Открийте ни и в

България

Случаят “Жоси”: Предприемач обвинява Гешев, че му е взел бизнеса

Говорителката на главния прокурор каза, че от обвинението няма да коментират “лъжи и клевети, които стигнаха до обидно ниско ниво”

публикувано

на

Сн.: БТА

Предприемач твърди, че преди 8 години е потърсил помощ от Иван Гешев, който тогава е редови прокурор, като в замяна бащата на сегашния обвинител №1 става съдружник във фирмата. После нещата много се объркват, а сега сигналът е в МВР.

Това показва разследване на BIRD.bg, в което е разказана и историята за случилото се.

Единият от собствениците на фирмата за млечни продукти “Жоси” Георги Цолов Георгиев се твърди, че е поискал съдействие от бъдещия главен прокурор Иван Гешев срещу съдружника си Симеон Присадашки. В замяна на това Георгиев е прехвърлил дял от фирмата си на бащата на Иван Гешев –  Стоимен Тодоров Гешев. Малко по-късно обаче Иван Гешев се съюзява с Писадашки.

Втори правосъден министър поиска отстраняването на Иван Гешев 

Случката е от 2013 г., а към момента Георги Георгиев е подал сигнали за случая в Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието, допълва разследващият сайт.

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева каза, че от обвинението няма да коментират “лъжи и клевети, които стигнаха до обидно ниско ниво”.

Какво е станало през 2013 г. 

През 2013 г. фирма “Жоси” ООД е една от най-големите фирми в млекопреработвателния бранш. По това време Иван Гешев е редови прокурор в София. Единият съсобственик на фирмата, Георгиев, е в конфликт с другия – Присадашки.

Ето защо Георгиев разказва, че се е обърнал за съдействие към Гешев заради познанството си него. Целта е била отстраняване на Присадашки от фирмата, а “наградата” трябвало да е дял в “Жоси”, който да получи бащата на прокурора.

Развоят накрая се оказва съвсем друг. Георгиев разказва, че е загубил фирмата си, платил 30 000 лв. “такса спокойствие” и са подпалили дома му.

Какво твърди Георгиев

На 8 декември тази година Георгиев съживява стария случай в предаването на Люба Кулезич “Честно казано” по Евроком, като там за първи път споменава името на главния прокурор.

“Иван Гешев, който беше на ниско ниво прокурор… той пое ангажимент и се запозна с почти всички детайли на нарушенията, които бях намерил, той възприе един ход, като ме свърза с негов близък адвокат – Велимир Атанасов”, казва Георгиев в предаването, цитиран от BIRD.bg.

Сайтът BIRD.bg и сдружение БОЕЦ са установили с документи, че прехвърлянето на дялове от Георгиев към бащата на Гешев се е състояло. Като нов съдружник в “Жоси” се е появил Стоимен Тодоров Гешев.

На 14 август 2014 г. съдружникът във фирма “Жоси” Симеон Присадашки е изключен, а на негово място като съдружник влиза Стоимен Тодоров Гешев, роден 1939 г.

Заявленията за вписване на тези обстоятелства са публични в Търговския регистър. Те не са вписани окончателно, тъй като Присадашки обжалва изключването си в съда, съобщава BIRD.bg.

Стоимен Гешев получава едва 2% от фирмата. Като според Георги Георгиев уговорката с Гешев-син е била за 20%, но адвокатът, изготвил документите, е вписал само 2%.

Накрая Георгиев разказва, че от него са поискани още 30 000 лева. Той твърди, че плащането е станало в кантората на посочен от Гешев адвокат и в присъствието на бащата на прокурора.

Едновременно с тези събития Присадашки обжалва изключването си като съдружник. Започва съдебна битка, която още не е приключила, но на практика след 2014 г. Георгиев e отстранен от фирмата си и бизнеса му е в ръцете на бившия му съдружник.

Ходът на разследването в “Жоси” се е обърнал срещу Георги Георгиев, а всичките му сигнали, включително подадени и лично до Иван Гешев, завършвали с прекратяване, разказва Георгиев.

По изнесените обстоятелства към момента в МВР са разпитани както Георгиев, така и бащата на Иван Гешев – Стоимен, съобщава още BIRD.bg.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА