Открийте ни и в

България

Служебният премиер: Почти всички партии се опитаха да купуват гласове

Премиерът коментира още, че служебният кабинет се е справил добре с организацията на изборите

публикувано

на

Сн.: БТА

Почти всички партии се опитаха да купуват гласове за предсрочните парламентарни избори. Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев пред bTV.

Той обаче не коментира защо служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков спомена само ГЕРБ в седмицата преди вота.

Премиерът коментира още, че служебният кабинет се е справил добре с организацията на изборите и отдаде критиките на политическо говорене в предизборна обстановка.

Според Янев служебното правителство се е справило с основната си задача – организация на изборите. Той коментира, че вотът е бил честен и българските избиратели са имали възможност да покажат на критиците на машинния вот, че са достатъчно интелигентни, за да се справят с предизвикателството.

“Най-интересният момент е какво е състоянието на държавата след изборите – каква е обстановката. Мнозинството от българските граждани не отидоха до урните, защото партиите трябва да намерят начин техните послания да стигнат до гражданите. За съжаление, аз не видях да се случи този диалог, напротив, резултатът, че голяма част от гражданите не отидоха до урните, най-вероятно се дължи точно на това”, заяви Янев.

Служебният министър каза още, че оценката за работата на главния прокурор Иван Гешев са я дали хората миналата година по време на протестите. По думите му тяхната оценка не е променена.

“Хората искат оставката му, хората искат поведение на прокуратурата по начин, по който да бъде възстановена справедливостта в държавата. В това отношение, с действията си, като ръководител на прокуратурата, г-н Гешев за една година не показа различен тип поведение. В мотивите на министър Рашков, представени на министър Стоилов, има достатъчно данни, без да съм юрист  – дават основание да се търси такъв вид поведение”.

Янев посочи, че в момента Висшият съдебен съвет е на ход да прецени дали аргументите имат правна тежест.

“Уронването на престижа на българската прокуратура е сериозен аргумент. Предполагам, че ВСС ще се произнесе. За мен е важно това да се случи в рамките на установените правила и рамките на закона”, допълни служебният министър-председател.

По думите му, искането идва сега, защото вече има готов доказателствен материал.

“Всяко едно действие е политическо или не, спрямо трактовката на този, който иска да го насочи в определена посока. От гледна точка на медийните публикации, те са свързани точно с тази част за уронването на престижа на прокуратурата. На базата на много медийни публикации може да се извади такъв извод и да се търсят доказателства”, заяви Янев.

Той коментира също, че според него работата на служебния кабинет не е повлияла на изборния резултата на ГЕРБ.

“И с действията си, и с поведението си сме показали, че действаме надпартийно, в рамките на закона. В този смисъл, ако приемем, че има  обвинение за работата на отделните министри, че те са действали пристрастно в полза или против някоя партия, аз го отдавам на нормалното политическо говорене в предизборна обстановка”, посочи министър-председателят.

Той заяви, че работата на МВР е била съсредоточена в предотвратяването на практики, свързани с търговията на гласове.

“Органите на МВР показаха една фокусирана работа, дисциплина и действие в рамките на закона”, уточни Янев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА