Открийте ни и в

САЩ

Спада одобрението за Върховния съд на САЩ след изтичането на решението за абортите

Мненията за абортите на анкетираните в новото проучване на обществените нагласи съвпадат с някои предишни резултати, при които две трети от запитаните са заявили, че подкрепят Roe v. Wade

публикувано

на

Общественото одобрение за Върховния съд на САЩ спада след изтичане на проекторешението, което предвижда отмяна на прецедента Roe v. Wade, на който се базираше защитата на правото на аборт в цялата страна, показва ново допитване. Неодобрение е ясно изразено при пълнолетните граждани на САЩ, които се обявяват и против отмяната на решението по Roe v. Wade, а подкрепата е концентрирана сред тези американци, които харесват решението, според проучването на Marquette Law School Poll, цитирано от ABC News.

Окончателното становище на съда се очаква следващия месец.

В анкетата 55% от запитаните не одобряват съда, а през март те бяха 45%. Подкрепата за съда пък пада с 10 процентни пункта – от 54 на 44%.

74% от хората, които се противопоставят на падането на прецедента Roe v. Wade, не одобряват и работата на Върховния съд, като преди те бяха 54%. От тези, които искат отмяната на решението по този базов за правото на аборт случаи отпреди десетилетия, 84% одобряват и съда, докато през март те бяха около 65%.

Законодателите в Оклахома приеха пълна забрана на абортите

По партиен признак одобрението остава относително стабилно сред републиканците, но се срива при демократите и намалява малко след независимите. Доверието в съда започна да намалява още в края на миналата година и проучването, което започна да се провежда седмица след изтичането на проекторешението, потвърди ерозията в доверието към тази институция.

Мненията за абортите на анкетираните в новото проучване на обществените нагласи съвпадат с някои предишни резултати, при които две трети от запитаните са заявили, че подкрепят Roe v. Wade.

Други допитвания, включително това на The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research, показват, че приблизително 1 от 10 граждани на САЩ искат абортите да бъдат забранени във всички случаи. Мнозинството е за пълна легализация на абортите или поне в повечето случаи, но има и доста хора, които подкрепят налагането на някои ограничения, особено в късен етап на бременността.

Проучването на Marquette Law School Poll е проведено сред 1004 анкетирани между 9 и 19 май.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА