Открийте ни и в

България

Службите и Костадин Ангелов са знаели за незаконните трансплантации в „Лозенец“

В края на януари 2020 г. Интерпол изпраща до България лилава бюлетина, с която да информира, че се развива нов тип международна организирана престъпност

bgvoice

публикувано

на

Незаконните трансплантации в болница „Лозенец“ са правени със знанието на бившия здравен министър Костадин Ангелов и на службите, показва проверка на „Капитал“.

Миналата седмица служебният здравен министър Стойчо Кацаров съобщи, че сменя ръководството на болница „Лозенец“, в която между 2019 година и 27 април 2021 са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек, за които има подозрения, че са направени в нарушение на законодателството.

Донорите са от Украйна и Молдова и са представяни чрез фалшиви документи за роднини на получателите – граждани на Израел, Япония, Оман и други. А законът в България не позволява да се даряват органи, освен ако не са между роднини. Според Кацаров става въпрос за фалшификации на имената на получавалите органите.

Заради източване на НЗОК и незаконни трансплантации: Сменят шефовете на болница "Лозенец"

От октомври 2020 г. Министерството на здравеопазването (оглавявано тогава от Костадин Ангелов) е знаело, че в болница „Лозенец“ са били извършени поне няколко трансплантации на хора с фалшиви документи. Реакция не е имало от страна на министъра.

Разкриването на историята започва в края на януари 2020 г., когато Интерпол изпраща до държавите, с които работи, т.нар. лилава бюлетина (Purple notice). Това са уведомления до полицейските организации да имат предвид, че се развива нов тип международна организирана престъпност. 

В миналото лилави бюлетини са издавани, за да се обърне внимание например на бума в онлайн продажбите на наркотици. 

Здравният министър назначи ново ръководство на болница „Лозенец“

През януари 2020 г. обаче фокусът е „данни за трафик на органи чрез фалшифициране на документи и деклариране на неверни данни за роднински връзки“. В самата лилава бюлетина се описва случай, в който израелски граждани са трансплантирани в Бразилия, като донори са хора, „говорещи руски“.

„В страната са установени още най-малко четири случая, всички свързани с израелски граждани, които чакат за даряване на органи от фиктивни техни близки, които впоследствие се оказват граждани на страни от Източна Европа. Възможността за извършване на този тип престъпления трябва да се вземе под внимание от всички страни и най-вече от тези, чиито закони позволяват доброволно даряване на органи от роднини“, пише в лилавата бюлетина на Интерпол.

България е такава страна. Българското МВР препраща по служебен път уведомлението на международната организация до Министерството на здравеопазването, където то попада при заместник-министъра Бойко Пенков. Той от своя страна го препраща на Агенция „Медицински надзор“, за да „извърши проверка, като в случай на установени подобни данни или информация по идентични случаи да информирате Министерството на здравеопазването своевременно“. Агенцията се захваща с тази проверка съвсем насериозно.

Мангъров за злоупотребите в болница „Лозенец": Ако човек има стабилен гръб, може да прави каквото си иска

Установяват се извършените трансплантации на чужденци в България през последните години, комплектоват се всички налични документи на донорите и реципиентите. Тези документи се изпращат до съответните посолства за проверка на автентичността. Когато започват да пристигат отговорите, започва да става ясно, че има сериозен проблем.

В официално писмо от 28 октомври 2020 г. до министъра на здравеопазването Костадин Ангелов агенция „Медицински надзор“ пише: „Посолството на Сирийската арабска република ни информира, че не може да потвърди роднинска връзка между гражданите на Султанат Оман и Сирийската арабска република. Посолството на Индия ни уведомява, че апостилите на Акта за раждане и на свидетелството за брак са фалшификат.“

Най-драстични обаче били примерите от Израел, където донорите били млади хора от Украйна и Молдова, а получателите – граждани на Израел, но с арабски имена и с мюсюлманско вероизповедание. Техните документи за самоличност също се оказват фалшифицирани.

Накратко, казусът с търговия с органи в болница „Лозенец“ обхваща 14 трансплантации на чужденци през 2019-2020 г., като в повечето случаи донорите са били млади хора от Украйна и Молдова, а реципиентите – посочени за техни роднини от Израел, Сирия, Оман, Германия и дори Япония.

Агенцията за медицински надзор решава, че случаят е прекалено сериозен да чака, и уведомява както министъра, така и ДАНС, на която препраща и всички данни за фалшиви документи. След известно време ДАНС отговарят на ИАМН, че случаят не е за тях, и го препращат към ГДБОП. Оттам нататък няма никакви новини. Не се случва нищо.

Нещо повече – през първите месеци на 2021 г. Костадин Ангелов преназначава като изпълнителен директор на болница „Лозенец“, където се е случвало всичко това, проф. д-р Любомир Спасов, който лично извършва трансплантации в лечебното заведение. Министерството на здравеопазването дори не е сезирало прокуратурата за казуса.

Самият Костадин Ангелов коментира пред „Нова телевизия“, че Министерството на здравеопазването не е разследващ орган и след получаване на първите информации в ИАМН е разпоредено всички документи да бъдат изпратени в ДАНС и ГДБОП, като Министерството на здравеопазването да бъде своевременно уведомено.

„Вероятно резултатите са вече факт и това позволява на Стойчо Кацаров да ги изнесе. Институциите сме си свършили работата, за да може сега да говори, защото единственото, което виждам от него, са само приказки“, отбеляза Ангелов.

По принцип институцията, която трябва да бъде уведомена, когато се предполага извършването на престъпление, е прокуратурата. Самите ДАНС и ГДБОП след разследване също могат да изпратят преписката до държавното обвинение, ако открият данни за престъпление, но явно не са го направили до момента, в който д-р Кацаров разкри схемата.

Служебният здравен министър д-р Кацаров също намеква, че предишните двама здравни министри са били наясно с казуса и не са реагирали.

Твърде вероятно това се е случило и заради още един казус с трансплантациите, за които пряко отговорно е здравното министерство, и той е пререждането на българи в листите на чакащите точно с помощ от здравните институции. Както и казусът за търговия с органи, така и този с пренареждането след обаждане „отгоре“ бяха разкрити миналата седмица от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, който уволни цялото ръководство на болница „Лозенец“.

Източник на „Капитал“, пожелал анонимност, че в края на април тази година директорът на агенцията Георги Деянов устно е наредил на служителите си да насочат черен дроб за трансплантация от ВМА в болница „Лозенец“. Става въпрос за казуса, при който високопоставен държавен служител, разкрит от bird.bg като Веселин Даков, бивш главен секретар на Министерския съвет при Бойко Борисов, е получил черен дроб от трупен донор, като е изпреварил още трима души в листата на чакащите, които са били по-подходящи от него.

Самият здравен министър по онова време проф. Костадин Ангелов обясни пред „Нова телевизия“, че никога не се е обаждал на никого в хода на една трансплантацията, нито е знаел кои са донорите и реципиентите.

Службите мълчат

За да се стане трансплантация в България, трябва да бъде уведомена Изпълнителната агенция за медицински надзор и болницата да изпрати документите за донора и получателя, както и тези, доказващи родствени връзки. В България е разрешена трансплантацията от жив донор само, ако двете страни имат роднинска връзка. Изпълнителната агенция получавала копия от документите при влизането на двете страни в България, както и нотариално заверени декларации и преводи на документи с апостили от посолствата, че двойките чужди граждани са роднини и са подходящи за извършване на трансплантация, а донорът е съгласен да дари органа.

„Усъмнихме се в истинността им, тъй като много зачестиха случаите на донори от Украйна и Молдова, а реципиентите бяха от Израел. В Израел даряването на органи от роднини се насърчава, цялата процедура е абсолютно безплатна, а здравната система е една от най-добрите в света. За нас беше странно защо израелски граждани ще пренебрегнат собствената си държава и ще пожелаят да бъдат трансплантирани в България. Затова решихме, че има проблем с доказването на роднинските връзки, и писахме до посолствата. Правеше впечатление, че реципиентите са представени за израелски граждани, но пък са с мюсюлманско вероизповедание и арабски имена“, разказват източниците на „Капитал“. 

Те не знаят колко са заплащали за трансплантациите чуждите граждани на болница „Лозенец“, защото държавата не разполага с тази информация.

Според публичната информация за трансплантации в Израел наистина има много строги правила за пряка роднинска връзка и затова част от гражданите й пътуват за трансплантации предимно в Турция и Пакистан.

Цялата налична информация обаче не е попречила на процедурите по трансплантации, дори и след отговори от посолствата, че става въпрос за фалшифицирани документи, нито пък замесените са били наказани. Както „Капитал“ вече писа, директорът на болница „Лозенец“ проф. Спасов винаги е разчитал на изключително силна политическа подкрепа основно от ДПС.

Според адвокат Стоян Мадин в Наказателния кодекс има специален текст, който засяга нарушаването на правила, установени за вземане и предоставяне на човешки органи за трансплантация, като наказанието е лишаване от свобода от една до три години, а ако деянието е извършено с користна цел – от три до пет години. В случая трансплантациите са платени от чуждите граждани по тарифата за частни пациенти. „При всички положения, ако има документи с невярно съдържание и те са създадени от длъжностни лица, те също носят наказателна отговорност до пет години, а всяко ползване на фалшифицирани документи с умисъл представлява отделно престъпление“, казва адвокат Мадин.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Пореден протест пред „Позитано“ с искане за оставката на Нинова

Протестиращите са от редиците на партията

Аида Бурнучян

публикувано

на

Пред централата на БСП на „Позитано“ 20 протестиращи от редиците на партията посрещат участниците в пленума на социалистите.

Те носят плакати с надписи „Да спасим БСП“, „Време е за конгрес“, „Чуйте партията“, „Нинова ликвидатор на БСП“ и скандират „Оставка“ под прозорците на лидера на партията Корнелия Нинова.

Малко по-рано председателят на младежкото БСП Николай Бериевски обяви, че младежката организация настоява цялото ръководство на партията да поеме отговорност за лошите резултати на изборите. Те искат незабавно свикване на конгрес.

Националният съвет на БСП заедно с парламентарната група на „БСП за България“ трябва да реши дали да подкрепи правителство на „Има такъв народ“ и как да действа.

По време на заседанието ще бъде представен доклад за резултатите на „БСП за България“ от проведените на 11 юли парламентарни избори.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Започнаха консултациите на „Има такъв народ“ с ДПС

Представителната група, която ще води консултациите от страна на ДПС, включва лидерът Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Халил Летифов Станислав Анастасов

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Започна срещата на политическите сили „Има такъв народ“ и ДПС, която се провежда в зала „Запад“ на Народното събрание. Започна срещата на политическите сили „Има такъв народ“ и ДПС, която се провежда в зала „Запад“ на Народното събрание.

Представителната група, която ще води консултациите от страна на ДПС, включва лидерът Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Халил Летифов Станислав Анастасов.

Тези политически консултации са последни на ниво ръководство в парламентарните групи, които трябва да очертаят приоритетите за бъдещо управление, както и дали ще има по-широка парламентарна подкрепа за бъдещо правителство.

Кратки изявления направиха в началото на разговорите Виктория Василева от ИТН, която е заместник-председател на парламентарната група, и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Бихме искали да ви представим нашите приоритети, нашите идеи за управление страната и да чуем Вие какво мислите за всичко това. Надявам се на един конструктивен и добронамерен диалог, така че с удоволствие ще споделим нашите виждания с Вас“, каза Виктория Василева, като се обърна към ДПС.

„И ние от наша страна да благодарим за възможността да се видим с ръководството на парламентарната група на партията, която има най-много народни представители в НС. От друга страна да Ви приветстваме за идеята, че процесите в Народното събрание трябва да текат през диалог, за да може да се очертаят и приоритетите, и темите от дневния ред и на обществото, и на НС.

Добра е средата, която е създадена в 46-ото Народно събрание според нас, защото има една добра основа за диалог. Възстановяването на нормалността в политиката, което за нас не е тема от последните 10-12 години, минава през диалог на политическите партии, през диалог на институциите и т.н.

Така че нашата оценка е, че 46-ото Народно събрание засега има една добра основа за диалог. И нашият призив е всички отговорни политически партии в Народното събрание да се възползваме от тази ситуация  и да се опитаме да очертаем дневния ред на обществото, за да може на база на дневния ред на обществото и на политическата среда да очертаем и дневния ред и на Народното събрание, дневния ред и на евентуално бъдещо управление в страната“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Стойчо Кацаров: Случаят с „Пирогов“ е знак, че здравната реформа вече не търпи отлагане

По думите на Кацаров проблем е, че през последните години начинът на организация на заплащане в болниците е все по-централизиран

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

„Случаят с „Пирогов“ е знак, че реформата на здравната ни система не може да търпи повече отлагане, още повече на фона на предстояща според повечето експерти COVID вълна“. Това заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов беше освободен от поста след проверка от Здравната каса, при която бе установена фиктивна дейност за над 1 милион лева.

„Не е имало томахавки в отношенията ни с „Пирогов“, заяви министърът в отговор на въпрос дали са заровили томахавките с протестиращите медици от спешната болница.

Новият директор на „Александровска”: Сключвани са неизгодни договори със странни възнаграждения

По думите на Кацаров проблем е, че през последните години начинът на организация на заплащане в болниците е все по-централизиран:

„Регулацията непрекъснато се засилва и на практика сме достигнали почти до бюджетно финансиране, централно разпределение на парите на отделните лечебни заведения, което все повече губи връзката с търсенето и предлагането на медицинската помощ. Финансирането е централно, по предварително определени условия от НЗОК, което доведе до предварително разпределяне на средствата, определяне на бюджети на отделните лечебни заведения, които се стремят всячески да усвоят тези бюджети, включително и като престъпват правилата, какъвто беше случаят с „Пирогов“.

Министърът на здравеопазването беше категоричен, че промяната означава не само корекция в цените на клиничните пътеки, но и връщане към основния принцип – да се плаща само там, където е извършена реално дейността и тя е извършена качествено – пациентът е удовлетворен.

„Генералната грешка в здравната система е, че се плаща дейността, а след това се търси начин тя да бъде усвоена, това води до лоши резултати в болничната сфера“.

Той призова за незабавно започване на преговори за анекс към Националния рамков договор, без да се чака новото правителство.

Стойчо Кацаров подчерта, че е привърженик на премахването на монопола на Националната здравноосигурителна каса, като посочи, че от това най-много ще спечелят потребителите:

„Един от механизмите пациентът да застане в центъра на здравната система е да му се даде възможност сам да решава къде да влага осигуровките си“.

„Ситуацията с коронавируса у нас е спокойна, но рискът от следваща вълна не е малък. … Със 130 млн. лева се финансират ремонти на Covid отделенията в болниците, осигурени са количества лекарства, одобрен е единен протокол за лечение на Covid-19. Не съм спокоен за последиците от следваща Covid вълна заради лошото състояние на здравната система“, заяви служебният министър на здравеопазването.

Той уточни, че сериозната реформа изисква и корекция в законите, което досега не е било възможно без работещ парламент:

„Новият парламент и новото правителство незабавно да извършат корекции в законите, за да стане по-гъвкава и адаптивна здравната система, за да се избегне висока смъртност при нова вълна от COVID-19“.

Кацаров изказа мнение, че ваксинацията за COVID трябва да остане доброволна.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Гърция обмисля стимули за ваксиниране срещу COVID-19

По информация на министерството на здравеопазването два милиона и половина са ваксинираните напълно в 10-милионна Гърция

Затвори