Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Спад на българите, които взимат US гражданство

Броят им през последните години намалява, сочат данните на USCIS

публикувано

на

Все по-малко българи получават американско гражданство през последните години. Това показват данните на Службата за гражданство и имиграция на САЩ (USCIS) от 2019-а до 2021 фискални години, показа справка на BG VOICE. Броят намалява особено през 2020 година, когато започна глобалната пандемия от коронавирус. Тенденциите от първите месеци на тази фискална година са сходни, става ясно от цифрите.

Според тях за първите шест месеца на 2021 година 837 българи са били натурализирани като американци. 360 от тях са взели гражданство през първите три месеца на фискалната 2021 г., а останалите 477 – през вторите три месеца, показва статистиката.

За сравнение за същия период през 2020 година 1067 са били сънародниците ни, които са

станали американски граждани

 537 през първото тримесечие и 530 през второто. Общият брой на българите, получили гражданство през миналата фискална година, е 1632-ма, става ясно от данните.

Още по-висок е бил този брой година по-рано – през фискалната 2019 година българите, получили гражданство в Щатите, са били 2194.

Намалял е и броят на българите, получили статут на постоянно пребиваващи в Съединените щати. През първите шест месеца на 2021 година техният брой е 426 – 189 през първото тримесечие и 237 през второто тримесечие. През първото полугодие на 2020 фискална година техният брой е бил 768, или с 342 повече от тази. Първите три месеца на миналата година статут са получили 426-ма, а през второто тримесечие – 342.

Общият брой на българите, получили статут на

постоянно пребиваващи в САЩ

 е бил 1061 през фискалната 2020 г., става ясно още от статистиката. Година по-рано, през фискалната 2019 година, броят им е бил 1700 души.

Спад и в интереса на българите и по отношение на зелените карти, отчетоха последните данни преди време. Според цифрите за последните три години кандидатите от България са намалели двойно – от 33 000 през 2019-а, до 14 000 за последната година. През 2020 година кандидатите са били 22 000.

Спечелилите зелена карта

 тогава са 348. Година по-рано са били 343. През 2018-а 776 души са получили право за пребиваване в САЩ благодарение на лотарията.

Печелившите по програмата всяка година са по над 55 000 души, основно от страни, които са с по-ниско ниво на имиграция към САЩ, сред които и България.

Що се отнася до всички, получили американско гражданство през фискалната 2021 година, данните на Службата за гражданство и имиграция на САЩ показват ръст.

Около 808 000 души са получили американски паспорти до 30 септември тази година. За сравнение 625 000 са взели US гражданство миналата фискална година, показват статистическите данни на имиграционната агенция. Най-много от новите американци са от Мексико, Индия, Филипините, Куба и Китай. 85% от тях са получили гражданство след 5 г. законно пребиваване в страната, а 14% след най-малко 3 г. брак с американски гражданин.

 Увеличението на общия брой

 през 2021 г. е на фона на прокарваната от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън политика да се насърчават хората с документи за постоянно пребиваване да подават искане за американско гражданство. Въпреки това броят на получилите американско гражданство не е достигнал пика от времето на управлението на бившия лидер Доналд Тръмп.

През 2019 г. Службата за гражданство и имиграция на САЩ регистрира 11-годишен връх – 843 593 души са получили американски паспорт.

През юли се появи информация, че правителството на Байдън планира да предприеме безпрецедентни усилия за насърчаване на законно пребиваващи имигранти в държавата да кандидатстват за американско гражданство.

Тази политика произлиза от един от първите укази на Байдън, с който поиска от федералните агенции да разработят „приветстващи

стратегии за насърчаване

 на интеграция, приобщаване и гражданство.“ Идеята е да се разработи и прилага общ подход от ведомствата, който да подпомогне хората, които имат право да кандидатстват за американско гражданство. Например, могат да бъдат организирани церемонии за получаване на гражданство в национални паркове, за да научат повече хора за този процес; партньорство с Пощенска служба на САЩ за разпространение на информация и ангажиране на Министерството на ветераните на САЩ и организации, свързани с ветераните, за откриване на начини за запознаване на членовете и ветераните по въпроса за получаване на гражданство.

В САЩ има 9 милиона души с документи за постоянно пребиваване, които могат да кандидатстват за гражданство.

През последното десетилетие повече от 7,3 милиона души са получили американско гражданство.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА