Открийте ни и в

Интересно

Слънчев бряг – най-евтиният летен курорт в Европа

Португалският Алгарве и турският Мармарис го следват в класацията, италианският Соренто е най-скъп

публикувано

на

Ако попитате англичаните кой е предпочитаният им европейски курорт, най-вероятно ще посочат Слънчев бряг. И въпреки красотата на българското Черноморие и топлия, но умерен климат, основната причина ще е доста по-прагматична – в Слънчев бряг е евтино в сравнение с други европейски курорти, а за младите британски туристи няма забавление, което да не могат да си позволят. Преди няколко години те станаха известни с  обиколките по баровете с невъобразимо евтин за представите им алкохол и партита без правила, за което се разказваше във филм на BBC. Независимо от всичко българският южен курорт отново, вече за шеста поредна година, е начело на класацията за най-привлекателен ценово летен курорт в Европа.

Португалският курорт Алгарве – най-близката ценова конкуренция

Соренто е най-скъпата европейска дестинация

В материала на BBC, базиращ се на данни на барометъра Post Office Travel Money, Слънчев бряг е най-евтиният за британските туристи от 20 европейски летни дестинации. Според анализа цените на българското Черно море са

три пъти по-ниски от най-близката до него конкуренция

на португалския Алгарве, като са взети под внимание цените на девет туристически продукта, включително обяд и вечеря, питиета, слънцезащитни кремове и препарати против насекоми. Според изследването кошницата от тези девет продукта излиза 38,86 паунда, или 88,38 лв. и се отбелязва, че това е спад с 10,7 на сто в сравнение с миналата година. На второ и трето място по евтини цени са Алгарве и турският Мармарис, а като най-скъп от описаните дестинации е италианският Соренто с цени, три пъти по-високи от тези на Слънчев бряг, и испанският Ибиса.

Изследването е установило, че кошница от девет туристически стоки и услуги, сред които обяд и вечеря, напитки, слънцезащитен крем и препарат против насекоми в Слънчев бряг излиза 38,86 паунда (88,38 лв.), което е с 10,7% по-малко спрямо миналата година. Според анализа обяд за двама на Слънчев бряг струва 8,42 паунда, или около 18 лв., вечеря за двама около 22 паунда, или 50 лв.,чаша вино едва 1,17 паунда в бара, качествен и марков слънцезащитен крем – 2,34 паунда, а за чаша кафе англичаните биха дали скромните 70 пенса, докато в техния курорт Брайтън например то струва 1,80 паунда.

Post Office отбелязва също, че докато лирата стерлинг преди година е била по-силна от еврото, конкурентните цени в ресторантите, баровете и магазините означават спад от повече от две трети в анализираните дестинации. Спад на цените е отчетен и в Алгарве с 16,2%, но разходите за ваканция в португалския курорт са близо с 50 на сто повече, отколкото в България – 57,45 паунда, въпреки че в сравнение с други морски курорти в Европа са най-ниски, и наполовина на тези в италианския Соренто, посочен като най-скъп. Иначе португалският Алгарве е известен като най-южната и най-популярна ваканционна дестинация в Южна Португалия, предлага разнообразие от морски дарове и плодове и се смята за рай на любителите на храната. А също и на спокойствието, защото португалският курорт има и прекрасни усамотени кътчета на слънчевите си плажове, подходящи за всеки, който търси релаксация и бягство от напрегнатото всекидневие. В турския курорт Мармарис, туристическата кошница излиза малко под 60 паунда. Това също е

спад с повече от 8 процента спрямо миналата година

и въпреки че самите цени в курорта са нараснали с над 20 на сто, стабилността на паунда компенсира това покачване. Мармарис, който е важен курортен и пристанищен град на егейското и средиземноморското крайбрежие на Турция, е предпочитан и от мнозина българи, почиващи извън страната. Според изследването в общо 14 курорта цените на туристическите стоки и услуги са намалели. Въпреки понижението от близо пет процента обаче Соренто продължава да е най-скъпата дестинация за лятна почивка, като туристическата кошница в него излиза почти 143 паунда. В разположения на юг от Неапол Соренто, известен като града на лимоните и любимо място на известни творци и представители на аристокрацията, туристическата кошница излиза почти 143 паунда, а в следващия го Ибиса цената е 131,72 паунда.

В анализа на барометъра се посочва, че понижаването на цените може да се смята за индикация, че туристическият бизнес в европейските курорти е заинтересован да привлича британски туристи и вероятно ще държи цените ниски, за да запази този интерес. Заради значителните вариации на цените в различните курорти обаче на туристите ще им се наложи да си „напишат домашното“, преди да направят резервация, за да избегнат нежелани разходи. Според анализа обаче се забелязва значителен интерес към пътуванията в България и Турция.

Facebook Коментари

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
21 коментара

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Интересно

Нови 60 000 семена ще бъдат добавени в Ноевия ковчег за растения

публикувано

на

Виж цялата статия

Ноевият ковчег за растения – най-голямото в света хранилище за семена на архипелага Свалбард на около 1000 километра от Северния полюс, създадено с цел да съхрани биоразнообразието при евентуални бедствия, приема значително ново попълнение. Над 60 000 образци, предоставени от 36 регионални и международни генетични банки, ще попълнят наличните запаси от семена.

„На фона на ускорените темпове на климатичните промени и загубата на биоразнообразие, се налагат спешни действия, за да бъдат опазени хранителни култури от изчезване“, казва Щефан Шмиц, директора на фондацията Кроп Тръст, натоварена с управлението на хранилището. „Мащабът на новото попълнение отразява глобалните опасения за ефекта от климатичните промени и загубата на биоразнообразие върху производството на храна“, допълва той.

Сред образците, предоставени от институции в Бразилия, САЩ, Германия, Мароко, Мали, Израел, Монголия, има както семена от базови култури, така и от малко използвани диви разновидности. С новото попълнение мострите в банката на Свалбард, съхранявани в три подземни ниши, ще станат 1,05 милиона.

Предназначено да съхрани биоразнообразието пред лицето на климатични промени, войни и други бедствия – природни или в резултат на човешка дейност, хранилището може да „приюти“ около 4,5 милиона образци от семена.

Ноевият ковчег за растения, финансиран от Норвегия, функционира от 2008 г. Свидетелство за ползата от него стана военният конфликт в Сирия – през 2015 г. изследователи използваха „двойници“ от хранилището, за да възстановят изчезналите семена в резултат на унищожаването на генетичната банка на Алепо, припомня агенцията.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Французи направиха пица с 257 сирена

публикувано

на

от

Виж цялата статия
pixabay

Пицария във Франция обяви, че е подобрила световния рекорд с пица с 257 различни вида сирене, съобщи ЮПИ.

Собственикът на пицарията Беноа Брюел от Лион първоначално е планирал да използва 254 вида сирене, но е добавил още три, за да допълни вкуса.

Френският рекорд е още неофициален. Предишният със 154 вида сирене е поставен през септември 2018 г. в Мелбърн от майстор-готвач Джони ди Франческо.

Брюел събира необходимите доказателства, за да бъде официално сертифициран за рекорда от Гинес.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

„Наклонената кула в Далас“ отказва да падне

публикувано

на

Виж цялата статия

Полуразрушена сграда, която стана известна в социалните медии като „наклонената кула в Далас“, не можа да бъде съборена и след стотици удари с разбиваща топка.

Зданието на единадесет етажа в центъра на Далас, щата Тексас, не можа да бъде съборено чрез имплозия при първия опит на 16 февруари. От него остана конструкция, включваща части от стълбището и асансьорната шахта, която леко се наклони и затова веднага бе сравнена от местните хора с наклонената кула в Пиза.

Десетки хора се събраха да наблюдават втория опит за събарянето на останките от сградата с разбиваща топка, който също се оказа неуспешен. Инвеститорът на проект, планиран на мястото на устойчивото здание, прогнозира, че събарянето може да отнеме до четири дни

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada