Открийте ни и в

КРИМИ

Социални работници в Орегон правили секс пред осиновено в САЩ българче (ВИДЕО)

Детето и неговият осиновител водят дело за няколко милиона долара заради тормоз

публикувано

на

Докато все още тече случаят с двете осиновени в САЩ близначки в Мисури, за тормоза над които BG VOICE разкри подробности по-рано тази година, наяве излиза подобен случай с друго българче – момче в щата Орегон.

Осиновени българчета попаднаха в къща на ужасите в Мисури

На 20 ноември от името на българското момче е заведен съдебен иск за няколко милиона долара срещу социалните служби на щата Орегон и в частност срещу двама служители от отдела за закрила на детето. В жалбата се казва, че въпросните лица са се отнесли нехуманно с българчето, като са му отказвали достъп до български преводач и са го подложили на сексуален тормоз, а след това са се възползвали от служебните си постове, за да го пратят в арест за малолетни и по този начин да му попречат да ги издаде на компетентните органи.

За момчето се знае, че е непълнолетно, с инициали Й.Г. То идва в САЩ, когато е на 12 години, с надеждата да бъде осиновено, като е било одобрено за приемна грижа. Осиновяването обаче пропада и така момчето останало под опеката на отдела за закрила на детето в Орегон. Преди да дойде в Щатите, то е живяло в сиропиталища в България, и според съдебните документи това му е нанесло психологична и емоционална травма. Страна по делото е и Стивън Ръсел – осиновителят, от когото социалните служби взимат детето.

Мотелът Best Western, в който социалният работник Марк Уолш завел българчето.

Според съдебните документи

 момчето е местено многократно и ненужно –

от приемни семейства в социални домове, арести за тийнейджъри и поне веднъж в мотел. Служителите от отдела за закрила на детето в Орегон имали практика да водят деца под тяхна опека в стаи в мотел. Това се случвало, когато нямало къде да се настанят децата. Именно в този мотел детето казва, че е станало свидетел на нещо ужасяващо.

През нощта на 21 ноември 2018 г. един от шефовете в отдела за закрила на детето – Марк Уолш, го завел в мотела Best Western. Там идва и неговата колежка Кейт Гай.

В такава стая социалните работници правили секс до леглото на момчето.

Между 1 и 2 часа след полунощ момчето се събужда, защото двамата души, които се грижили за него, правели „някакви неща“ в леглото до неговото. На въпрос дали има предвид, че правят секс, момчето казва „да“.

На специален разпит с психолози момчето

описва чрез кукли подробно сексуалния контакт,

 който се е развил в леглото до неговото. „Той трудно описваше с думи движенията и използва кукли, за да покаже как Гай се е движела нагоре-надолу, докато стояла върху Уолш“, пише в полицейския доклад, предоставен на BG VOICE.

Уолш и Гай са разпитвани от щатската полиция, които поемат разследването.

Уолш казва пред детективите, че е прекарал по-голяма част от нощта в опити да успокои момчето и отрича да са правили секс с Гай. Тя също отхвърля обвиненията и нейната история е сходна с тази на Уолш.

Техни колеги обаче разказват пред полицията, че всички в офиса знаели за тяхната интимна връзка.

В деня след инцидента Уолш препоръчва

момчето да бъде пратено в арест за малолетни

Според съдебния иск целта била да го сплашат и той да не докладва какво се е случило в мотелската стая.

От ареста за малолетни българчето е пратено в център за деца с емоционални проблеми в Юта, където отново е подложено на тормоз. От една страна, от персонала, който отново му отказва преводач и не му осигурява адекватна грижа, и от друга – от по-големите деца, настанени там. Освен всичко, българчето изживява ужаса и на бунт, възникнал в дома. След това и множество други нарушения щатските власти в Юта затварят центъра, а българчето е върнато в друг социален дом в Орегон.

Разследването на щатската полиция приключва в средата на декември 2018 г. и е прехвърлено на прокуратурата. Съгласно закона на Орегон, застрашаването на благосъстоянието на непълнолетно лице включва излагането му на сексуално поведение, на незаконни наркотици или на хазарт.

В средата на февруари 2019 г. шефът на отдела за закрила на детето в Далас Стейси Дашнер е пусната в платен отпуск. На 15 март прокуратурата излиза с решението си. Старши зам.-прокурор Кърт Милър пише в писмо до отдела за закрила на детето, че „няма достатъчно доказателства, които да доказват обвиненията извън рамките на основателните съмнения“ и че

случаят е приключен

На 28 юни 2019 г. Марк Уолш напуска поста си. През същия месец изтича административното отстраняване със заплащане на Кейт Гай. Тяхната шефка Стейси Дашнер е пратена на друг пост в централата на социалното ведомство в Салем, Орегон. От централата казват, че нейното административно отстраняване от поста й до този момент и пренасочването й към друг пост няма нищо общо със случая. Кейти Гай напуска службата през юни.

Сегашната жалба от името на българчето е заведена в по-горна съдебна инстанция в Орегон. Искът е срещу Уолш и Гай за 2 милиона долара материални щети и 5 милиона долара нематериални щети. „Ответниците ще дадат писмен отговор на жалбата от 30 до 60 дни“, каза адвокатът на момчето Дейвид Креймър в отговор на писмено запитване на BG VOICE за случая. „След това двете страни ще си разменят материалите с доказателствата. Момчето е под опеката на властите на Орегон, но не мога да кажа къде се намира. Към този момент българските власти не са уведомени“, допълва той.

Случаят на момчето не е единствен. Има няколко случая, при които заради обвинения в осигуряване на неадекватна грижа от страна на отдела за закрила на детето в Орегон, ведомството е платило суми от по няколко милиона долара.

Следващата дата в съда, на която ще се представят доказателствените материали по делото на момчето, е назначена за 20 март 2020 г.

 


Тормоз и наказания за осиновени българчета в Мисури

Случаят на двете българчета, тормозени и наказвани от осиновителите си в къщата им в град Съмървил, щата Мисури, предизвика силен отзвук сред сънародниците ни в САЩ и в България. Издевателствата в дома на Марк и Мелиса Макгрегър, разкрити от BG VOICE през август, включвали затваряне в тъмна или в слънчева стая часове наред, принуждаване за бягане без обувки по чакълен път, изгонване в студа навън за неподчинение. Българските момичета били лишавани и от храна, ако не поискали разрешение за дреболии като да се облекат, да сложат обувките си или да си вземат душ. Децата били наказвани да не ядат репички и броколи и ако не поискат разрешение да прочетат библията си.

Властите узнали за случая след сигнал на съседи, които открили едното българче насред пътя мръсно и с кървави крака, далеч от дома. В дома на Макгрегърови намерили 10 малчугани – 8 собствени и двете осиновени българчета близначки.

Марк и Мелиса Макгрегъри и къщата на ужасите

Срещу Макгрегърови е заведено дело за тормоз над деца. Оказа се и че осиновените близначки били малтретирани и в щата Вашингтон, където семейството е живяло преди това. Отделът за закрила на детето в щата Вашингтон е започнал разследване през 2013 г. срещу осиновителите, но семейството се преместило, за да избегне проверката, показват съдебни документи.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

КРИМИ

Отпечатъци издали съучастник на задържания с кокаина в Студентски град

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Архив

Още едно лице е привлечено в качеството на обвиняем за държане на 327 килограма кокаин с цел разпространение в „Студентски град“, съобщиха от прокуратурата. Под ръководството на Софийска градска прокуратура продължава работата по образуваното досъдебно производство.

Първоначално в качеството на обвиняем по делото беше привлечен Николай Петров, който към настоящия момент е с постоянна мярка за неотклонение „задържане по стража“.

Удар: заловиха кокаин за над 5,5 милиона лева в Студентски град

След извършени множество действия по разследването – претърсвания и изземвания, назначени осем ДНК – експертизи, три дактилоскопни експертизи, трасологични и графическа експертиза се е установила съпричастността на лицето с инициали М. Н. към деянието. Същият е привлечен като обвиняем за държане на наркотични вещества в големи размери с цел разпространение – 327 килограма кокаин, открити в апартамент на ул. „Проф. Атанас Иширков“ в ж.к. „Студентски град“, извършено в съучастие с Николай Петров.

Понастоящем М. Н. е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Предстои наблюдаващият делото прокурор в СГП да внесе в съда искане за налагане на по-тежка мярка за неотклонение.

Разследването продължава под ръководството на Софийска градска прокуратура.

Софийският градски съд остави в ареста за постоянно Николай Петров, заловен с близо 40 кг кокаин в колата си на 24 май. Това се случи при рутинна проверка.

Откритият кокаин в Студентски град вече е над 320 кг

В колата на Петров са намерили ключове за друга кола – Ситроен и гаражна врата в кооперация. Другият ключ е отворил наето и обитавано от обвиняемия Петров ателие на същия адрес. При извършено претърсване са били намерени още 327 пакета, с тегло около 1 килограм всеки. От тях в трикрилен гардероб в спалнята – 248 пакета и в скрин в кухнята още 79 подобни пакета. Всички те са били обозначени по различен начин – с лога на автомобили, с игрални карти. При извършен полеви тест на място веществото е реагирало на кокаин. В ателието са били намерени професионална машина за пакетиране и везна.

Адвокатът на Николай Петров – Ваня Братоевска, изрази съмнения, че дрогата е лично на Петров и че именно той ще я разпространява. Поиска клиентът й да бъде освободен под домашен арест, който да търпи в с. Златия и посочи, че мъжът трябва да се грижи за бременната си приятелка и болните си родители. Приятелката му била в седмия месец.

И бременната приятелка на Николай в схемата с кокаина. Щели да го изнасят след карантината

Съдия Николов обаче обясни, че гаджето му е било бременно, а родителите болни и към момента на извършване на престъплението и това не го е спряло.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

BG гангстер беше убит в Торонто

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Доброслав Манчев, или по-известен в подземния свят на Онтарио като „българинът Боби“, бил умен, „изтънчен“, предприемчив и много работлив. Негов приятел смята, че със своите качества той би могъл да направи милиони в корпоративния свят на Канада, отмъквайки милиони с куфарче, а не с пистолет, пише „Торонто Сън“.

Но вместо това, на 18 март тази година, малко преди девет вечерта, 51-годишният българин бил застрелян и починал в канадския град Скарбъроу, Торонто.

Неговият приятел разкрива пред изданието подробности за живота на Манчев и неговото присъствие в канадския ъндърграунд.

Двамата се запознали още като тийнейджъри във фитнес зала и бързо станали приятели.

Боби изглеждаше като питбул

и по това време искаше да стане борец. Семейството му беше от България и той имаше тежкото мислене на източноевропеец“, казва приятелят му, който отказва да разкрие самоличността си от страх от последствия.

Семейството на Боби притежавало кафенето „София“ в Скарбъроу, както и известен брой къщи в околността. Още като съвсем млад Манчев започнал да се занимава с обири. Целта му били луксозните коли, а той бил „супер“ шофьор.

„Боби караше като професионалист още като тийнейджър. И беше безстрашен, не се страхуваше от нищо“, казва приятелят му с усмивка и добавя, че Манчев е бил

най-големият крадец на автомобили

в страната. Той описва Манчев като голям мъж, силен като вол. Можел да вдигне до 180 кг.

След това се захванал с бизнеса със стероиди. Приятелят му признава, че и той бил част от него. „Разработихме този сектор, стероидите не бяха незаконни, ако ти си търгуваш с тях“, казва приятелят. В техния бизнес обаче не било съвсем така.

Приятелят на Боби бил арестуван през 1990 година и така приключил с гангстерския живот. След като изкарал няколко години в затвора, той решил да оправи живота си и никога повече не погледнал назад.

Манчев обаче продължил да напредва към върховете на подземния живот в Онтарио.

За последно преди убийството му той се споменава в публикация на „Торонто Сън“ през 2008 година за наркотици и трафик на оръжие. Ченгетата тогава го нарекли мозъка на операцията.

Манчев знаел много добре как работи полицията. През 2000 година той влязъл в затвора за шест години и половина за ръководене на престъпна банда, която включвала и бивш полицай от Торонто – Дарин Купър.

Манчев, Купър и останалите гангстери от групата използвали полицейски униформи и автомобили,

за да ограбят свои колеги наркотрафиканти

През 2008 година детектив Джеймс МакСюин описва Манчев като „умен и изтънчен… Неговият партньор е бивш полицейски офицер от Торонто, той има пълна информация за това как полицията работи. И за какво ли още не…“.

А изпеченият престъпник имал още един ас в ръкава си, който така и не успял да изиграе. Той бил готов да се върне обратно в България, пише „Торонто Сън“.

Детективите открили в дома му евро, фалшиви лични карти и паспорти. Във фризера пък открили $50 000 в брой.

Приятелят на Манчев не бил шокиран, че животът му приключил след дъжд от куршуми.

„Изненадан съм, че живя толкова дълго“, признава мъжът и допълва: „Това е много тъжно, той наистина можеше да е нещо повече“.

Обвинен за убийството на българина е 48-годишен мъж – Джоузеф Пакет от Торонто. Името му не се среща в криминалните хроники до момента и изглежда не е звезда в подземния свят. Поне не като Боби Манчев, завършва „Торонто Сън“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Български шофьор на камион загина в Италия

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Български шофьор на камион загина при тежка катастрофа в Италия. 67-годишният мъж не бил зад волана, а спял в кабината, когато шофираният от колегата му тир се блъснал в друг. Трагедията се разиграла на магистралата А22 в област Венето. Катастрофата станала сутринта на 29 май, на няколко километра от местността Боргето.

Двата камиона били с германски номера.

 Те са се блъснали силно

 по причини, които все още се изясняват от пътната полиция. Шофьорите им останали невредими, защото успели да се измъкнат от кабините, пише „24 часа“.

Българинът, спящ на кушетката в единия от тировете, обаче останал заклещен между ламарините.

Той бил тежко ранен. За измъкването му били необходими хидравлични клещи от спасителите, дошли от Верона и Тренто. На мястото на катастрофата пристигнал и медицински хеликоптер, който транспортирал ранения до болницата на Тренто.

Заради травмите си в гръдния кош и силния вътрешен кръвоизлив обаче българинът починал.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada