Открийте ни и в

Интересно

Созопол и морето – една вечна магия

Уют и спокойствие, смокинови дървета и стари къщи – да си припомним очарованието на Созопол

Люба Момчилова

публикувано

на

Уют и спокойствие, смокинови дървета, улички, криволичещи между стари созополски къщи – това прави Созопол един от най-привлекателните морски курорти. Тук можете да поседите в двора под сянката на някоя смокиня или да се излежавате на скалите в горещите летни дни. Разположен е върху живописен полуостров. Археологическите находки свидетелстват за присъствието на траките като негови първи обитатели. 17 юли е празникът на града. Чества се в деня на света Великомъченица Марина – закрилница на района.

Созопол е един от най-старите български градове. В която и точка на селището да застанеш, морската шир се вижда от всички страни. Преди 2600 г. гръцки преселници от Мала Азия видели полуострова, заливите, островчетата и се заселили тук. Върху останките на тракийско селище основали Аполония, град-държава, образец на древногръцката демокрация. Нарекли града на бог Аполон – покровител на изкуствата. Аполония бил

най-големият и най-богат град

по Черноморието, център на оживена търговия и изкуство. От този период са запазени изключително много археологически находки – монети, керамични амфори, антични котви.

 

През 4 в. от н.е. Аполония се назовава Созопол – град на спасението. Това е свързано с обявяването на християнството за единствена позволена религия в Римската империя. На мястото на езическите светилища са построени християнски храмове.

През 812 г. хан Крум – един от първите велики български владетели, воювайки с Византия, превзема града и го присъединява към границите на България. Созопол става главно българско пристанище на Черно море.

Първото българско училище е построено през 1881 г., а читалище „Паисий Хилендарски“ е основано през 1896 г. В началото на XX в. гръцкото население се изселва и в града се установяват български семейства – бежанци от Тракия.

Друга привлекателна страна на Созопол е шансът на посетилите Южното Черноморие в края на август да присъстват на най-голямото културно събитие на България – Празниците на изкуствата „Аполония“, което и тази година ще се състои въпреки пандемията от коронавирус.

 Прасета предават града на османлиите

 Строената по времето на император Анастасий созополска крепост е с отстъп от няколко метра от античната стена. Освен че не са „стъпили“ върху старата стена, строителите не са използвали великолепния материал, каквито са античните варовикови квадри. Това означава само едно – след готското нашествие градът е останал незаселен няколко десетки години и новото население разграбило надземната част на стената за жилищата си.

Самата стена е изградена набързо поради вероятна опасност от близко нападение, защото за строеж е използван всякакъв подръчен материал – ломен камък от крайбрежните стени в подножието на крепостта, заоблени камъни от зоната на морския прибой, надгробни антични гръцки плочи, римски декрети, части от статуи и т. н. Камъкът е споен с хоросан, примесен със счукани тухли – смес, здрава като бетон. На определено разстояние зидът е подравняван от пет реда тънки тухли.

Според една местна легенда въпреки непрестанните атаки

 турската войска не успявала да сломи

 защитниците на крепостните стени. Турците започнали да гладуват. Един от войниците забелязал, че стадо свине всяка сутрин рови тревата пред крепостната стена в района на пристанището. Прегладнелият аскерин решил да си хапне свинско въпреки забраната на Пророка и подгонил стадото. То обаче се шмугнало в дупка под стената. Оказало се, че това е изходът на стар отточен римски канал, минаващ през целия град. Войникът съобщил за находката. През нощта турски отряд се промъкнал през канала и влязъл в града в гръб на защитниците на крепостта.

За последно крепостта на Созопол изпълнява функциите си през Руско-турската война през 1828-1829 г. Тогава руска ескадра под командването на адмирал Кумани превзема крепостта. В следващите няколко дни русите стоварват 10 000 бойци, командвани от генерал Рот. Съставена е и бойна част от местни жители,

 наречена Созополска българска дружина

с командири Стайко Мавровнев и Вълчан войвода. Турците обсаждат в течение на четири месеца и половина крепостта, но старите крепостни стени издържат на стотиците изстреляни по тях гюлета. Едва в началото на юли крепостта Созопол е деблокирана от армията на Дибич Забалкански.

Созопол

Очарователното градче днес е популярен курорт, привлекателен най-вече заради бохемската си атмосфера, двата чудесни плажа и старите къщи, повечето от които са паметници на архитектурата.

Разходката по тесните калдъръмени улици на стария град сред къщите от дърво и камък, запазили атмосферата на 19 век, е едно приятно преживяване. По крайбрежните улици са накацали множество ресторанти и капанчета, където можете да се наслаждавате на прекрасна гледка, докато похапвате от местните миди и риби.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Изненада: Летището в Загреб обявено за най-доброто в Европа

Загребското летище е обявено за най-добро в Европа в своята категория за трета поредна година

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Уикипедия

Летището в Загреб е признато за най-доброто в Европа в категорията летища с годишен капацитет от 2 до 5 милиона пътници за трета поредна година, съобщи операторът на Международно летище Загреб /MZLZ/, позовавайки се на проучване на мнението на пътниците, предаде агенция Хина.

Участниците в анкетата на Международния съвет на летищата (ACI) за качеството на услугите на летищата поставя международното летище в Загреб, наречено на първия хърватски президент Франьо Туджман, на първо място въпреки предизвикателствата на пандемията от коронавирус, довела до значително намаляване на броя на пътниците и полетите.

Базираният в Монреал, Канада, Международен съвет на летищата публикува на 1 март резултатите от проучването си за 2020 г., „най-трудната в историята на гражданската авиация“.

Сн.: Tromber/Уикипедия

Загребското летище е обявено за най-добро в Европа в своята категория за трета поредна година.

Председателят на управителния съвет на летището Хюсеин Бахадир Беди заяви, че скоро летище „Франьо Туджман“ ще представи лятното си разписание, и изрази надежда за постепенно възстановяване на нормалния му трафик.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Хората харчат повече ток за копаене на биткойни, отколкото е консумацията на цели страни

Заедно с цената нараства и количеството електроенергия за „копаене“ на криптовалутата

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: pixabay

Не само стойността на биткойнa се е повишила през последната година, a и огромното количество електроенергия, която се консумира за неговото генериране. За „копаене“ на биткойни вече се изразходва повече електроенергия, отколкото е консумацията на цели страни. Вестникът припомня, че „копаенето“ на биткойни – процесът, при който с биткойн се възнаграждава компютър, който решава сложна поредица от алгоритми – е изключително енергоемък процес.

Стойността на криптовалутата спадна наскоро под 45 000 долара, след като достигна максимума от 58 000 долара, но енергията, използвана за създаването й, продължава да се покачва по време на нейния епичен възход, изкачвайки се до еквивалента на годишния отпечатък на въглерод в Аржентина, според Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, който измерва енергийното потребление на валутата.

И ако неотдавнашното спадане на най-популярната криптирана валута изтри част от състоянието на Елън Мъск, биткойнът представлява заплаха и за мисията на неговата Tesla, компанията която се стреми към „бъдеще с нулеви емисии“ и поставя сериозни въпроси пред правителствата и корпорациите, които искат да ограничат своите въглеродни отпечатъци.

Основателят на Twitter и рапърът Джей Зи обединяват усилия в полза на Биткойна

„Копаенето“ на биткойни включва решаване на сложни математически задачи с цел създаване на нови биткойни. „Миньорите“ се възнаграждават с биткойни.

По-рано в относително кратката история на биткойните (създадени през 2009 г.) криптовалутата можеше да се добива на среден по характеристики компютър. Но начинът, по който биткойн „майнингът“ е създаден от неговия създател (или създатели – никой не знае със сигурност кой го е създал), е, че има ограничен брой биткойни, които могат да бъдат добивани: 21 милиона. Колкото повече биткойн се добиват, толкова по-трудни са алгоритмите, които трябва да бъдат решени, за да се получат нови биткойни.

Сега, когато са добити над 18,5 милиона биткойни, средният компютър вече не може да „копае“ биткойни. Вместо това, „добивът“ сега изисква специално компютърно оборудване, което може да се справи с интензивната мощност за обработка, необходима за получаване на биткойните днес. А тези специални компютри се нуждаят от много електричество, за да работят.

Биткойнът поевтиня до 20-дневен минимум под $44 600

Количеството електричество, използвано за добив на биткойни, „в исторически план е било повече от електричество, използвано от цели държави, като Ирландия. Говорим за множество теравати, десетки теравати годишно електричество, използвано само за биткойн . Това е много електричество“, категоричен е Бенджамин Джоунс, професор по икономика в Университета в Ню Мексико, който е изследвал въздействието на биткойна върху околната среда.

Привържениците на биткойните казват, че „добивът“ все повече се извършва с електричество от възобновяеми източници, тъй като този вид енергия става по-евтина. В същото време, обаче, пропиляната енергия от включени, но неактивни домашни електрически устройства само в САЩ може да осигури добива на биткойни в продължение на 1,8 години, според индекса на потреблението на университета Кеймбридж.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Млада жена разбра, че е бременна 2 часа преди да роди

Въпреки това 23-годишната Лизи родила напълно здраво и добре развито бебе

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Instagram/LizzieQuaah

23-годишна жена роди момиченце два часа, след като се озова в болница и разбра, че е бременна.

Лизи Куа, която е учителка по балет от Блумингтън, Илинойс, сподели изумителната си история във видео в социалните мрежи, както все по-често се случва в наши дни. Младата майка обяснява как се е озовала в спешна помощ след внезапни болки късно през нощта на 23 юни 2019 година.

Тя сподели, че болката била като „най-силните спазми през целия си досегашен живот” и помислила, че се дължи на камък в бъбреците. В това състояние бъдещата родилка помолила майка си да я закара в болница. В спешния медицински център пуснали изследвания за бременност преди да й предпишат болкоуспокояващи лекарства. Така младата балерина открила, че чака дете и дори вече имала разкритие от осем сантиметра.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lizzie Quah (@lizzie_quaah)

Два часа след това 23-годишната Лизи родила напълно здраво и добре развито бебе с тегло 2.9 кг.

В допълнение към шокиращото откритие, че ще става майка, тя била диагностицирана от лекарите със сериозни усложнения като предлежаща плацента (патологично състояние, при което част от плацентата е разположена по-ниско от най-ниско разположената точка на предлежащата част на плода), токсемия (наличие на токсични вещества в кръвта) и прееклампсия (повишение на кръвното налягане и появата на белтък в урината при жени, които са по начало с нормално кръвно налягане – бел. ред.)

„Имах подобни болки преди около три години”, разказва Лизи. „Беше силен, парализиращ спазъм в долната част на гърба и корема и имах чувството, че буквално някой ме дърпа отвътре навън. По ирония на съдбата, именно нещо такова се е случвало с мен.”

Лизи допълва, че не е имала никакви симптоми на бременност и допълва: „Качих няколко килограма, но това само ми напомни, че трябва отново да се върна към нормалните си тренировки. През последните шест месеца започнах да работя повече отпреди и да поглъщам необичайно големи количества храна.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lizzie Quah (@lizzie_quaah)

Сега Лизи има здраво и щастливо двегодишно момиченце на име Уини Джун.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
3D принтирани пилешки хапки – от KFC наесен

Te щe ca мaкcимaлнo близки по вкyc и външeн вид дo opигинaла

Затвори