Открийте ни и в

Православие

Слепи проглеждали, ако ги докосне св. Лаврентий

Св. архидякон Лаврентий е покровител и закрилник на готвачите

публикувано

на

Отбелязваме на 10 август деня на Свети Лаврентий. Той бил главният от седемте дякони (архидякон) в Рим по време на император Валериан (3-ти век), който преследвал християнската църква, за да присвои богатствата й.

Сам посветил последните си дни в служба на ближните. Множество християни се криели в пещери и подземия. Лаврентий ги посещавал, носел им храна и дрехи и ги утешавал с думи на любов и вяра.

Господ Бог му помогнал да облекчи тяхното страдание, като му дарувал чудотворна сила. Болните се изцерявали, когато възлагал върху тях ръка, и слепи проглеждали.

Римският управител залавя папа Сикст, увещава го да принесе жертва на боговете и да се отрече от вярата си, но той отказва.

Когато го повеждат на смърт, светият отец поръчва на Лаврентий да раздаде на бедните църковното имущество.

Той раздал на бедните и безпомощните парите, пазени в църквата, и посветил последните си дни в служба на Бога.

Римският управител заповядал да го заловят и затворят и поискал от него да предаде скритите църковни съкровища.

Лаврентий събрал всички сиромаси, които Църквата издържала, и заявил: “Ето съкровищата на християнската църква”.

Лаврентий бил задържан, подложили го на жестоки мъчения и впоследствие го изпекли жив върху нагорещена скара. За тленните останки на мъченик и архидякон Лаврентий се погрижил свети мъченик Иполит и заедно с презвитер Юстин ги погребали, съобразно изискванията на християнския канон.

Узнавайки за това, управителят заповядал да доведат Иполит на разпит. Светецът твърдо заявил пристрастията си към християнското вероизповедание. Увещавали го да извърши жертвоприношение на идолите, но той отказал и за назидание разграбили цялото му имущество.

Слугите на Иполит били задържани, кърмачката му, света Конкордия, била измъчвана до смърт. а самият Иполит бил осъден на смърт чрез разчекване между два коня. Това се случило през 258 г.

Паметта на свети мъченик Иполит, на света Конкордия и на всички пострадали с тях се почита на 13 август, тъй като те намерили смъртта си три дни след мъченик Лаврентий.

Свети Лаврентий е смятан за покровител и закрилник на готвачите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено