Открийте ни и в

България

След 5 мин. заседание: Без решение за парите за ремонти 

В сряда също имаше заседание на бюджетната комисия, но заради объркано предложение и 3 часа спорове решението бе отложено за последния момент

публикувано

на

Сн.: БТА

Бюджетната комисия отново не взе решение за парите за пътните ремонти. Комисията бе на извънредно заседание, което бе изключително кратко в рамките на 5 мин. Приложението предвиждаше изплащане на 50% от сумата на пътните фирми. То бе подкрепено само от 5 депутата, а 7 се въздържаха.

В сряда също имаше заседание на бюджетната комисия, но заради объркано предложение и 3 часа спорове решението бе отложено за последния момент.

Проекторешението бе разгледано и в комисията по конституционни и правни въпроси, където бе прието. Това проекторешение обаче се различава както от приетото в регионалната комисия, така и от предложеното в бюджетната.

Гроздан Караджов: Фирмите едва ли ще ремонтират пътища, докато не им платим

В началото на извънредното заседание депутатът от ПП Венко Сабрутев оттегли несъглусавания текст за редакция на решението, което изчете по време на вчерашното заседание.

Мотив за това бе, че в сряда бе приет вариант на текста в правната комисия, според който всяко възлагане и плащане да минава първо през одобрение в парламента. Това обаче нямаше как да стане, защото е проекторешение, а не законопроект.

Любомир Каримански от ИТН и от ГЕРБ-СДС посочиха, че има липса на хартиено копие с текста на промените. Малко след това то бе предадено по официалния ред.

Регионалният министър Гроздан Караджов заяви след заседанието, че е време да се вземе решение за стари задължения как ще бъдат платени дългове към пътно-строителните фирми за над 2 млрд. лв.

Той подчерта, че тази сума е равна на бюджета на МРРБ за 2022 г.

Предложението гласи 50% от исканата сума или 520 млн. лв. да се изплати след решението на Народното събрание, което се очаква да бъде разгледано в четвъртък. С решението ще бъде одобрено и плащането на 100% от парите за мантинели, знаци и маркировка в размер на 136 млн. лв.

На пленарното заседание в петък от ПП предложиха точката за АПИ да отпадне, тогава от ИТН демонстративно напуснаха залата. В същото време пред сградата на Народното събрание имаше и протест на пътните строители.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено