Собствениците на корабчето Conception, при пожар, на което загинаха 34 души тръгнали на водолазна екскурзия край Южна Калифорния, заведоха дело за ограничаване на тяхната отговорност.

Truth Aquatics Inc. подаде иска в Окръжния съд на САЩ в Лос Анджелис съгласно разпоредба на морското законодателство отпреди гражданската война.

Ходът, който е бил осъден от обществеността като неуважителен към семействата на загиналите, идва, докато разследващите продължават да търсят причината за пожара, който унищожи плавателния съд.

Тестваният във времето легален ход е успешно използван от собствениците на „Титаник” и безброй други компании. Той се очакваше от експертите по морско право. Изненадата дойде от това, че искът беше подаден едва три дни след смъртоносния инцидент.

Семействата на загиналите ще получат известие, че имат малко време да оспорят усилията на компанията  да ограничи отговорността си до стойността на останките на кораба.

"Принуждават тези хора да предявят исковете си и то веднага", заяви адвокат Чарлз Нейлър, който представлява жертви в морските дела. "Имаха шест месеца, в които компанията можеше да направи това. Трябваше да оставят хората да погребат децата си. Това е шокиращо," добавя той.

Професор Мартин Дж. Дейвис, директор по морско право в университета Тулан, обясни, че законът в САЩ датира от 1851 г., но той произхожда от Англия от 18 век. Целта му била да насърчава корабоплаването.

За да се възползват от предвидения в законодателството ход, собствениците Глен и Дана Фрицлер трябва да докажат, че не са виновни в бедствието. В подадения иск те твърдят, че са полагали грижи за Cоnception, за да бъде корабчето "стабилно и здраво, напълно и правилно екипирано, оборудвано и снабдено за услугите, които са предлагани. "

Дори ако капитанът или екипажът са виновни, Фрицлер и застрахователното им дружество биха могли да избегнат плащането дори на стотинка според закона, обясниха експерти.

Предстои съдия да проведе процес без съдебно заседание, за да провери дали компанията може успешно да докаже, че няма вина. Ако случаят е такъв, всеки заявител за обезщетение би имал право само на стойността на останките на кораба, която според подадения иск е пълна загуба с нулева стойност.

Според последните данни от разследването всички загинали са били в спалното помещение под основната палуба, когато пожарът избухнал. Властите твърдят, че всички 33-ма пътници и един член на екипажа не са били в състояние да избягат от пламъците.

Членовете на екипажа разказали на разследващите, че са направили няколко опита да спасят хората, които са били в капан, преди да напуснат кораба, съобщи Националният съвет за безопасност на транспорта.

Никой от оцелелите до момента не е говорил публично.