Открийте ни и в

Любопитно

СПИН: След 40 г. и 36 млн. загубени живота

Близо три четвърти от заразените получават терапия срещу развитие на заболяването

публикувано

на

По повод Световния ден за борба със СПИН поглед назад към основните етапи на епидемията, наричана чумата на 20-и век – от появата й преди 40 години до надеждата за ликвидирането й предлага AFP.

Тази година денят и свързаните с него събития преминават под обявеното от Обединената програма на ООН за СПИН (UNAIDS) мото “Да премахнем неравенствата. Да спрем СПИН. Да победим пандемиите”.

 1981 г. – Първа тревога

На 5 юни 1981 г. американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) съобщават за рядка форма на пневмония при млади калифорнийски хомосексуалисти. Това е първият сигнал за СПИН.
За заболяването, което все още няма име, не се знае нищо. Здравните власти съобщават за същите “опортюнистични инфекции” при инжекционно употребяващи наркотици (края на 1981 г.), хемофилици, подложени на кръвопреливане (средата на 1982 г.), и хаитяни, пребиваващи в САЩ (средата на 1982 г.). Тогава се говори за болестта “4Х” (4H) – хомосексуалисти, хероиномани, хемофилици и хаитяни.
Терминът СПИН (Синдром на придобитата имунна недостатъчност) се появява през 1982 г.

1983 г. – Откриването на вируса

През януари 1983 г. в института “Пастьор” в Париж, изследователите Франсоаз Баре-Синуси и Жан-Клод Шерман, под ръководството на Люк Монтание, изолират нов вирус, наречен LAV (лимфаденопатия-свързан вирус), който може да е “замесен” в СПИН.
На 23 април 1984 г. САЩ обявяват, че американският специалист по ретровируси Робърт Гало е открил “вероятната” причина за СПИН – ретровирус, наречен HTLV-III.
LAV и HTLV-III се оказват един и същи вирус, кръстен през 1986 г. ХИВ (Човешки имунодефицитен вирус).

1987 г. – Първа терапия

На 20 март 1987 г. първото антиретровирусно лечение AZT е разрешено в САЩ. Терапията е скъпа и има сериозни странични ефекти.
На 31 март е подписано споразумение между Франция и САЩ за прекратяване на спора за авторството на откриването на ХИВ. Години по-късно – през 2008 г., откритието ще донесе Нобелова награда за медицина на Франсоаз Баре-Синуси и Люк Монтание.

Началото на 90-те – Падането на звездите

След първата известна жертва на СПИН – американският актьор Рок Хъдсън, починал през октомври 1985 г., в началото на 90-те години болестта отнема живота на звезди от ранга на Фреди Меркюри (ноември 1991) и Рудолф Нуреев (януари 1993).
През 1994 г. СПИН става главната причина за смъртност сред американците на възраст между 25 и 44 години.

1995-96 – Началото на тритерапията

През 1995-96 г. повратна точка бележи появата на два нови класа лекарства – протеазни инхибитори и ненуклеозидни инхибитори на обратната транскриптаза.
Това е началото на комбинации от различни антиретровирусни средства: тритерапии, които са доказано много ефективни срещу вируса.
През 1996 г. в САЩ за първи път броят на жертвите намалява.

1999 г. – 50 милиона заразени с ХИВ

Доклад на Световната здравна организация (СЗО) и Обединената програма на ООН за СПИН (UNAIDS) от ноември 1999 г. отчита, че от началото на епидемията с ХИВ са се заразили 50 милиона души, 16 милиона от които са починали. Африка е първият засегнат континент с 12,2 милиона души, живеещи с ХИВ.

2001 г. – Генерични лекарства

След споразумение, подписано през 2000 г. от UNAIDS и пет големи лаборатории за разпространение на достъпни терапии в бедните страни, на 13 ноември 2001 г. в Световната търговска организация (СТО) e подписан компромис, който позволява на развиващите се страни да произвеждат генерични лекарства.

2012 г. – Превантивна терапия

На 16 юли 2012 г. първото превантивно лечение, наречено PrEP (“предекспозиционна профилактика”) – антиретровирусният коктейл Трувада (Truvada), е разрешен в САЩ. От тогава до сега този вид лечение е доказал своята ефективност и позволява на хората в риск да се предпазят, като превантивно приемат хапчета.

2017 г. – 50 процента пациенти на терапия

През 2017 г. за първи път над половината от носителите на ХИВ в света са на антиретровирусна терапия.

Сега този дял е близо три четвърти – на лечение са 27,5 милиона от 37,7 милиона заразени, според данни на UNAIDS.

2020-21 – Въздействието на COVID

Пандемията от Ковид-19 застрашава целта на UNAIDS до 2030 г. СПИН да престане да е заплаха за общественото здраве.
Новото заболяване сериозно нарушава достъпа до здравнеопазване, тестване и лечение, забавяйки напредъка в борбата срещу СПИН, който за 40 години е отнел живота на 36,3 милиона души.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА