Открийте ни и в

КРИМИ

Спипаха издирван престъпник от Флорида, представял се за българин

Ренди Ливайн успявал да се изплъзне на полицията в продължение на 15 години, преди да бъде спипан в Австрия.

публикувано

на

Мъж от Флорида, бягал от полицията в продължение на 15 години, бе задържан в Австрия. 53-годишният Ренди Ливайн бил издирван за различни престъпления, както и по обвинение за измама с криптовалута на стойност 5 милиона долара.

Той избягал от Америка през 2005 г. след като домът му бил претърсен от полицията и той научил, че срещу него са повдигнати обвинения за фалшифициране на паспорти и лъжесвидетелстване.

По време на 15-годишното му бягство в различни държави по света, Ливайн събрал списък от имена и паспорти, с които успявал да прикрие своята самоличност. При ареста му през юни той бил с български паспорт.

През 2008 година, според документ на Уикилийкс и публични документи от Конституционния съд на Полша, САЩ са поискали екстрадиция на Ливайн от Полша, но страната е отказала с мотива, че Ливайн е станал полски гражданин.

Според обвинението срещу Ливайн, през 2018 година той успял да убеди шефа на фирма за криптовалута да изпрати на негов сподвижник, адвокат, 3 милиона долара за закупуване на криптовалута. Вместо да купи биткойни обаче, адвокатът превел 2 милиона долара в банка в Гватемала, където Ливайн имал сметка на името на една от многото си самоличности.

Ливайн и адвокатът измамили и други жертви, а парите били превеждани по сметки на други самоличности на Ливайн в Мексико и Русия. Биткойни така и не били купувани.

Сред имената, с които се е представял Ливайн, докато е бягал от властите, са Христо Даниелов Маринов, Виктор Лапин, Андре Сантяго Сантос Галиндо, Александър Мартинес Лавров, Александър Козлов.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

КРИМИ

10 трупа в студентско общежитие! Убийството с най-много жертви в BG

Масовият убиец бил син на големец от комунистическата номенклатура

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: МВР

10 трупа оставя 17-годишен ученик в едно от студентските общежития в България. Датата е 25 декември 1974 година, а причината – несподелена любов. По-късно кървавото престъпление ще бъде определено като масовото убийство с най-много жертви в България.

Как се стига до него?

Бранимир Дончев Делчев има несподелена любов с момиче, студентка втори курс. По-малък е от нея – ученик е в Осма гимназия в София – единадесети клас, момичето е отблъсквало многократно мераците му, но той не е свикнал да му се отказва. Баща му е от номенклатурата – заместник-директор на ДСО „Стара планина“ – монополистът на дървообработването и дърводобива, разказва „168 часа“. Дори и сега се среща тезата на тогавашната власт, че Бранимир имал психични проблеми, страхова невроза и

мания за преследване

особена изостреност към представители на жълтата раса. Криминалистите, занимавали се със случая, обаче твърдят, че всичко говори за предварително обмислени действия, извършени с умисъл. Бранимир например направил всичко възможно, за да заличи пътуването си до квартал „Младост“ – сменя три пъти трамвай и автобуси, без да има необходимост. Установява се, че се е тренирал за стрелба с пистолет. Изучавал е къде са жизненоважните органи у човека.

В Общежитие №2 пристига с осем пълнителя със 72 патрона. Носи и фински нож, който според професионалист познавач е изключително опасно оръжие.

Бранимир и друг път е идвал в общежитието, познават го като наперено дете Големешче, което неведнъж се е заканвало: „Ще чуете вие за мене!“, „Ще видите кой съм аз!“. Това са традиционни фрази за мамини дечица на номенклатурата, на пропуска не искат да се конфронтират със син на големец, пък е и Рождество, макар празникът да не се признава официално, сред студентите на тия работи се гледа с по-леко око. Преминал на пропуска, Бранимир се изкачва на етажа и изважда пистолета…

Започва трагедията

В това време Стоян Димитров Агов, студент трети курс по журналистика, минава край общежитието, отивайки към друг блок с приятели за обичайно съвещание… Но Съдбата е решила друго за него. Стоян казва, че ще остави хляба си на пропуска и ще настигне другите… Той е на 30 години, той е Батето не само защото е по-възрастен от двайсетинагодишните си състуденти, но и защото има зад гърба си солидна доза публикации в печата. Печатал е стихове, пише документална книга за загиналия през 1925 година началник на гражданската авиация майор Асен Агов.

В момента, в който оставя мрежата с хляба, от горните етажи проехтяват изстрелите.

Отначало нападателят Бранимир стреля напосоки.

Първите жертви са двама студенти от Виетнам. След това убиецът започва да отваря врата подир врата и да стреля. Пада убит младеж от Близкия изток, друг – от Никарагуа, момче от Севлиево… В една от стаите живеят младо семейство – Бранимир първо убива съпруга, след това хвърлилата се към него студентка. Застрелва я от упор в момента, в който тя прегръща съпруга си, така ще ги намерят… двамата са чакали дете… Бранимир продължава да стреля, презарежда и отново, и отново, в хаоса

 никой не мисли за озаптяване

на масовия убиец. Никой, освен Стоян Агов. Години по-късно баща му ще плаче от мъка: „Ако не беше Стоянчо, жертвите щели да бъдат поне два пъти повече.“ Потвърждават го и други преживели ужаса. Стоян Агов взема по три стъпала нагоре сред хаоса от тичащи надолу момичета и момчета, някои от които – ранени. Вече е на площадката, когато вижда убиеца, крещи „Спри!“ и скача насреща му. Само в екшъните еднодневки супермените имат шанса убиецът да си презарежда оръжието. Стоян не е супермен, той е обикновено момче и знае само едно, че трябва да скочи и да отнеме оръжието на убиеца.

Скача, но куршумът го удря в гърдите. Не е смъртоносно. Вече е досами него, с удар избива оръжието и се опитва да хване убиеца в смъртна хватка. Убиецът измъква финския нож и го забива в плешката на Стоян. Идват и приятелите. На първо време Исмет Сезар, той е вече ранен от куршум в крака, ще получи три удара и от ножа, ще изгуби съзнание, но Симеон Димчев, Стефан Маринов и други момчета повалят убиеца. Озаптяват ги в една стая, за да не бъде линчуван на място. Повиканата веднага „Бърза помощ“ пристига фатално късно за Стоян Агов. Висококвалифициран екип лекари три дни ще се бори за живота му, но напразно. Останалите десет ранени момчета и момичета ще останат живи. ВВС вече предава новината, когато народната милиция най-сетне влиза в ролята си. Веднъж пристигнала,

 милицията се развихря

Още през нощта всички студенти от Общежитие 2 са преместени, уж от грижа за психичното им здраве, в колкото се може по-далечни общежития. Квартирата на Стоян Агов е преобърната. Изчезват ръкописите за книгата на Асен Агов, стихове, разкази.

БТА предава, а вестниците отделят два-три реда за „инцидент, предизвикан от младеж с психични отклонения в студентското общежитие“. В „Пирогов“ под диктовка на майор от ДС се попълва смъртен акт, в който като причина за смъртта на Стоян Агов ще бъде записано: бронхопневмония и сърдечна недостатъчност. Срещу Бранимир Дончев няма да има процес – освен че е с психични отклонения, той е и непълнолетен. Убиецът е определен за лечение в Психиатричната клиника в Ловеч, но по време на транспортирането му дотам е „убит при опит за бягство“.

И до днес в студентското общежитие няма дори паметна плоча за десетте жертви на кървавата касапница. Дори в родното място на героя, който и според строгите догми на протокола на социалистическия реализъм в писмо до родителите е признато, че „пожертва себе си, за да предотврати по-нататъшни изстъпления на престъпника“, няма даже паметна плоча, която да напомня за достойния мъж Стоян Димитров Агов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Екшън: Пияни бракониери опитаха да прегазят служители на ИАРА

За да осуети проверката, шофьорът потегля с мръсна газ

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Пияни бракониери се опитаха да прегазят по време на проверка край язовир „Цонево“ служители от сектор „Рибарство и контрол“ към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) във Варна.

За екшъна разказа началникът на сектора д-р Николай Георгиев, който е бил на мястото заедно с двама свои колеги. Драмата се разиграва на 28 октомври около 16,30 часа между селата Сава и Аспарухово. Там служителите забелязват синя лодка с извънбордов двигател, от която двама души вадят мрежи с уловена в язовира риба и я прибират в чувал.

Двамата мъже се оказват стари познайници на инспектроите от ИАРА с бракониерските си набези. Затова служителите ги изчакват да излязат на брега и да натоварят в багажника на джипа си „Land Rover“ улова, мотора на лодката, греблата, въжета и останалия инвентар, който използват. След това бракониерите потеглят по черен път, където служителите на ИАРА ги спират за проверка, като се легитимират.

Оказва се, че бракониерите са видимо пияни и за да осуети проверката, шофьорът потегля с мръсна газ, като се опитва да прегази стоящия пред автомобила служител. Той успява да се предпази, а джипът се удря последователно в няколко дървета, при което се отвара багажникът и всичко, което е вътре, се изсипва на земята.

След това шофьорът тръгва рязко назад в пореден опит да сгази друг служител. С нова рискова маневра колата на бракониерите успява да изчезне по черния път в гората. Служителите търсят помощ от полицията, като сигнализират на тел. 112. Оперативна група, която пристига на място, установява самоличността на бракониерите и автомобила им и те са задържани.

При прокурорското разследване се оказа, че лодката им е крадена. Според служителите на ИАРА, при предходни проверки същите двама бракониери са били засичани в лодката с пушки. Истински късмет е, че този път не са разполагали с оръжие, като е можело да се стигне и до фатални последици, коментира още д-р Георгиев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Мъж се самоуби с пушка, имал COVID-19

Самоубийството е станало в къщата на починалия

публикувано

на

от

Виж цялата статия

55-годишен мъж от Бургас е сложил край на живота си около 3 часа тази нощ, самопрострелвайки се с ловна пушка в гърдите, съобщи говорителят на Областната дирекция на полицията Цветелина Рандева.

Самоубийството е станало в къщата на починалия Руси Д.на ул.“Петрова нива“ в к-с „Меден рудни“.

За инцидента на тел.112 е съобщил негов племеник, който обяснил, че най-вероятно Руси е бил заразен с коронавирус. 55-годишният мъж живеел сам.

Проверка на полицията обаче показала, че мъжът не е бил регистриран в масивите на Регионалната здравна инспекция като положителен и карантиниран, не са открити и данни да си е правил изследване за COVID-19 в двете лицензирани лаборатории в Бургас.

Мъжът се е самопрострелял със законно притежавана ловна пушка ,уточняват от полицията.

По случая е образувано досъдебно производство.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в Арест, българин
Жената на Божков на свобода срещу 750 хиляди лева гаранция

Динева е в ареста от 7 месеца с обвинение за участие в организирана престъпна група

Затвори