Детегледачката Тери Маккърчи се размина с лека присъда преди 36 години във Флорида, като не оспори обвинението в опит за убийство заради разтърсването 5-месечния Бенджамин Даулинг така силно, че му причинила постоянни мозъчни увреждания. Тогава тя получи присъда от прекарване на уикендите в затвора в продължение на 3 месеца и три години пробация.

Сега обаче тя е изправена пред възможна доживотна присъда, защото през 2019 година Доулинг почина на 35 -годишна възраст и медицинските експерти смятат, че причината са мозъчните увреждания. През целия си живот той страдаше от тежки физически и ментални увреждания.

Гранд жури към прокуратурата на Брауърд Каунти съвсем наскоро намери доказателствата за достатъчни, за да се повдигне обвинение в убийство първа степен на 59-годишната Маккърчи. Сега тя се намира под домашен арест в жилището си в Шугар Ленд, Тексас, очаквайки да бъде върната във Флорида

В изявление на обвиняващите прокурори се уточнява, че съдебномедицинската експертиза е взела предвид изминалото време от инцидента през 1984 до смъртта на инвалида и след аутопсията все пак е преценила, че причинените увреждания са пряката причина за кончината на Доулинг. Обвинението подчерта още, че гранд журито е определило случая като убийство.

Родителите на починалия си спомнят, че навремето били шокирани от нищожната присъда, получена от Маккърчи след сключената сделка, която я спасила от присъда в размер на 12-17 години затвор. Обвинителят Барбара Мичъл през 1985 година определи присъдата като „терапевтична“, но не даде повече обяснения. Тя все още работи в прокуратурата на Брауърд, но не е коментирала новия развой на случая.

Юридическият експерт Дейвид Уейнстийн, който не е свързан със случая, коментира, че е трудно да се каже защо е станало така през 1985 година. Той предполага, че е нямало свидетели, съдебномедицинската експертиза не е била категорична или прокурорите са се опасявали, че бременността по това време на Маккърчи ще възпрепятства по-тежко обвинение.

По думите му в днешно време съдебномедицинските и научните доказателства са се развили и прокурорите смятат, че случаят е изграден на по-здрави основи.

Сем. Доулинг потвърди, че синът им е страдал тежко през целия си живот, като е имал дари метални пръчки, имплантирани в гръбнака. Хранел се е през тръба, трябвало е да ходи на рехабилитация и да посещава специализирани училища.

Бенджамин почина в семейния си дом в Гълф Коуст, Флорида, на 16 септември 2019 година.