Открийте ни и в

България

След 7 месеца България има редовно правителство (ОБЗОР)

Със 134 гласа “за” парламентът на България избра нов редовен кабинет с министър-председател Кирил Петков.

публикувано

на

Със 134 гласа “за” парламентът на България избра нов редовен кабинет с министър-председател Кирил Петков.

104-ма депутати от ГЕРБ, “Възраждане” и ДПС.

Повече от 4 часа продължиха дебатите преди гласуването на състава на Министерския съвет.

Дебатите

Заседанието започна с критики от страна на опозицията.

Депутатът от ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова в декларация от името на група в пленарна зала заяви, че служебните кабинети са сътворили безпрецедентен хаос във всяка област на обществения живот.

Сн.: БТА

След това официално от “Продължаваме промяната” предложиха Кирил Петков за премиер.

Председателят на парламентарната група Андрей Гюров представи кратка биографична справка. Петков е финансист и предприемач с успешен бизнес в чужбина, беше икономически министър в първото правителство на Стефан Янев, след което основа „Продължаваме промяната“. Семеен с три деца.

Кандидатът за министър-председател Кирил Петков в представянето си пред парламента заяви, че първата му заповед, ако стане премиер ще бъде, всеки в Министерския съвет да е със зелен сертификат.

Сн.: БТА

“Първата ни задача е да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще за България, трябва да работим заедно”, добави той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че от Движението ще бъдат конструктивна опозиция и ще дадат своя принос в подкрепа на благосъстоянието на българските граждани, възстановяването на демокрацията и държавността и защитата на правата и свободите на всеки български граждани.

Сн.: БТА

“Получих едно много недвусмислено послание, че ако продължа да подкрепям Кирил Петков и Асен Василев, ще загубя най-ценното нещо, което имам. И ми се иска хората, автори на идеята да получа това послание, да знаят, че то е най-силната мотивация да заявя, че моето място е тук, в този отбор, в който вярвам и съм убеден, че той ще работи за България”. Това заяви депутатът от ПП Христо Петров, познат още с прякора си Ицо Хазарта.

Лидерът на БСП в оставка и кандидат за вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова заяви, че целта на новия кабинет е да има здрав и образован български народ, който работи и изкарва високи заплати и пенсии.

Сн.: БТА

Тя подчерта, че са водени от разбирането, че България в момента е изправена поне пред три кризи.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов подчерта, че ще подкрепят кабинета. “Този кабинет заслужава да бъде подкрепен, защото в момента това е най-добрия шанс, който България има. Да има ефективно редовно правителство. Това е изключително важно и нещо, което нас ни ангажира”, заяви още той.

Клетва

След като дебатите бяха закрити, народните представители гласуваха първо за утвърждаване кандидатурата на Кирил Петков за премиер и след това на целия Министерски съвет.

Минути по-късно новите министри положиха клетва.

Сн.: БТА

Предаване на властта

В президентството служебният премиер Стефан Янев и държавният глава Румен Радев проведоха церемония по предаване на властта.

“След два служебни кабинета – България е различна”, каза Янев.

„Позволете ми първо да благодаря за доверието, за това, че приехте предизвикателството да ни поканите в такъв тип кабинет, който за всеки един от нас с неговите професионални качества, може би е било изваждане от комфортната зона. Благодаря на министрите за приетото предизвикателство да излязат от своята комфортна зона и да се замеат с неотложните задачи в съответните сектори, които управляват. Резултатите са налице, резултати има“, каза Янев.

И добави:

„Не бих си позволил да давам оценка, защото моето верую е, че оценката я дават хората. След два служебни кабинета според мен България е различна“.

Сн.: БТА

След това в Гранитната зала на МС Стефан Янев символично предаде властта на кабинета “Петков”.

„С много от вас работихме рамо до рамо, с много от вас имахме тежки задачи, с които успяхме да направим първи големи спъки към нова България. Една България, където прозрачност, нулева толератност към корупцията и промяната на стария модел, започна“, каза още Кирил Петков. Министър-председателят заяви, че е пръв между равни. „Дотук бяха обещанията, от тук нататък започват действията. Да се захващаме за работа. Благодаря ви“, обърна се към министрите Кирил Петков.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА