Открийте ни и в

Лайфстайл

Словения от приказките: Магичното езеро Блед

Островчето е любимо място за сватби на влюбени двойки от цял свят

публикувано

на

Словения от приказките: Магичното езеро Блед
Красота, която може да спре дъха – остров Блед от птичи поглед. Сн.: pixabay

Живот на малък остров насред морето – това е сбъднатата мечта за хората, обичащи да странят от суматохата и търсещи тишина и спокойствие. Всеки някога е мечтал да се озове на мястото на героите от книгите, оказали се по волята на съдбата на самотен остров.

Всъщност такива островчета наистина съществуват. Много от тях са населени или привличат туристи със своята уединеност. И между другото, не всички острови се намират насред океана.

Първият поглед към словенското езеро Блед в подножието на планината разкрива магическа гледка – в средата на водоема, който е пълен с чиста тюркоазена вода, се издига зелен остров с форма на гондола. На площ по-малко от хектар са разположени църква, средновековни къщи, археологически музей, кафене и магазин за сувенири.

Словения от приказките: Магичното езеро Блед

Зимно време островът е покрит със снежна пелена и прилича повече на картина, отколкото на истинско място. Сн.: pixabay

Миниатюрният остров във формата на капка в езерото на практика е единственият в Словения

която няма излаз на море

Езерото е разположено на височина 2120 метра, широко е 1380 метра, а максималната му дълбочина е почти 30 метра. Произходът му е тектонски, а последният ледников период е придал сегашния му вид.

Годежният пръстен на Елизабет II остава за принцесата, която бе с нея до края

Почти целогодишно в езерото живеят лебеди, патици и други птици. Температурата на водата достига 26 градуса, което се дължи на термалните извори. Това е едно от най-топлите алпийски езера в света – чудесно за плуване.

Словения от приказките: Магичното езеро Блед

Традиционните дървени лодки „плетна“ от векове плават с посетители към острова. Сн.: pixabay

Красотата на тази излязла от приказките картина се допълва от плуващите из езерото многобройни лебеди, както и от множеството традиционни лодки „плетна“, може би

далечни роднини на гондолите

разхождащи туристи.

Най-забележителните са старият замък на Блед и високата цели 50 м кула от 12-и век. Днешният вид на замъка не е променян от 400 години. Реставриран е през 50-те години на миналия век, но без да се правят каквито и да е промени. От балкона на замъка се разкрива невероятна гледка към езерото и останалата част от мистичния остров. В замъка има музей с експонати от историята на региона.

Островчето е една от основните туристически атракции в страната, любимо място за сватби на влюбени двойки от цял свят в бароковата църква „Успение Богородично“.

Словения от приказките: Магичното езеро Блед

Замъкът е най-старият в Словения според писмени източници от 1011 г. Сн.: pixabay

Някога на мястото й имало светилище на славянската богиня на любовта Жива. Вярва се, че ако бъдещият съпруг

пренесе булката на ръце

по 400-годишните каменни 99 стъпала към храма, семейният им живот ще бъде дълъг и щастлив. През цялото време жената не трябва да изрича и думичка, за да не сполети лош късмет семейството. Вътре в църквата има камбана на желанията. Според поверието е достатъчно да дръпнете въжето на камбаната и една ваша мечта ще се сбъдне.

Има легенда, която гласи, че навремето е имало храм, построен в чест на

славянската богиня на природата

плодородието и реколтата – Жива. Тук служели главният жрец – Старослав, дъщеря му Богомила и помощникът им Чътомир. В една битка между езичниците и християните храмът е разрушен. На негово място е построена църква с олтар.

Богомила останала в църквата с баща си, а помощникът бил покръстен близо до водопада Савица. След което заминал за Аквилея, днешна Италия, където патриархът го назначил за главен мисионер в земите на Словения. Така се създава първото предхристиянско славянско селище.

Словения от приказките: Магичното езеро Блед

Сн.: pixabay

За църковната камбана, чиято датировка е от началото на 16 век, се казва, че идва от самия папа. Историята е, че

той я е дарил на църквата

след като оригиналната камбана, която била поръчана да се отлее от видна вдовица в памет на нейния съпруг, потънала на дъното на езерото. Когато лодката с камбаната отивала към острова, се извила силна буря и я преобърнала. Така всъщност Блед има две легендарни камбани: тази в църквата и тази на дъното на езерото. Легендата за потъналата камбана се припомня всяка година на специално събитие за Коледа.

Това място, което привлича посетители от векове, също предлага отлични кулинарни изкушения. Най-известният кулинарен специалитет на езерото Блед е тортата „Bled Cream“, приготвяна по оригинална рецепта на повече от 60 години. Повече от 12 млн. парчета от този десерт са продадени на територията на езерото до наши дни.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено