Открийте ни и в

Здравеопазване

Спешна помощ отказва помощ на онкоболна жена

Била заразена с COVID

публикувано

на

Спешна помощ отказва помощ на онкоболна жена

Роднините на 67-годишна онкологично болна, заразена с коронавирус, твърдят, че жената е получила 5 отказа от достъп до Спешна медицинска помощ.

По думите на близките на Стефка Владева, за да спасят живота й, се е наложило сами да стигнат до болница във Варна. На 18 октомври малко след 19.00 ч, след консултация с лекуващия лекар, семейството на жената звъни на спешния номер 112.

„Не се хранеше, дишаше много трудно и не можеше да върви”, разказа пред NOVA Стелияна Стефанова, внучка на 67-годишната жена.

Обаждането е пренасочено към Спешна помощ – Варна.

„С ужасен тон ми беше обяснено как всичко това е нормално и че трябва да лежи”, каза Илияна Костадинова, дъщеря на болната жена.

Следва и второ обаждане, в което Илияна споделя, че състоянието на майка й се влошава. Докато пътува към дома на баба си Стелияна също позвънява на 112, откъдето я свързват със Спешна помощ – Варна.

„Обясних отново случая, но пак ми казаха, че това е нормално”, казва жената.

Жертвата от фризера в Чикаго – омъжена за българин (ВИДЕО)

Когато пристига на адреса, Стелияна се обажда за пореден път на спешния телефон.

„Диспечерката каза да изчакам, след което дори не ме свърза с парамедика, а ми предаде, че те нямат носачи и няма как да ни помогнат”, разказа жената.

Следва и поредно пето обаждане на 112, без резултат. Близките на Стефка успяват сами да я качат на личния си автомобил и да я закарат до болница „Света Марина” във Варна.

„Беше приета с двустраннабронхопневмония в тежко критично състояние”, обясни Стелияна.

Обладана от духове? 67 сесии на екзорсизъм не помагат на Анна Микел

От лечебното заведение отказаха да ни дадат информация в какво състояние е приета пациентката, тъй като такава могат да получат само близките на болния. Екипът ни потърси директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в град Варна.

„Информацията по случая получих от вас”, каза д-р Мая Рашева.

След нашия сигнал е назначена вътрешна проверка по случая.

„Прослушани са телефонните разговори. Установихме, че има допуснати пропуски от медицинските лица. Трябвало е да бъдат зададени повече въпроси, да се получи информация за моментното състояние на пациентката”, обясни Рашева.

След приключване на проверката, ако се установят нарушения, служителите ще бъдат санкционирани.

Мистерия в Париж: Откриха тялото на момиче в куфар. Вързано и с цифри по кожата

„Това са хора, които са с добро професионално досие. Те си осъзнаха грешката и вероятно наказанието няма да бъде уволнение”, поясни директорът.

От Министерство на вътрешните работи съобщиха за NOVA, че в регистъра за спешни повиквания на номер 112 има шест обаждания за този случай. Направена е връзка за консултация с представител на Центъра за спешна медицинска помощ в град Варна.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено