Открийте ни и в

България

Спирането на износа не ток не е възможно в ЕС без последствия

Електрическата система на страната се е справила добри по време на коледните празници, заяви Ангелин Цачев, изпълнителен директор Енергийния системен оператор

публикувано

на

Електрическата система на страната се е справила добри по време на коледните празници, няма сериозни аварии и лишени от ток за дълъг период потребители. Това съобщи пред БНР Ангелин Цачев, изпълнителен директор Енергийния системен оператор (ЕСО).
На Бъдни вечер към 18 часа товарът в страната е бил 5 900 мегавата. За сравнение – през 2020 г. е бил 5 400 мегавата. Разликата се обяснява с по-студеното време тази година.

Макар по Нова година да се очакват по-ниски температури, няма да има сериозни затруднения за задоволяване на нуждите в страната, увери Ангелин Цачев.

В сравнение с миналата година през настоящата сме реализирали 150% ръст в износа на електрическа енергия, поясни Цачев.

По думите му забраната на износа на ток е невъзможна мярка и няма как да бъде изпълнена в условията на общия европейски енергиен пазар.

„Не можем да ограничаваме движението на стоки и на капитали. Ако направим подобна стъпка, срещу страната ни може да бъде започната веднага процедура от страна на Европейската комисия.“

Опасността от ликвидна криза е много сериозна. Има опасност не само за ЕСО, но и за всички мрежови оператори, коментира Ангелин Цачев във връзка с наложения мораториум върху цените на тока.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено