Открийте ни и в

СВЯТ

“Спорът София-Скопие”: Северна Македония готова на компромис

Вицепремиерът на Северна Македония се надява на конструктивен подход от българска страна

публикувано

на

Отговорите на всички искания на България са изпратени от наша страна, те са във възможно най-конструктивната форма и очакваме новите власти – президентът Румен Радев, новото правителство, да подходят конструктивно към диалога по тези въпроси. 

Това каза в четвъртък вицепремиерът и министър на политическата система и междуобщностните отношения на Република Северна Македония Артан Груби.

Той добави, че има абсолютен оптимизъм за преговорите и за получаване на положителен сигнал на срещата на върха на ЕС през декември за започване на преговори за Северна Македония и Албания през първите месеци на следващата година. 

САЩ искат бързо начало на преговорите между София и Скопие 

Груби е попитан как тълкува посланието от България в сряда, че позицията на страната ни няма да се промени. “Надеждите са за конструктивен подход от българска страна”. 

“Предстои ни избор на ново правителство. Ще общуваме с новото правителство в съседна България и се надяваме на конструктивен подход, защото сме готови на компромис, който е достоен за страната ни и особено за моите сънародници македонци”, добави той. 

По думите му има инициатива от френска страна за разрешаване на спора между Северна Македония и България. “Има френска инициатива да седнем на масата, да преодолеем всички различия, така че през следващите месеци на 2022 г., през пролетта, да се проведе първата междуправителствена конференция”, каза вицепремиерът.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено