Открийте ни и в

България

Спипаха руснак и двама литовци за индустриален шпионаж в Арсенал Казанлък

Специализираната операция е проведена след подаден на 3 октомври т.г. сигнал за установена липса на конкретни изделия от “Арсенал” АД – Казанлък и документи, относими към тях

публикувано

на

Трима чужди граждани – руснак и двама литовци, заемали отговорни позиции във военния завод “Арсенал”, са задържани от криминалисти на Областната дирекция на МВР-Стара Загора, информират от пресцентъра на дирекцията.

Разследването е проведено с участието на Териториалната дирекция “Национална сигурност” – Стара Загора; за успешната реализация е оказано съдействие от ГКПП- Кулата.

Специализираната операция е проведена след подаден на 3 октомври т.г. сигнал за установена липса на конкретни изделия от “Арсенал” АД – Казанлък и документи, относими към тях – информация, изключително чувствителна за фирмата и представляваща интерес за български или чужди конкурентни фирми.

След осъществено взаимодействие териториалната дирекция “Национална сигурност” са планирани и съвместни действия, уведомена е районната прокуратура. В рамките на разследването са разпитани свидетели, пипе БТА.

Установено е, че в завода със сключени трудови договори, са работили 24-годишен литовски гражданин, негова съгражданка – на 59 години и 60-годишен гражданин на Русия. Дейността им е била свързана с иновативни технологии, обезпечаващи продукцията на дружеството.

Тримата са били в неплатен отпуск до 17 септември, тази година, след което не са се явили на работа. Установено е, че са се придвижвали с леки автомобили, справка за задграничните им пътувания показала, че те са влезли в страната на 2 октомври, били са в Казанлък и са тръгнали обратно. С цел предотвратяване напускането им от страната до Главна дирекция “Гранична полиция” е изпратено искане за щателна проверка.

На 5 октомври тримата чужденци и автомобилите им били засечени на ГКПП “Кулата” и въз основа на писмена информация от РУ-Казанлък, са задържани за срок до 24 часа на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР.

При извършени процесуално-следствени действия в автомобилите им са открити книжа и вещи, за които се предполага, че са пряко свързани с предмета на доказване по досъдебното производство. Изготвени са постановления за принудително довеждане на лицата, предстои да бъдат конвоирани до РУ-Казанлък и привличането им в качеството им на обвиняеми.

Работата по случая продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Стара Загора.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА