Открийте ни и в

България

София, Пловдив и Бургас са областите с най-много новорегистрирани случаи на COVID-19

София-град, Силистра и Варна  са в етап две.

публикувано

на

София, Пловдив и Бургас са областите с най-много новорегистрирани случаи на COVID-19

Най-много новорегистрирани случаи за последното денонощие има в областите София-град – 353, Пловдив – 128, Бургас – 114. Това показват данните на Единния информационен портал. Най-малко новозаразени са отчетени в областите Монтана – 7, Видин – 10, Разград – 13, Смолян – 13, сочат данните. Заболеваемостта в страната от коронавирусната инфекция към 5 август 2022 г. на 14-дневна база е 331 на сто хиляди души население.

Връщат маските в болници и социални заведения в няколко области на България

На двуседмична база най-висока заболеваемост от COVID-19 се отчита в областите Силистра – 471 на сто хиляди души население, София-град – 455 на сто хиляди, Варна – 398 на сто хиляди, Стара Загора – 398 на сто хиляди, Бургас – 383 на сто хиляди.   

Според картата за епидемичната обстановка областите София-град, Силистра и Варна  са в етап две. 

За областите, попадащи в етап две, се предвиждат освен въведените в етап едно мерки – носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, в обекти за предоставяне на социални услуги, градския транспорт и други обекти, в които рискът от заразяване е висок; спазване на физическа дистанция от минимум метър и половина; хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности; редовно проветряване; работа от разстояние, при възможност, така и носене на защитна маска на закрито в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, както и по време на различни образователни, спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора.

Заради COVID-19: Връщат маските на закрито в София за един месец

Други задължителни мерки за областите, попадащи в етап две, са въвеждане на изискване за недопускане на не повече от един човек на осем кв.м. в търговски обекти, ограничаване на свижданията в лечебни заведения и специализираните институции за предоставяне на социални услуги, както и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само свиждания при пациенти с болничен престой над пет дни – по преценка на лекуващия лекар и според здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19; ограничаване на извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи. Етап две предвижда и други задължителни мерки, отнасящи се за училищата.

Остава в сила и провеждането на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено