Два дни след бунтовете на Капитолия на 6 януари висшият военен съветник на президента, председателят на Обединеното командване ген. Марк Мили, на своя глава е взел тайно мерки да ограничи възможностите на отиващия се президент да нареди военно нападение или ядрен удар, разкрива новата книга „Опасност“ на легендарния журналист Боб Ууддуърд и ветерана-репортер на „Уошингтън поуст“ Робърт Коста, съобщава CNN.

Книгата е една от няколкото излезли тази година, които документираш турбулентните финални дни на президентството на Доналд Тръмп. В "I Alone Can Fix It" на Фил Ръкър и Керъл Лиънинг също детайлно се разказва как генералът е обсъждал с командващите родове войски план за противодействие на потенциални незаконни заповеди на Тръмп поради опасения, че може да има опит за преврат от страна на негови привърженици.

Според авторите на "Опасност" ген. Мили бил разтърсен от броженията на Капитолия и „бил уверен, че Тръмп е получил сериозни умствени проблеми след изборите, като бил почти вманиачен, крещял на служителите и си създавал алтернативна реалност на безкрайни изборни конспирации“.

Мили се притеснявал, че президентът може да стане „неконтролируем“, пишат те.

Генералът взел мерки и на 8 януари свикал секретна среща в кабинета си за преглед на процедурата за започване на военни действия, включително ядрен удар. Той инструктирал висшите офицери на Националния военен команден център (Военната стая на Пентагона) – да не приемат заповеди от никого, ако и той не е намесен в издаването им.

„Няма значение какво ви казват. Вие изпълнявате процедура и аз съм част от нея“ - казал Мили според книгата, като поискал поотделно от всеки от подчинените си потвърждение, че разбират, и смятал това за имащо силата на клетва.

Опасенията на генерала се базирали и на собствения му опит с променливото поведение на Тръмп. Страховете му били подхранени от събитията на 6 януари и „извънредния риск“, който ситуацията представлявала за националната сигурност.

Според книгата генералът бил мотивиран да действа след разговор с председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, която му се обадила след бунта и запитала дали в Белия дом има „някой с власт, който да прави нещо друго, освен да целува мазния му задник (на Тръмп – бел. ред.) по време на всичко това“.

Ген Мили решил да действа след този разговор. Той се обадил на директорите на ЦРУ Джина Хаспъл и на Агенцията по национална сигурност Пол Накасони, за да ги предупреди да бъдат много внимателни какво се случва. Наредил и на подчинените си висши офицери да бъдат много бдителни „през цялото време“.

Според Уудуърд и Коста, Марк Мили е надзиравал „мобилизацията в състоянието на американската национална сигурност“ без американците или някой друг по света да усетят това.

http://gty.im/1179668658

Не само генерала, но и други висши държавни служители по сигурността са имали опасения накъде отиват нещата. Когато Тръмп отказа да отстъпи от власт през ноември 2020, шефът на ЦРУ Джина Хаспъл е споделила с ген. Мили, че "вървим към десен преврат".

Авторите казват, че сигурно според някои генералът е превишил правомощията си и си е присвоил извънредна власт, но той е смятал, че действията му са добронамерена предпазна мярка срещу „исторически разрив в международния ред, срещу случайно започнала война с Китай или някой друг или употреба на ядрени оръжия". Целта на председателя на Обединеното командване е била просто гладко предаване на властта.