Открийте ни и в

СВЯТ

Смъртоносната болест ебола се завърна и в Конго, населението се противи на санитарните мерки

Както и в миналото, населението на този регион отказва да повярва, че ебола съществува, и се противи на мерките срещу вируса – например да се избягва докосването до болните или да не се измиват телата на починали от тази болест.

публикувано

на

Още 6 случая на ебола в Уганда

Четирима души са починали от вирусната болест ебола, откакто тя избухна отново в източната част на Демократична република Конго, където населението е несъгласно със санитарните мерки и това вдъхва опасения от значително разпространение на епидемията.

“Откакто на 7 февруари стана ясно, че епидемията се завръща, “вече сме установили шест случая на ебола. Изгубихме четирима болни. Двама починаха в петък и събота. Продължаваме да се грижим за двама болни в Центъра за лечение на ебола в Катуа”, заяви за АФП д-р Йожен Сиалита, оглавяващ здравните власти в източната провинция Северно Киву, цитиран от АФП.

Други двама болни са починали на 3 и на 10 февруари.

“Някои семейства категорично отказват дезинфекция на жилищата им, както и достойни погребения, придружени със защитни мерки”, отбелязва д-р Сиалита. “Хората още не са разбрали, че ебола току-що се е завърнала, още не са им ясни нещата.”

Електронномикроскопско изображение на вириона /извънклетъчната форма на вируса/ на ебола /сн: БТА,АР/

Както и в миналото, населението на този регион отказва да повярва, че ебола съществува, и се противи на мерките срещу вируса – например да се избягва докосването до болните или да не се измиват телата на починали от тази болест.

Смъртността при ебола е изключително висока – между 25% и 90% при различните минали епидемии.

Ебола се завърна в Гвинея и взема нови жертви след 5 години затишие

Втората епидемия от ебола, обявена в региона на 1 август 2018 г., бе ликвидирана едва на 25 юни 2020 г. заради несигурността, породена от действията на въоръжени групировки и съпротивата срещу санитарните мерки сред местното население.

С над 2200 регистрирани смъртни случая тя се смята за най-тежка досега в историята на ебола в ДР Конго след появата й през 1976 г.

На 18 ноември 2020 г. ДР Конго официално съобщи, че е ликвидирана 11-ата епидемия от ебола в провинция Екватор, убила 55 души от установените 130 заразени, припомня АФП

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено