Открийте ни и в

САЩ

Собственикът на изгорелия кораб край Калифорния иска да избегне изплащане на обезщетения за жертвите (ВИДЕО)

публикувано

на

Собствениците на корабчето Conception, при пожар, на което загинаха 34 души тръгнали на водолазна екскурзия край Южна Калифорния, заведоха дело за ограничаване на тяхната отговорност.

Truth Aquatics Inc. подаде иска в Окръжния съд на САЩ в Лос Анджелис съгласно разпоредба на морското законодателство отпреди гражданската война.

Ходът, който е бил осъден от обществеността като неуважителен към семействата на загиналите, идва, докато разследващите продължават да търсят причината за пожара, който унищожи плавателния съд.

Тестваният във времето легален ход е успешно използван от собствениците на „Титаник” и безброй други компании. Той се очакваше от експертите по морско право. Изненадата дойде от това, че искът беше подаден едва три дни след смъртоносния инцидент.

Над 30 изчезнали и много загинали след пожар на кораб край Лос Анджелис

Семействата на загиналите ще получат известие, че имат малко време да оспорят усилията на компанията  да ограничи отговорността си до стойността на останките на кораба.

„Принуждават тези хора да предявят исковете си и то веднага“, заяви адвокат Чарлз Нейлър, който представлява жертви в морските дела. „Имаха шест месеца, в които компанията можеше да направи това. Трябваше да оставят хората да погребат децата си. Това е шокиращо,“ добавя той.

Професор Мартин Дж. Дейвис, директор по морско право в университета Тулан, обясни, че законът в САЩ датира от 1851 г., но той произхожда от Англия от 18 век. Целта му била да насърчава корабоплаването.

За да се възползват от предвидения в законодателството ход, собствениците Глен и Дана Фрицлер трябва да докажат, че не са виновни в бедствието. В подадения иск те твърдят, че са полагали грижи за Cоnception, за да бъде корабчето „стабилно и здраво, напълно и правилно екипирано, оборудвано и снабдено за услугите, които са предлагани. „

Дори ако капитанът или екипажът са виновни, Фрицлер и застрахователното им дружество биха могли да избегнат плащането дори на стотинка според закона, обясниха експерти.

Предстои съдия да проведе процес без съдебно заседание, за да провери дали компанията може успешно да докаже, че няма вина. Ако случаят е такъв, всеки заявител за обезщетение би имал право само на стойността на останките на кораба, която според подадения иск е пълна загуба с нулева стойност.

Според последните данни от разследването всички загинали са били в спалното помещение под основната палуба, когато пожарът избухнал. Властите твърдят, че всички 33-ма пътници и един член на екипажа не са били в състояние да избягат от пламъците.

Членовете на екипажа разказали на разследващите, че са направили няколко опита да спасят хората, които са били в капан, преди да напуснат кораба, съобщи Националният съвет за безопасност на транспорта.

Никой от оцелелите до момента не е говорил публично.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Коронавирусът

Гимназисти от Атланта са временно отстранени от училище заради снимки, показващи липсата на социална дистанция пред класните стаи

„Носенето на маска е личен избор и няма практичен начин за налагане на мандат за носенето им“, казва шефът на училищен район край Атланта.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

В Атланта учебният процес започна тази седмица с присъствени занятия за много деца. В социалните медии бяха показани снимки от гимназията в окръг Полдинг, на около час път с кола от Атланта, на които се вижда, че учениците в коридора не са на разтояние един от друг, а буквално „си дишат във вратовете“. Почтиникой не носи маска.

Днес стана ясно,че една от снимките е публикувана от Хана – една от ученичките вътре. Хана е получила известие, че е временно отстранена от училище заради действията си. Отстранен е и друг гимназист.

„Някои хора в социалните медии взимат тази снимка и я използват без контекст, за да критикуват усилията ни за отваряне на училището“, казва ръководителят на училищния район Браян Отот. Той добави, че районът има повече от 33 000 студенти, които в момента учат присъствено или дистанционно и че се предвиждат корекции. „Носенето на маска е личен избор и няма практичен начин за налагане на мандат за носенето им. Това, което ще направим, е да продължим силно да насърчаваме всички учениции служители да носят маски“, обяснява той. Освен това служителят изтъква, че заразяване с COVID-19 може да стане след близък контакт на дистанция по-малка от два метра, ако контактът е продължил около 15 минути, както са описали здравните власти в Джирджия. Така той се опитва да внуши че всичко в училището е наред, тъй като учениците едва са стоели в коридора повече от 15 минути.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Държавния департамент премахна препоръката да не се пътува от САЩ в чужбина

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

След повече от четири месеца, Държавният департамент на САЩ премахна предупреждението за американските граждани да не пътуват в чужбина изобщо.

На 19 март Държавният департамент издаде глобално предупреждение от ниво 4 (най-високото), което значи „Не пътувайте“ поради пандемията на коронавирус.

Въпреки това „с подобряване на условията на здравеопазването и безопасността в някои страни и потенциалното влошаване в други, Държавният департамент се връща към предишната система от специфични за всяка страна нива на предупреждения за пътуване“, казаха днес от Държавния департамент.

Нивата отново ще бъдат от 1 до 4 в зависимост от специфичните за всяка държава условия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

6-годишно момиче умря от коронавирус в Тенеси

„Aз не искам да дишам без нея“, казва майката.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

6-годишно момиче в западен Тенеси стана едно от най-малките деца в страната, които са умрели, след като са тествали положително за COVID-19.

Данните за смъртта на детето бяха изнесени от регионалното здравно управление на окръг Джексън-Мадисън. Името на момичето не беше споменато от здравните служители, но началникът на училищният район Марлон Кинг го идентифицира като Джиджи Морс чрез съобщение, с което той изказва съболезнования на семейството и близките.

Джиджи почина по време на дрямка, малко след като посети местен лекар, съобщава вестник „Джаксън Сън“.

„Лекарят каза, че има вирус и ще я остави да си почине и че може да изяде толкова сладоледени близалки и ледени десерти, колкото иска“, казва в блог майката Присила Морс. „Тя заспа и ще почива завинаги, но аз не искам да дишам без нея“, добавя жената.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА