Открийте ни и в

САЩ

Полицията инструктирана да защитава тийнейджърът, убил чернокожи в Кеноша

Служителите на федералните правоохранителни органи са получили разпореждане да правят публични коментари, съпричастни на Кайл Ритънхаус, тийнейджърът, обвинен в смъртоносна стрелба срещу двама протестиращи в Кеноша

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Служителите на федералните правоохранителни органи са получили разпореждане да правят публични коментари, съпричастни на Кайл Ритънхаус, тийнейджърът, обвинен в смъртоносна стрелба срещу двама протестиращи в Кеноша, Уисконсин. Това разкриват документи за вътрешно ползване в Министерството на вътрешната сигурност, с които телевизия NBC News твърди, че разполага.

При подготовката на служители на Националната сигурност за въпроси от медиите относно Ритънхаус, те са получили инструкции да отбелязват, че „той е взел пушката си на мястото на безредиците, за да защити собствениците на малкия бизнес“.

Друг набор от точки за разговори, разпространени до служителите на Националната сигурност, посочва, че медиите неправилно обозначават групата Patriot Prayer като расисти след избухване на сблъсъци между групата и протестиращите в Портланд, Орегон.

Не е ясно дали някоя от точките за разговор произхожда от Белия дом или от пресцентъра на Министерството за  национална сигурност.

17-годишният Ритънхаус обявил, че подкрепя Тръмп и полицията в социалните мрежи, преди да отпътува от дома си в Антиохия, Илинойс, до Кеноша на 25 август с пушка в стил AR-15, съобщиха властите. Ритънхаус е арестуван по обвинения в убийство от първа степен и се бори срещу искане за екстрадиция в Уисконсин. Адвокатите му твърдят, че той е действал в самозащита.

Трима бивши служители на Националната сигурност, двама от които работеха за републиканската администрация, заявиха, че е необичайно служителите на правоприлагащите органи да бъдат инструктирани да окачествяват случай, включващ определена група или лице преди приключване на разследването.

„Това е колкото безпрецедентно, толкова и погрешно“, каза Питър Бугаард, който беше говорител на Националната сигурност по време на администрацията на Обама.

В опорните точки за Ритънхаус се казва още: „Кайл е бил забелязан да бъде преследван и нападнат от протестиращи, преди да се твърди, че е стрелял срещу трима от тях, убивайки двама.“

„Съобщава се за последващо видео, което показва, че са замесени„ множество въоръжени лица “, което ще даде повече доверие на твърденията за самозащита.“

Бивш кадет от полицейска младежка програма обвинен за стрелбата в Кеноша

Документът нарежда на длъжностните лица, ако бъдат попитани за Ритънхаус, да кажат, че няма да коментират текущо разследване и да кажат, че „това, което ще кажа, е, че Ритънхаус, точно както всички останали в Америка, е невинен, докато не бъде доказано, че е виновен и заслужава справедлив процес, основан на всички факти, а не само на тези, които подкрепят определен разказ. Ето защо ние съдим обвиняемия в съда, а не в звездната камара на общественото мнение.“

Служителите са инструктирани още да подновят разговорите към необходимостта от опазване на закона и реда: „Ето защо трябва да спрем насилието в нашите градове. Хаотичните и насилствени ситуации водят до хаотични, насилствени и трагични резултати. Всеки се нуждае от закон и ред.“

Помолен за коментар, говорител каза, че Националната сигурност „не коментира предполагаеми изтекли документи“.

Самият президент Доналд Тръмп изрази съчувствие към Ритънхаус, като каза, че изглежда, че той „се опитва да се измъкне от тях“, посочвайки протестиращите, за които е обвинен, че е застрелял фатално.

Въпреки точките за разговори, служителите на Министерството по националната сигурност не са стигнали толкова далеч, за да подкрепят Ритънхаус. Кен Кучинели, изпълняващ длъжността заместник-секретар на националната сигурност, заяви в Twitter след стрелбата, че случаят с Ритънхаус показва „сложността, свързана с разследването, и защо може да отнеме известно време, за да се стигне до заключения“.

Тръмп защити 17-годишен, убил с автомат двама протестиращи в Кеноша

За разлика от него, Тръмп и други служители в неговата администрация бързаха да обвиняват леви екстремисти. Изпълняващият длъжността комисар по митниците и границата Марк Морган повтори твърдението на Тръмп, че организирани, облечени в черно членове на „антифа“ са били изпращани на протести в цялата страна, за да подбуждат към насилие.

По време на дебата във вторник вечерта Тръмп отказа да осъди белите неонацисти и вместо това обвини леви групировки.

„Горди момчета“, призова Тръмп дясната групировка, която се събра в негова подкрепа и срещу протестиращите срещу расизма. „Отдръпнете се и изчакайте.“

„Но ще ви кажа какво, ще ви кажа нещо, някой трябва да направи нещо по отношение на антифа и лявото, защото това не е десен проблем“, каза той.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Финансово затруднени сте? Вижте тези шест начина да получите държавна помощ в САЩ

Докато пандемията от коронавирус продължава да засяга финансово милиони американци – ето шест начина да получите финансова помощ от правителството

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Докато пандемията от коронавирус продължава да засяга финансово милиони американци – ето шест начина да получите финансова помощ от правителството.

1) Потърсете помощ за сметките за комунални услуги

Две програми могат да помогнат на домакинствата с ниски доходи да плащат за отопление и телефонни услуги. Програмата за енергийна помощ в домакинства с ниски доходи помага на семействата с ниски доходи да покрият разходите за отопление. Безвъзмездните средства се отпускат чрез щатските власти, които получават финансиране от Министерството на здравеопазването и социалните услуги. Всеки щат определя свои собствени изисквания за допустимост, включително нива на доходи.

Програмата за поддръжка на Lifeline пък предлага телефонни и интернет услуги с отстъпка. Lifeline е програма, основана върху доходите, така че кандидатите трябва да отговарят на определени изисквания за допустимост, преди да бъдат одобрени. Помощта включва финансиране за грижи за деца, стипендии за колеж и много други.

2) Финансова помощ за грижи за деца

Дневните грижи са основен разход за повечето семейства – тъй като годишните разходи за грижи за бебета варират от 5000 долара в Мисисипи до над 22 600 долара във Вашингтон, според Института за икономическа политика. Фондът за грижи и развитие на децата може да помогне финансово на семейства с ниски доходи. Администриран от Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги на САЩ, фондът дава на щати, територии и племена пари, които да разпределят между семействата, за да помогне за плащането на грижи за деца. Безвъзмездните средства се основават на доходите и обикновено покриват грижи за деца под 13 години.

3) Възстановяване на непотърсени пари

Непотърсените пари са средства, дължими към вас. Те могат да бъдат отдавна забравен депозит, надплатени комунални услуги, изгубени спестовни облигации, непотърсени обезщетения за животозастраховане или неплатени чекове. Тези непотърсени средства се предават на държавата, когато собственикът не може да бъде открит – често поради служебна грешка или фирми, които имат стар адрес в архива. Посетете unclaimed.org, сайт, свързан с Националната асоциация на държавните трезори, за да разберете дали ви дължат пари. През финансовата 2018 година Западна Вирджиния и Мейн предоставиха около 17 милиона долара неизискани средства. През 2019 г. Флорида върна 323 милиона долара, така че разгледайте уебсайта и вижте дали имате непотърсени пари, които ви дължат.

4) Получете помощ за авансово плащане за жилище

На вниманието на потенциалните собственици на жилища, които не могат да си позволят първоначална вноска за имот, който привлича вниманието им от известно време. Вземете държавна помощ за авансово плащане, тези безвъзмездни средства и заеми ще ви помогнат да покриете първоначалните разходи за закупуване на дом. Например в Невада бъдещите собственици на жилища, които отговарят на условията, могат да платят таксата и да получат безвъзмездна помощ в размер до 5% от стойността на техния жилищен заем, за първоначални вноски или други разходи. В Невада помощта не е запазена само за семейства с ниски доходи, тя е достъпна и за тези с годишен доход под 98 500 долара.

5) Намерете данъчен кредит за здравно осигуряване

Премиум данъчните кредити, издадени чрез Закона за достъпни грижи, все още действат – ето как работят. Физически лица и семейства, които купуват покритие чрез правителствения пазар за здравно осигуряване, healthcare.gov, могат да се класират за кредит за застрахователните си премии. Кредитът може да бъде изплатен директно на вашия доставчик на застраховка, като намалите месечните си плащания или да бъде изплатен като данъчен кредит при подаване на декларацията.

6) Кандидатствайте за стипендии за колеж

Стипендиите за колеж, като федералния грант Pell, могат да улеснят плащането на колежа. Студентите, които отговарят на условията за Pell Grant, могат да получат до $ 6 245 за учебната година 2020-2021. Точната сума се основава на фактори, които включват финансови нужди, разходи за присъствие и статус на записване. Студентите могат да кандидатстват за Pell Grant, като попълнят безплатното заявление за Федерална студентска помощ или FAFSA. Заявлението се използва също така, за да се класира за много държавни и институционални стипендии и стипендии.

Въпреки че има начини да получите безплатни пари от правителството – има и измамници, които твърдят, че ви дават безплатни пари от правителството с надеждата да ви оберат.

Не се заблуждавайте, правителството рядко се обръща към хората с оферти за безплатни пари, а когато го направи, никога не го прави чрез социалните медии.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Много трънливи глобални проблеми зависят от изхода на изборите в САЩ

От Иран до Куба и от Китай до Израел, американското участие и влияние върху международната сцена се промени рязко, откакто Тръмп пое поста през 2017 г.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Четири години след като избирането на Доналд Тръмп промени формата на взаимодействие на много страни със САЩ, пътят, по който ще поеме световната суперсила след президентските избори със сигурност ще има ефект върху много точки на геополитически натиск – в зависимост от това дали победителят ще се окаже Тръмп, или неговият демократическисъперник, бившият вицепрезидент Джо Байдън.

От Иран до Куба и от Китай до Израел, американското участие и влияние върху международната сцена се промени рязко, откакто Тръмп пое поста през 2017 г. Той зачеркна споразумения с някои държави, отчужди отдавнашни съюзници и изостави многостранни ангажименти, които според него не служат на интересите на САЩ.

Въпреки че международната общност понякога критикуваше идеята на Тръмп „Америка на първо място“, намерила израз в подхода на президента към коронавирусната пандемия, преди него вече имаше места, проблеми и конфликти, където намесата на САЩ не винаги беше оценявана благоприятно – при неговия предшественик Барак Обама и други неотдавнашни американски лидери.

Преди пандемията да избухне в началото на 2020 г., най-сериозната глобална тревога беше дали Вашингтон и Техеран са на ръба на катастрофална война, която ще възпламени целия Близък изток. След като това отшумя, мнозина по света внимателно наблюдават какво ще се случи по-нататък – и кой ще живее в Белия дом след три месеца.

Ето някои ключови теми, чието развитие ще зависи отчасти от това кой ще спечели президентските избори в САЩ.

Вирусна геополитика

Нобеловата награда за мир, присъдена на Обама, докато беше действащ президент, беше нещо, което Тръмп жадуваше за себе си. Честта обаче се падна на Световната програма на ООН по прехраната. Това беше гръмко одобрение за едно многостранно усилие – основното послание на ООН – по време на пандемията, която създаде сериозна несигурност в прехраната, докато завладяваше света.

„Изпращаме сигнал към онзи тип национализъм, при който не се поема отговорност за глобалните проблеми“, каза Берит Райс-Андерсен, председателка на Нобеловия комитет.

В епохата на пандемията Тръмп заклейми Световната здравна организация и по принцип отхвърли мултилатерализма, също като лидери със сходно мислене като Жаир Болсонаро в Бразилия и Борис Джонсън във Великобритания, които, подобно на Тръмп, омаловажаваха коронавируса и самите бяха заразени.

Битка на суперисилите

Възраждането на Русия и възходът на Китай сложиха край на период след Студената война, в който САЩ бяха единствената суперсила.

Тръмп положи усилия да запази отношенията си с руския президент Владимир Путин, въпреки потвърждението от собствените му разузнавателни агенции за намеса на Москва в президентските избори в САЩ през 2016 г. в опит да му помогне, и въпреки твърденията, че Русия тайно е предлагала възнаграждение за убийство на американци в Афганистан.

Байдън заяви, че отправя „предупреждение“ към Русия и други чуждестранни правителства, че като президент ще действа енергично срещу всяка намеса в американски избори.

През последните месеци Китай стана фокус на критиките на Тръмп. Той наложи наказателни мита, направи расистки коментари за произхода на вируса в Ухан и предприе действия по проблеми на киберсигурността. Но независимо дали Тръмп или Байдън ще заема президентския пост през следващите четири години, отношенията на Вашингтон с Пекин изглежда ще си останат трънливи, докато Китай все повече демонстрира сила в международен план.

Споразумения, съюзници, противници

Тръмп превърна в свой приоритет излизането от иранския ядрен пакт на администрацията на Обама и световните сили. Той го нарече „най-лошата сделка в историята“ и се оттегли, което зарадва Израел и Саудитска Арабия, но разочарова други. После американците убиха в Багдад най-високопоставения ирански военен – генерал Касем Солеймани. Иран отвърна с ракетен удар по иракска база, обитавана от американски войници.
Решението на администрацията да включи в черния списък на САЩ финансовия сектор на Иран – част от широкообхватни санкции, е сигнал за американската посока при втори мандат на Тръмп. Байдън, който беше вицепрезидент на Обама – привърженик на по-многостранен подход – би могъл да поднови диалога със съюзниците, които активно се противопоставиха на политиката на Тръмп, и евентуално със самия Иран.
Що се отнася до израело-палестинския конфликт, споразумението, което Тръмп сам провъзгласи за „сделка на века“, не се хареса на палестинците, когато беше обнародвано по-рано тази година. То на практика даде зелена светлина на израелска анексия на окупирания Западен бряг, с което сложи край на идеята за две държави и на десетилетната политика на САЩ по отношение на еврейските селища. Затова израелският премиер Бенямин Нетаняху е сред лидерите, които внимателно ще следят изборите.

При Тръмп отношенията на САЩ с Европейския съюз и НАТО също преживяха значителни трусове. Много европейци и техните правителства остават дълбоко привързани към такива многостранни блокове. Байдън, наследник на външнополитическа традиция повече в духа на другите американски лидери след Втората световна война, казва, че би възприел по-помирителен подход към дългогодишни съюзници.

Тръмп разчиташе, че стъписващият му подход към севернокорейския лидер Ким Чен-ун ще бъде неговото знаково наследство във външната политика. Но срещите на върха бяха щедри на зрелища и скромни на осезаеми резултати, докато в същото време дадоха на Ким част от статута, за който той копнееше. Това усилие не се радваше на особено обществено внимание през последните месеци и доколкото предишната политика може да е показател, Байдън няма да търси нови срещи на върха.

Военното присъствие на САЩ в чужбина

Тръмп се оплакваше от „безкрайните войни“ на Америка и беше се заканил да ги прекрати. Военните обаче бяха неприятно изненадани от последното му изявление, че до края на тази година всички американски войници ще напуснат Афганистан. Думите на Тръмп смутиха американските военни и дипломати, някои от които казват, че поставянето на краен срок може да възпрепятства сключването на мирно споразумение между талибаните и афганистанското правителство. Байдън казва, че войските трябва да бъдат изтеглени отговорно и че трябва да се запази остатъчен контингент за борба с екстремизма.

Тръмп поиска също да бъдат изтеглени американските военни от съюзническа Германия, където са базирани от десетилетия, и притисна Пентагона да изготви план, чието реализиране ще струва милиарди и ще отнеми години. Заговори се и за съкращаване на американските сили в Южна Корея. Тръмп критикуваше съюзниците, които според него не влагат в сигурността толкова средства, колкото САЩ. Няма признаци, че Байдън ще вижда нещата по същия начин.

превод: БТА

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Twitter лепна етикет „заблуждаващо“ в туит на Тръмп за гласуването по пощата

„Част или цялото съдържание, споделено в този туит, е оспорено и може да въведе в заблуждение как да участвате в избори или друг граждански процес“, пише в етикета, поставен от Twitter

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Twitter в понеделник отбеляза като подвеждащ туит на президента Доналд Тръмп относно бюлетините за гласуване по пощата, добавяйки отказ от отговорност, във връзка със съдръжанието, описано като „оспорвано“ и потенциално подвеждащо.

„Големи проблеми и несъответствия с бюлетините по пощата в целите САЩ. Трябва да има окончателен общ брой на 3 ноември “, публикува Тръмп късно в понеделник, като туитът не дава доказателства за неговото твърдение.

„Част или цялото съдържание, споделено в този туит, е оспорено и може да въведе в заблуждение как да участвате в избори или друг граждански процес“, пише в етикета, поставен от Twitter.

Отказът от отговорност включваше връзка към страница, подчертаваща как гласуването по пощата е законно и безопасно.

Много щати разшириха предсрочното гласуване и използването на бюлетини по пощата преди изборите на 3 ноември, тъй като някои американци се опитват да избегнат претъпканите изборни секции по време на пандемията от коронавирус.

Тръмп многократно атакува гласуването по пощата, твърдейки без доказателства, че това ще доведе до широко разпространени измами. Демократите твърдят, че това е безопасна и надеждна алтернатива на личното гласуване.

Twitter няколко пъти досега сигнализира за публикации от Тръмп, включително туит по-рано този месец, в който Тръмп твърди, че е имунизиран срещу коронавируса, като компанията за социални медии заяви, че туитът е направил „заблуждаващи здравни информации“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada