Открийте ни и в

СВЯТ

Средиземно море има неограничен потенциал

САЩ стават все по-активни в този регион
bgvoice

публикувано

на

Много отдавна Средиземно море е било известно като Средно море, защото от векове е осигурявало основното средство за комуникация между империите и цивилизациите. Днешното Средиземно море си възвръща голяма част от това историческо наследство.

Неограниченият потенциал на региона беше изцяло разкрит по време на шестата тристранна среща на върха между Кипър, Гърция и Израел, която се състоя в Ерусалим. Срещата беше особено забележителна, тъй като Съединените щати, представлявани от държавния секретар Майк Помпео, също участваха за първи път.

Американските стратегически интереси са изправени пред предизвикателства около Източния средиземноморски басейн. Разделението между шиити и сунити доведе до още по-дълбоки сътресения в Близкия изток с участието на държавни и недържавни участници.

Турция – някога образец на стабилност

и източник на голям оптимизъм за мнозина на Запад – става все по-авторитарна и ненадеждна. Ръководството на президента Реджеп Ердоган превърна външната политика на „нулеви проблеми със съседите“ в такава, в която Анкара има нула съседи, с които няма проблеми.

Две взаимосвързани кризи, едната икономическа и другата, свързана с миграцията, разтърсиха Европейския съюз, започвайки с държавите членки по Средиземноморието.

Изправени пред безпрецедентен брой външнополитически кризи, САЩ рискуват да бъдат прекалено слаби, за да отговорят адекватно на предизвикателствата в региона и да защитят американските интереси. Именно тук влизат Израел, Гърция и Кипър.

Първо, има ценностна свързаност – в американски национален интерес е да бъдат подкрепяни общества с еднакво мислене. Твърде дълго Вашингтон трябваше да привлича държави със съмнителни демократични ценности за свои партньори в региона. Този тристранен съюз от солидни западни демокрации разрушава формата.

Второ, Кипър, Гърция и Израел предоставят важни активи за интересите на Запада в областта на сигурността. Всяка държава вече сама е допринесла съществено, но нарастващото сътрудничество и координацията в борбата с тероризма, противодействието на разпространението, търсенето и спасяването и морската сигурност отварят следващо ниво, в което Източното Средиземноморие и Югоизточна Европа ще станат по-безопасни.

Морската база на Сауда Бей в Гърция и британските бази в Кипър правят тези страни особено ценни за западните интереси в областта на сигурността и разширяването и в двете страни може да позволи на САЩ, ако е необходимо, да намалят зависимостта си от базата Инджирлик в нестабилната Турция. Междувременно

стратегическата връзка между САЩ и Израел

е дълбока и широкообхватна.

И накрая, откритите неотдавна големи находища на природен газ и амбициозни планове за нови подводни газопроводи. Американските компании Noble и ExxonMobil вече са най-значимите играчи в изключителните икономически зони (ИИЗ) на Израел и Кипър. Само преди три седмици ExxonMobil обяви третото най-голямо находище на газ в света през последните две години край бреговете на Кипър.

Комбинирането на това откритие със съществуващите инвестиции на Noble в израелските и кипърските ИИЗ, находището Зор в Египет и всичко, което произтича от предстоящото проучване в региона от ExxonMobil, Total и Eni, може да има важни геополитически, екологични и икономически последици. Тези ресурси могат да бъдат доставени на европейските пазари чрез планирания газопровод EastMed, което прави западните демокрации основни участници в енергийната политика на региона.

В краткосрочен план тези находища на природен газ ще помогнат на страните от Източното Средиземноморие да преминат от суровия петрол като източник на производство на електроенергия и биха могли да предоставят икономически стимули за страни като Кипър, Египет, Гърция и Йордания, които излизат от икономическа криза или във всеки друг случай имат належаща нужда от тласък. Освен това те осигуряват алтернатива на рисковата зависимост от руския газ не само за страните от Източното Средиземноморие, но и за Балканите и Италия.

В дългосрочен план дипломацията в областта на енергетиката има потенциала да трансформира Източното Средиземноморие от просто географско предназначение до жизненоважен политически и икономически субект. Отдавна твърдим, че природният газ от Източното Средиземноморие може да бъде „стомана и въглища от XXI век“, припомняйки основата на основата на днешния Европейски съюз.

Точно както взаимозависимостта между въглищата и стоманата помогна да се сложи край на вековните конфликти в Западна Европа, енергията и електричеството биха могли да започнат да отдалечават Източното Средиземноморие от ерата на войни, тероризъм и несигурност.

Този потенциал беше очевиден, когато в началото на годината в Кайро се състоя първият годишен форум за газ от Източно Средиземноморие, сформиращ подобна на ОПЕК институция, обхващаща Кипър, Египет, Гърция, Израел, Италия, Йордания и палестинците.

САЩ се нуждаят от надеждни съюзници и за пръв път в историята на региона могат да разчитат предимно на онези, които споделят интересите и ценностите им. Гърция, Кипър и Израел са силни партньори, които могат да ограничат злокачествените влияния в този регион и в по-широкия Близък изток.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
23 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

СВЯТ

Швейцария разкри предполагаем шпионски заговор на руски „водопроводчици“

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Швейцарските власти са предотвратили вероятен опит за шпионска операция от руснаци, представяли се за водопроводчици в Давос, където днес започна тазгодишното издание на Световния икономически форум, съобщи в. „Тагес анцайгер“, цитиран от Ройтерс.

През август миналата година двама руснаци са били проверени от швейцарската полиция в зимния курорт, където тази седмица се е събрал глобалният политически и бизнес елит. Те са представили дипломатически паспорти и са напуснали страната, пише швейцарското издание.

Полицията в източния швейцарски кантон Граубюнден заяви, че двама мъже с руски дипломатически паспорти са станали обект на рутинна проверка в Давос през август 2019 г., но не е установена връзка между посещението им и Световния икономически форум. „Не можахме да установим никаква причина да ги задържим. Беше им разрешено да си тръгнат“, каза полицейска говорителка. Тя добави, че полицията не е идентифицирала мъжете като водопроводчици.

Говорител на руското посолство в Берн отхвърли информацията на вестника, заявявайки, че двама руски дипломати, акредитирани извън Швейцария, са били проверени и им е било разрешено да продължат по пътя си.

„Дипломатически паспорти се издават на високопоставени служители, а не на общи работници. Мисля, че това вероятно е тъпа шега“, каза говорителят.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

BREAKING: Започват проверки за опасния китайски вирус на летище О’Хеър в Чикаго

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия

Летище О’Хеър е готово да започне проверка на пътници от провинция Ухан в централен Китай, където е първоизточникът на новия мистериозен и опасен вирус, убил 6 души и разболял стотици, съобщиха днес представители на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

СЗО свиква извънредна среща заради нов вирус в Китай

Летищата в САЩ и други страни засилиха мониторинга, проверявайки пътниците от Китай за признаци на опасното заболяване. САЩ е петата страна, която съобщава за болестта, следвайки Китай, Тайланд, Япония и Южна Корея.

В края на миналата седмица здравните служители на САЩ започнаха да проверяват пътници от Ухан, на три американски летища – летище в Кенеди в Ню Йорк и летищата в Лос Анджелис и Сан Франциско. Летището на Атланта също беше добавено към списъка днес.

Като допълнителна мярка служителите ще започнат да принуждават всички пътници, чиито полети пристигат от Ухан, да влизат в САЩ през едно от тези пет летища. Длъжностни лица по света са реализирали подобни мерки с надеждата да спрат разпространението на заразата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Путин одобри новия кабинет. Ето кой влиза в него

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Президентът на Русия Владимир Путин одобри новото правителство след оставката на предишния кабинет. Министърът на външните работи Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шогу запазват постовете си в новото правителство. Александър Новак също остава енергиен министър на Русия, както и Денис Мантуров запазва поста си на министър на индустрията и търговията. Министърът на транспорта Евгений Дитрих и вътрешният министър Владимир Колоколцев също запазват позициите си. Антон Силуанов остава финансов министър, но няма да е първи вицепремиер.

За първи вицепремиер на Русия е назначен съветникът на президента по икономическите въпроси Андрей Белоусов. В кабинета има общо 9 вицепремиери, включително един първи. Трима вицепремиери запазват постовете си. При Медведев имаше десет вицепремиери, включително един първи.

Путин променя конституцията. Вижте какво иска от държавната Дума

За нов министър на културата е назначена Олга Любимова, на здравеопазването – Михаил Мурашко, на образованието – Сергей Кравцов и на правосъдието – Константин Чуйченко. Министър на икономическото развитие е Максим Решетников.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada