„178 машини обработват столичните улици и булеварди заради снега. Част от фирмите ще бъдат санкционирани, не са започнали навреме“, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод обилния снеговалеж в София. Тя добави, че на бул. „Симеоновско шосе“ има закъсал автобус, като са изпратени екипи, които да го изтеглят. Целият транспорт се движи, като има леко забавяне по някои от пътните артерии.Кметът на София подчерта, че обстановката е усложнена, а обилният снеговалеж над града е започнал в 4:07 ч.“Ще има санкции за фирмата, която чисти „Триадица“, „Витоша“ и „Младост“. Имат техниката и солят, но поради някаква причина имат лоша организация“, каза Фандъкова. Тя коментира, че снегът тази година не ни е изненадал. „Към момента всички трасета са проходими при зимни условия“, добави Фандъкова. 

Паднали дървета в столицата

Получени са сигнали за четири паднали дървета. „Усложнена е зимната обстановка на територията на София. Снеговалежът е обилен. Дърветата са паднали от тежкия и мокър сняг. В момента всички наши екипи са на терен и осигуряват почистването”, обясни директорът на „Аварийна помощ и превенция” Красимир Димитров.Изпратени са екипи към Бистрица, Панчарево и Железница, където пътищата са проходими и са обработени.Шофьорите трябва да обърнат внимание на подходите - Южната дъга, подходите Бистрица, Бояна, Драгалевци, към Витоша. Те трябва да са внимателни и с вериги. “Повечето стръмни и опасни места са обработени”, допълни Димитров.Най-много сняг е паднал в южните райони на София. Очаква се снежната покривка в столицата да достигне до 5 см.

Пътищата към Витоша са затворени за коли без вериги

Пътищата към Витоша за затворени за автомобили без вериги и за градския транспорт, тъй като има снежна покривка между 30 и 40 см., каза Димитров. Той добави, че по обяд вероятно ще бъдат обработени пътищата към планината и ще бъдат отворени отново.