Открийте ни и в

България

Спаси София: Заплатите на шефовете на градския транспорт са близо милион на година

4 млн. лв. на мандат отиват само за заплати на двадесетте члена на съветите на директори на общинските транспортни дружества с множество дублиращи се функции, коментират от гражданското сдружение.

публикувано

на

Организацията „Спаси София“ изнесе информация за заплатите на шефовете в Центъра за градска мобилност и в трите общински транспортни дружества – „Столичен автотранспорт“, „Столичен електротранспорт“ и в „Метрополитен“ и обвини кмета на столицата Йорданка Фандъкова за лошото състояние на градския транспорт.

„4 млн. лв. на мандат отиват само за заплати на двадесетте члена на съветите на директори на общинските транспортни дружества с множество дублиращи се функции“, коментират от гражданското сдружение.

Според данните директорите в ЦГМ – общо пет човека, си разделят по 374 000 лв. на година, а членовете на съветите на директорите на “Столичен електротранспорт” – 230 000 лв. годишно. Разходът в “Столичен автотранспорт” е 175 000 лв. на година, като директорът му Слав Монов, сключил редица скандални сделки, получава 53 000 лв. през 2021 г., съобщават от „Спаси София“. Членовете на съвета на директорите на “Метрополитен” пък си делят по 265 000 лв. на година.

Информацията беше съобщена само ден, след като от движението “Спаси София” обявиха, че протестът на градския транспорт в сряда е бил организиран от ГЕРБ. За доказателство “Спаси София” изтъкнаха факта, че шефката на Транспортните синдикати Екатерина Йорданова, е общински съветник от ГЕРБ и председател на ЖЕНИ-ГЕРБ.

Протестите на транспортния бранш задръстиха цялата страна (ВИДЕО)

От „Спаси София“ поискаха и оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова заради кризата с обществения превоз в столицата. “Оказва се, че докато кметът Фандъкова заплашва софиянци, че ще им спре транспорта, защото няма пари за заплати на работниците, плащаме изключително щедри заплати на огромни и ненужни бордове на директори по време на безпрецедентна криза. Ето защо няма пари за градския транспорт – всичко отива в скандални и опорочени търгове и скъпо трудоустрояване на лоялни партийни кадри!” – заяви Андрей Зографски от транспортния екип на „Спаси София“.

От неправителствената организация припомнят и последните скандали, в които се замесиха ръководствата на общинските транспортни дружества. “Скандални и неприемливи са данните, че „Столичен автотранспорт е сключил договор с посредник за доставка на газ на двойно по-високи от пазарните цени. Управляващите от ГЕРБ са сключили сделката с директно договаряне, без търг и с огромна комисионна за фирмата – посредник. Само за март надценката е над 2.5 млн. лв. – общински пари, които са отишли в частен джоб заради лошо управление. Цялата отговорност за този пир по време на най-дълбоката криза е в управлението на столицата начело с г-жа Фандъкова”, заявява лидерът на „Спаси София“ и общински съветник Борис Бонев.

Това е поредното скандално разкритие за лошото управление на транспорта в София, коментират от „Спаси София“. Организацията припомня и за ремонта на общежитието в „Дружба“ за 3 млн. лв. на десетократно завишени цени, който бе възложен от същия директор на общинско предприятие, сключило и договора за доставка на скъп газ. За този ремонт „Сега“ също писа многократно. “Нека си спомним и как управляващите от ГЕРБ, начело с председателя на СОС Георги Георгиев, искаха да подарят 3 млн. лв. на частния превозвач МТК заради “случайно” сгрешена формула за изчисление на разходите. Това е поредното доказателство, че градският транспорт в София се източва, вместо да се управлява отговорно и затова в момента той се намира в тази криза”, заявява Борис Бонев.

„Спаси София“ припомня за своето предложение за закриване на ЦГМ и сливането на всички дублиращи се структури в единна компания с което ще бъдат премахнати десетките директорски позиции с високи заплати, секретарки, дублирани отдели, служебни коли. По този начин разходите ще бъдат драстично намалени, процесите – оптимизирани, а новата структура ще бъде значително по-ефективно управлявана.

Според Бонев държавата трябва да отпусне помощ за София само срещу смели реформи, ясен план и чувствителни подобрения в градския транспорт. “Безобразно е да се търсят 220 милиона от парите на всички български граждани, за да се финансира безотговорното управление на ГЕРБ и Фандъкова в София и корупцията, която са инсталирали. Без сериозни реформи милионите просто ще бъдат налети за огромните заплати на раздутите общински предприятия, за скандални търгове като за ремонта на общежитието в “Дружба” и за съмнителни посредници за доставка на газ на двойни и тройни цени. Това като граждани не трябва да го допуснем, не само защото става въпрос за нашите пари, но и защото лошото управление на Фандъкова в София не трябва да бъде поощрявано да продължава да ограбва София!”, коментира Бонев.

Сдружението припомня и че билетната система, за която ЦГМ плати колосалните почти 100 млн. лв., все още не е въведена тъй като управляващите от ГЕРБ не приемат нова билетна политика, която да направи пътуванията по-изгодни и удобни за гражданите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено