Открийте ни и в

Интересно

Софийският зоопарк отваря, нови обитатели посрещат гостите

публикувано

на

сн. Зоологическа градина София

След повече от два месеца пауза, в четвъртък отвори врати столичната зоологическа градина. Директорът й Добромир Бориславов обяви пред БГНЕС, че посетителите ще могат да видят новородените обитатели в зоопарка, както и пристигналият в края на февруари бенгалски тигър или т.нар. бял тигър със сини очи.

„Ще отворим при специални изисквания. Ние ще спазваме всички изисквания и забрани, които важат за откритите паркове и градини, но ще имаме и други регулации, които ще позволят да съхраним здравето и живота на животните, защото все още ситуацията не е изяснена от научна гледна точка“, заяви директорът.

Той призова посетителите на зоопарка да носят ръкавици, предпазна маска, да не се събират на групи, да спазват дистанция от 2,5 м. и да не пипат парапетите. Бориславов уточни, че гостите ще могат да видят животните само във външните клетки. Залите „Големи котки, терариум и аквариум“ и Зала „Гиганти“ ще са затворени за посетители до второ нареждане, тъй като не е здравословно животните да дишат изпаренията от дезинфектантите.

„Детските площадки също ще бъдат оградени с ленти. Посетителите няма да могат да сядат на пейките. Те ще могат да се разхождат в парковата част, като зелените ни площи са третирани срещу кърлежи“, обясни той и добавя, че в зависимост от това как ще се развие ситуацията имат готовност поетапно да отпускат и да премахват мерки.

Бориславов обръща сериозно внимание и на забраната посетителите да хранят животните. Директорът предупреди, че ако някой бъде заловен да го прави, ще бъде принудително изведен от зоологическата градина, като няма да му бъде възстановена сумата, платена за билета.

Друга новост е работното време на зоологическа градина София.

„То ще бъде различно от досегашното. Касите ще отварят в 9 часа и ще продават билети до 16:30 часа, а посетителите ще могат да останат най-късно до 18 ч. в зоопарка“, обяви директорът на зоологическата градина.

Най-голямата изненада за посетителите ще са новородените обитатели на зоопарка.

„Липсата на посетители се отрази положително по отношение на размножаването на животните. Родиха ни се муфлончета, родиха ни се малки от много ценните за нас видове като т.нар. воден козел или антилопа Личи, виетнамски петнисти еленчета, патагонски мари, камерунски кози. Малките растат в спокойна атмосфера. В момента птиците влизат в размножителен период и имаме двойки, които мътят. Тази година успяхме да се сдобием с изключително ценен вид – белошипи ветрушки, които са от рода на соколите. Те са защитен вид. Успяхме да получим три двойки от нашите приятели от „Зелени Балкани“ и чакаме излюпването на малките“, разкрива гордият директор.

Не пропуска да се похвали и с новодомците на зоопарка.

„Малко преди да влезем в извънредното положение ние успяхме да се сдобием с два синеоки бели тигъра. В момента те са в процес на климатизация. Те са брат и сестра, на 1,6 г. са, и идват от унгарския зоопарк „Веспрем“ по линия на международния зоопарков обмен“, разяснява Бориславов и призова посетителите да пазят тишина, когато са пред клетката им.

Същевременно от столичния зоопарк са готови да подарят една антилопа „Адакс“, от които в световен мащаб има около 400 вида.

„Ние имаме едногодишно малко, което расте и което в момента ще бъде изпратено в чужбина в зоопарк, в който има подходяща женска от друга генетична линия, за да могат да направят потомство. Това ще бъде приносът на зоологическата градина към съхранението на тези изчезващи видове“, подчертава директорът и припомня, че имат такъв опит и по отношение на Египетския лешояд, забулени сови и други техни птици.

От думите му стана ясно, че целта на управата на зоопарка от няколко години е да създават двойки от всеки вид, за да може те да се размножават и същевременно да могат да помагат и на други зоопаркове.

Стана ясно още, че се надяват скоро да намерят и партньор на мъжкото им кенгуру, за да могат да отгледат потомство. А по отношение на дългоочакваното пристигане на жираф в зоопарка – това все още остава в далечна перспектива.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Интересно

„Не викайте“ – указание към посетителите в увеселителни паркове

публикувано

на

от

Виж цялата статия

30 оператори на тематични паркове в Япония предлагат идеята да забранят на посетителите да пищят, да крещят или да се смеят в парковете (включително влакчетата). Идеята зад това предложено ново правило е проста: крещенето или смеха може да напълнят въздуха с микроби от устите на хората и да заразят другите.

Някои служители в парка може да не могат да носят маски поради естеството на работата си (хората с костюми, например). В допълнение към правилото „не крещете“ парковете са издали указания за засилени мерки за почистване, насърчаване на социалното дистанциране и дори ограничаване на посетителите, които идват от определени префектури в страната.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

„Дракон“ излетя в космоса (ВИДЕО)

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Вторият опит на „Дракон“ тази вечер от космическия център във Флорида се оказа успешен.

Капсулата, монтирана за ракетата носител „Фалкън-9“ на „СпейсЕкс“  излетя точно в 22:25 ч. българско време към Международната космическа станция.

На борда са двама от най-опитните американски астронавти – Дъглас Хърли и Робърт Бенкен, които се впуснаха в близо 19-часово пътешествие до МКС.

Спейс Екс даде зелена светлина за напълване на резервоарите на ракетата с астронавтите в 22:22 часа. Президентът Доналд Тръмп също пристигна в космическия център „Кенеди“, за да наблюдава изстрелването.

„Фалкън-9“ ще пътува 19 часа до Международната космическа станция. След това ще кацне на кораб в океана. Една от иновациите на Илън Мъск, за да може да бъде използван отново.

Мисията е първата от близо 10 години, която се изпълнява от американска земя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

От Рейн до Странджа: Легенди за русалки, самодиви и змейове

публикувано

на

Виж цялата статия
Река Рейн, Снимки: Wikipedia

Райско местенце, закътано в Европа, крие страшна легенда. Товарни кораби пътуват на север по река Рейн до скалата Лорелай в близост до градчето Санкт Гоарсхаузен в Германия. Една от най-известните легенди разказва за русалката Лорелай, седнала на скалата и омайваща рейнските лодкари с песента си. Толкова се унасяли от гласа й, че не обръщали внимание на опасните скали в реката и корабите им се разбивали в тях.

Днес обаче мястото очарова с красотата си.

Скалата Лорелай

Чудно красивата девойка Лорелай била влюбена в също толкова красив младеж. Всъщност, историята измислил един германец през 19 век, Клеменс Бертано, който разказал как една обвинена във вещерство девойка била осъдена да отиде в манастир, а по пътя видяла любимия си от скалата и се хвърлила в реката долу.

Водовъртеж бързо обърнал лодката му, вдигайки като стълб пръски вода край хвърлените весла, и я ударил в скалата. В ужас гледала Лорелай как рицарят й потъва. Водовъртежът го повличал. Сълзи опарили очите на Лорелай. Видяла тя, че

рицарят не се бори с вълните

 не се хваща за парчетата от лодката.

Мислейки само за това как да спаси любимия си, Лорелай протегнала ръце. Все по-ниско се навеждала тя, но изведнъж се смъкнала от скалата и паднала. Дългите й коси заплували над водата като златен кръг. Лорелай и рицарят се скрили заедно във вълните.

В същия миг от дъното долетял далечен глух удар. Казват, че рухнал кристалният дворец на стария бог на Рейн, който го изградил под скалата. Рибите влизали през безбройните прозорци на двореца. Водорасли като килими застилали мраморните му подове. От живота в дълбокия тъмен вир

 белобрадият бог Рейн станал мрачен и зъл

 Оттогава никой повече не е виждал стария бог. Тамошните жители отдавна са го забравили.

А Лорелай я помнят. Живи са още разказите за златните й коси, за дивните й песни, за злощастната й съдба.

Казват, че и сега понякога Лорелай се появява на скалата при залез слънце и реши с гребен дългите си златни коси. Тялото й е станало съвсем прозрачно, а гласът й едва се чува.

И в наши дни наричат това чудновато място „Скалата на Лорелай“…

 Долмените в Странджа

 И ако си мислите, че в България няма самодиви, грешите. Едва ли има друго място в Родината, което да пази толкова много митове и легенди, невероятни истории за танцуващи в транс самодиви и страшни змейове, които крадат най-красивите девойки, като Странджа планина.

Приказките за самодиви може и да ви се сторят наивни, но хората в Странджа се кълнат, че са истински. И съвсем не на шега си носят в джоба глава чесън или парче от змийска кожа. Казват, че тези две неща имали чудодейна сила и пазели от самодивска магия.

Не е за вярване, но както всички легенди в Странджа, и тези са преплетени с реалността. Тук дори си имат истински доказателства за страшните създания, и то не едно и две. Артефакт, доказващ съществуването на змейовете, са именно долмените. И няма как да е другояче – иначе защо местните ще ги наричат „змейови къщи“?! Те са неразривно свързани с древните легенди за

великани в човешки образ

 които крадат хубавите момичета.

Местните вярват, че водата, която се събира в Марков камък, е лековита.

За Марков камък пък има няколко легенди, като една от тях е свързана с юнака Крали Марко, който като минавал през района на път за Истанбул, взел камъче и го метнал зад гърба си. Според друга легенда камъкът е изпуснат от света Богородица, за да помогне на император Константин в изграждането на крепостната стена на Константинопол.

Крепостта Константинопол

Марков камък е добре познат на жителите в близките села. В миналото те се събирали на голям събор около камъка и давали курбан.

Селцето Шишанци пък, намиращо се едва на 5-6 км от българо-сръбската граница, е известно като

едно от най-страшните места в България

 Тук никой не смее да излезе след 9 часа вечерта.

Хорските суеверия не спират и малцина са останали да живеят в Шишанци.

Причината за това е, че всяка вечер по улиците на селото се чуват викове, гласове на мъже, жени и деца и биене на тъпани. Скептици казват, че това са чакали, но по-възрастните разказват, че когато са били по-млади, са виждали как високи жени с бели роби са танцували край селцето в кръг с вдигнати към небето ръце.

Според легендата гласовете са на жестоко убити хора. Преди много много време тръгнали сватбари от съседно село, за да дават булка в Шишанци. Момичето обаче било желано от друг, който не искал да я дават в това село. По пътя към селото на сватбарите им била направена засада и всички били избити. И да не повярвате в това, обаче възрастните разказват, че от тогава те бродят в района – я като призраци, я като самодиви…

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada