили“, заяви Димитър Найденов.

Край летния сарай на Доган: Христо Иванов в сблъсък с охранители заради недостъпен плаж

По неговите думи нищо не е налагало „тези две несъвместими една с друга точки“, да бъдат в една докладна, тъй като улицата е на 2,5 км от квартала, на който ще се прави канализация. Освен това документът е бил внесен в последния момент, така че общинарите не са могли да се запознаят с него.

„Тази история започва още през 2009 г., когато с постановление на МС се определят обектите за националната сигурност като нефтобаза „Росенец“ се определя такъв. На основание на това постановление през 2018 г. „Лукойл“ изисква от община Бургас да му бъде осигурена санитарно-охранителна зона, по която да патрулира с автомобили. За да мине оттам път, трябва да се отнеме част от имота на тези дружества“, каза Найденов.

Община Бургас разполага с хиляди имоти, но решава именно с този да ги обезщети за санитарно-охранителната зона на база „Росенец“.

По думите на Димитър Найденов той бил подлъган да гласува „за“ деактуването, защото бил общински съветник само с 2 месеца опит и никой не му казал, че „даряват един път на Доган“, а всички имоти били описани с кадастрални номера в докладната, което му пречело да се ориентира.

Общинския съветник не знае и къде е изчезнал пясъкът на плажа на Росенец, нито как са се озовали огромните камъни там, но е категоричен, че това трябва също да се проучи, предвид че всички плажове трябва да бъдат картографирани и са държавна собственост, а този конкретно го няма на картата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Град Аркутино на хоризонта. Как гора и дюни станаха урбанизирана територия

“Това е много по-голямо от Алепу! За първи път виждам този проект”, каза главният архитект на община Созопол Радост Георгиева

публикувано

на

от

Виж цялата статия

В местносттта Аркутино е планиран нов град. Той е разположен на терен от над 311 декара, а предвидената височина за застрояване в 100-метровата зона “А” в част от парцела е 15 метра – два пъти повече от регламентираното по закон, пише svobodnaevropa.bg.

Това се вижда от Подробния устройствен план (ПУП) на парцела, изготвен през 2012 г., който Свободна Европа прегледа. “Това е много по-голямо от Алепу! За първи път виждам този проект”, каза главният архитект на община Созопол Радост Георгиева.

Справка от кадастъра показва, че съседният имот от 254 декара също е описан като урбанизирана територия, докато картата и поглед на място свидетелстват, че става дума предимно за дюни. Според заместник-кмета на Приморско Петко Гечев най-вероятно става въпрос за грешка, защото ПУП за този терен не е правен и по думите му там няма да се строи.

Как гората и дюните станаха урбанизирана територия

Теренът е обособен около незавършения обект “Център знаме на мира”, чието строителство започва през 1986 г.

Мегапроектът е замразен през 1992 г. Две години по-късно Министерството на науката и образованието го дава на Министерството на териториалното развитие и строителството поради отпаднала необходимост и с цел окончателното му завършване. Проваля се и идеята обектът да бъде приспособен за колеж от веригата “Колежи на обединения свят”.

Така се стига до 1995 г., когато със заповед на министъра на териториалното развитие и строителството “Глаблолгарстрой” получава 611 дка крайбрежие в местността Аркутино (https://www.ekoarhiv.bg/dokumenti/pismo-ot-agenciyata-po-privatizaciya-do-ministar-predsedatelya-zhan-videnov-otnosno-tereni). По това време дружеството е все още държавно.

“Главболгарстрой” е приватизиран през 1996 г. от работническо-мениджърското дружество “ГБС – Приват”. Имотите край Аркутино стават част от активите на вече частното дружество. Според нотариалния акт от 1997 г. базисната цена на имота е 156.03 лв. на кв. м. Справка в масивите на БНБ показва, че в този период един долар се е обменял за над 1700 лв., което прави около 10 цента цена за квадратен метър.

В интервю през 2004 г. за Balkan Media Agency директорът на “Главболгарстрой” Симеон Пешов заявява: “заварихме разбити пътища, липса на елементарна инфраструктура, рушащо се скеле на строеж, изоставен в средата на 80-те години. Въпреки това си дадохме сметка за изключителния потенциал на местността и с готовност протегнахме ръка на държавата и общината, които през 1995 г. търсеха инвеститор, готов да възстанови района”. В същото интервю Пешов обяснява, че намеренията на фирмата са “да превърне райското кътче в център за развитие на екологичен туризъм”.

Пътят на “райското кътче” към офшорките

През май 2005 г. “Главболгарстрой” обособява от имота два парцела – в община Созопол и в община Приморско. Теренът от 311 дка в Созопол е записан като неурегулиран поземлен имот “обществен терен” и в него е включен недостроеният комплекс “Център знаме на мира”. Данъчната оценка на имота е 878 918 лв. Другият имот от 254 дка, включващ дюните, според нотариалния акт е земя девета категория при неполивни условия. Данъчната оценка е 6941 лв.

Пет месеца по-късно имотите са вкарани като апортна вноска в дружеството “Аркутино ЕАД” с едноличен собственик на капитала “Главболгарстрой”, а месец по-късно като едноличен собственик на капинала на “Аркутино” ЕАД в регистъра вече е записана офшорната “Фадилен Инвестмънт ЛТД”, регистрирана на Британските Вирджински острови. Като управители са вписани швейцарски гражданин и трима българи. Българите са Деница Урумова, адвокатите Боян Станоев и Димитър Данаилов. През 2007 г. собственик на капитала вече е фирмата “Ар Ту Ар Аркутино Лимитид”, Вирджински острови, САЩ.

Следват още няколко смени на едноличния собственик на капитала в годините: “Инджайс Ийстърн Еуропеан Пропърти Дивелопмънт Къмпани” (Кайманови острови), Интегрейт Ийстърн Юръпиън Фанд (Кайманови острови) и като последен собственик е записано дружеството “Икериа Лимитид”, регистрирано в Обединените арабски емирства.

Имената на адвокатите Станоев и Николай Базлянков присъстват лично или чрез фирми в управата на всички дружества-собственици на “Аркутино” ЕАД.

Кои са тези хора?

Деница Урумова е дъщеря на дългогодишния съдия от ВАС Николай Урумов. Името й се появява и като управител на консорциум “ГБС-Созопол”, създадено през 2008 г. със собственици “Главболгарстрой” и община Созопол.

От 2009 г. Урумова започва кариера на съдия и в момента работи в Софийския районен съд. Името на Урумова нашумя около сделката й за купуване на отстъпено право на строеж като крайнонуждаеща се в Приморско през 2007 г. От репортаж на БНТ през 2010 г. става ясно, че на мястото е построен хотел.

Боян Станоев и Николай Базлянков са съдружници в адвокатско дружество. Според Търговския регистър в момента Станоев е действителен собственик на капитала на “Аркутино” ЕАД заедно с дружеството “Икериа Лимитид” (Обединените арабски емирства).

Имената на адвокатите Боян Станоев и Николай Базлянков се появяват и в разследване на в. “Капитал” от 2013 г. за това кой печели 90 на сто от държавните земи от търговете с компенсаторки. Данните от Търговския регистър тогава показват, че адвокатите представляват офшорните собственици на двата акционера във „Винпром Пещера“ – „Глобъл маркет“ и „Сириус инвест“.

Строителството: въпрос на време?

Според одобрения през 2012 г. ПУП за парцела, който се намира на територията на община Созопол в зона А на част от терена е допуснато строителство с височина 15 м.

Според Радост Георгиева, настоящ главен архитект на общината, това са най-високите параметри за строителство, каквито няма нито една сграда в Созопол, още по-малко на първа линия.

Параметрите са два пъти повече от разрешеното по закон 7,5 м. Това се е случило въпреки разпоредбите от 2008 г. на Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Архитект Георгиева каза, че към момента на одобряването на ПУП зона А не е била очертана, но въпреки това тя няма обяснение как това противоречие е допуснато. Одобреният ПУП предвижда строителство на мястото на гората, на ваканционни жилищни сгради и хотели.

Общият устройствен план на Созопол влиза в сила през 2016 г., но той не отменя ПУП-а.

Засега няма обяснение от Агенцията по кадастъра как дюните, които са в частния парцел, обособен на територията на община Приморско, са станали урбанизирана територия. От общината твърдят, че няма да позволят строителство в района. Според все още недействащия Общ устройствен план теренът е предназначен за рекреационна устройствена зона, предназначена за курорт и допълващи дейности.

По телефона, посочен за връзка с настоящия собственик на терена (“Икериа Лимитид”) и който съвпада с този на адвокатската кантора на Станоев и Базлянов, съобщиха в едно изречение, че “чуждестранният собственик е заявил, че засега няма инвестиционни намерения за тези парцели”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Бивш служител на НСО: И мутра не съм виждал да хвърля така българското знаме

На видео, заснето от бившия правосъден министър Христо Иванов се вижда как гардовете изхвърлят в храстите трибагреника, а преди това не допускат политика на брега

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: btvnovinite.bg

За поругаване на българското знаме от военизирано длъжностно лице трябва да се отнема българското гражданство. Това заяви в „Тази сутрин“ бившият служител на НСО и експерт по сигурността полк. Николай Марков за инцидента на брега в парк „Росенец“.

На видео, заснето от бившия правосъден министър Христо Иванов се вижда как гардовете изхвърлят в храстите трибагреника, а преди това не допускат политика на брега.

Край летния сарай на Доган: Христо Иванов в сблъсък с охранители заради недостъпен плаж

„Това е случай за прокуратурата, поругаване на националния символ, това е престъпление. В едни други времена такива хора се разстрелват. Това дори не е мутренско поведение. Аз не съм видял мутра да хвърля така знаме и да го поругава“, възмути се полк. Марков.

Той посочи, че познава мъжете от клипа на Иванов и те категорично са служители на НСО. По думите му, когато той е бил в службата някои от тях все още не са охранявали Ахмет Доган. Добави, че текучеството в структурата е голямо.

Относно външният вид на гардовете, полк. Марков зави, че са изглеждали и по-зле. „Аз тези хора, в този вид – бих ги приел като охранители на черешова градина“, каза експертът и уточни, че служителите на НСО могат да се видят по джапанки от доста години.

„Те са си вкъщи. Така е създадена дейността на работа в НСО, че охранителите на определени политически лица стават част от семействата им. Вие не говорите за служители на НСО, а за широкия кръг от семейството на г-н Доган. Те стават още част от неговата икономическа групировка – всички, които работят там получават и допълнително възнаграждения“, коментира експертът по национална сигурност.

По думите му заснетите мъже изпълняват служебните си задължения и определено не са на почивка. Полк. Марков уточни, че почетният председател на ДПС най-вероятно е бил в „Летния сарай“, след като охраната е била там.

Експертът по Национална сигурност посочи, че председателят на Парламентарната комисия за контрол над службите – Димитър Лазаров се опитал да въведе в заблуждение целия български народ. По-рано в „Тази сутрин“ депутатът от ГЕРБ заяви, че НСО е служба към президента, той утвърждава основните звена в нея и числения състав.

„Аз по-големи глупости не бях чувал от политик. Нищо от това, което каза не е вярно. Едно изречение няма, освен че каза името на Закона за НСО. Той има юридическо образование, но той ви манипулираше и вас, и българските граждани. Фактът, че председател на Комисията по контрол на службите се опитва по този безцеремонен начин да въведе в заблуждение всички – това показва низостта, до която са изпаднали институциите“, посочи полк. Марков.

Той обясни, че в закона наистина пише, че президентът осъществява контрол и  ръководство над НСО, но само за три неща – назначаване/освобождаване на началника, утвърждава основните структури и удостоява офицери с висши звания. Полк. Марков допълни, че в Конституцията е записано, че националната сигурност се осъществява от Министерски съвет.

Експертът отхвърли още едно твърдение на Лазаров, че началникът на НСО свиква комисията, която определя кои лица да бъдат охранявани. По думите му и другите членове – шефът на ДАНС и главният секретар на МВР също могат да предлагат свикване, като в нея няма решаващ глас. „Мотивационната част отива при премиера и той решава, това е негова конституционна отговорност“, допълни още полк. Марков.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено