Открийте ни и в

България

София търси концесионер за обновената баня в Банкя, таксата да е 220 000 лв. на година

СО плати 8 млн. лева за ремонта й, а бъдещият концесионер ще трябва да построи допълнително покрит плувен басейн, балнеолечебен и спа център

публикувано

на

Сн.: Столична община

Ремонтираната минерална баня в Банкя ще бъде дадена на концесия за 20 години. Това съобщи общинският съветник от ГЕРБ Анна Стойкова, която заедно със своя колега Симеон Колев и с кмета на Банкя Рангел Марков посетиха банята в Банкя в понеделник. 

Столичната община плати 8 млн. лева за ремонта й, а изискването към бъдещия концесионер е да построи допълнително покрит плувен басейн, балнеолечебен и спа център. Те ще бъдат в парка, в близост до банята.

Сн.: Столична община

Бъдещият концесионер ще трябва да вложи 4 млн. лева, включително и за строителството на подземен басейн с дължина 25м и с озеленяване на покрива му, детски басейн и джакузи. Заложена е концесионна такса не по-малка от 220 хиляди лева на година. 

Важното в случая е, че отговаряме на очакванията на хората в Банкя, посочи Стойкова.

Моделът даване на концесия срещу строителство на басейн е бил одобрен при общественото обсъждане, “защото именно изграждането на голям басейн ще осигури достъп до минералната вода на повече потребители, а и такъв е моделът на успешно работещите бани в Европа”, посочи Стойкова.

Сн.: Столична община

Кметът на Банкя Рангел Марков от ГЕРБ показа снимки как е изглеждала банята през 2007-а година, когато по думите му символът на района бил в изключително тежко състояние и дори имало опасност за преминаващите в близост граждани. 

“Днес сградата е реставрирана, а знакови елементи от фасадата са облагородени. Всички хора от района искат отново да посещават банята”, допълни районният кмет.

Общинският съветник от ГЕРБ Симеон Колев заяви, че същото трябва да се случи и с Централната минерална баня, за да могат столичани и гостите на София “да ползват минералните блага на града”.

Голямата баня в Банкя е паметник на културата и пустееше и се рушеше над 17 г. През 2009 г. собствеността й бе прехвърлена безвъзмездно от здравното министерство на общината. Столичната управа направи два опита да я отдаде на концесия с право на изграждане на хотел до нея, съответно през 2013 и 2015 г., но и двата не дадоха резултат. Затова местната власт се отказа от тази възможност и през април 2017 г. раздели двете процедури.

Направи търг за отстъпено право на строеж на хотел, а заплатената сума от пенсионно дружество “Алианц България” бе инвестирана в реставрация, обновяване и изграждане на съвременен спа център в банята.

В края на 2017 г. “Консорциум Банкя 2020” спечели конкурса на Столична община за проектиране, реставрация, консервация и социализация на Голямата балнеолечебница на стойност 7.939 млн. лв. с ДДС. Именно тези средства бяха осигурени, след като общината продаде на “Алианц” право на строеж на хотел в близост до банята.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено