Открийте ни и в

СВЯТ

Сръбската църква обяви македонската за автокефална

На 9 май Синодът на Вселенската патриаршия премахна 55-годишната схизма върху Македонската православна църква

публикувано

на

Сн.: Уикипедия

Сръбската православна църква обяви Македонската православна цъква за автокефална.

На съвместна служба в Съборния храм в Скопие сръбският патриарх Порфирий обяви, че Съборът на Сръбската православна църква (СПЦ) благославя и одобрява автокефалния характер на Македонската православна църква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА).

Светият събор на СПЦ е възложил на Синода заедно с архиепископ Стефан и неговия Синод да разработят техническите и организационните подробности, които ще бъдат последвани от тържествено обявяване на официалния акт.

След това ще бъдат известени всички поместни православни църкви да приемат автокефалния статут на МПЦ в съответствие със своите канонични правила.

На 9 май Синодът на Вселенската патриаршия премахна 55-годишната схизма върху Македонската православна църква и реши да установи канонично и евхаристийно общение между македонските епископи, свещеници и народа.

Това на практика означава, че Вселенската патриаршия признава МПЦ и вече ще може да отслужва с нея. От публикуваната информация става ясно, че църквата е призната като Охридска архиепископия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено