Открийте ни и в

България

Служебното правителство на Стефан Янев поема властта в България

Президентът ще представи приоритетите на новия Министерски съвет.

публикувано

на

Сн.: БНТ

Служебно правителство поема власттта в България. То беше назначено от президента Румен Радев, който разпусна 45-ото Народно събрание и насрочи избори за нов парламент на 11 юли. Начело на новото правителство ще застане Стефан Янев, който до момента бе съветник на държавния глава по въпросите на сигурността и отбраната.

В сряда президентът обяви новите министри, а днес ще представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство на церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2. Това е вторият служебен кабинет в рамките на мандата му. Първият президентът Радев назначи в първите дни, след като встъпи в длъжност като държавен глава.

Президентът обяви Стефан Янев за служебен министър-председател на България

“Основна мисия на служебното правителство е организирането, подготовката и провеждането на свободни и честни избори”, каза президентът.

Това ще бъде и основната задачана служебния кабинет на Стефан Янев.

В служебния кабинет Гълъб Донев ще е вицепремиер по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика. Бойко Рашков ще е служебен заместник министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи. Атанас Пеканов ще е вицепремиер по управление на европейските средства.

Седем от 19-те членове на кабинета са били част и от първото правителство на Радев. Сред тях са министърът на туризма Стела Балтова, на земеделието – Христо Бозуков и на образованието – Николай Денков, които ще бъдат на същите позиции и в този кабинет.

Дипломати от кариерата застават начело на две министерства – Светлан Стоев ще бъде служебен министър на външните работи, а министър на отбраната – Георги Панайотов.

За финансовото министерство ще отговаря Асен Василев, а за министерството на икономиката – Кирил Петков. Янаки Стоилов става служебен министър на правосъдието.

За здравеопазването ще отговаря Стойчо Кацаров, а министър на културата ще бъде скултурът Велислав Минеков, едно от знаковите лица на протестите срещу правителството на Бойко Борисов миналото лято.

Служебното правителство трябва да осигури нормалното функциониране на държавата до следващ редовен кабинет, както и да организира провеждането на предсрочния парламентарен вот по променени изборни правила.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено