Открийте ни и в

Любопитно

Сряда празненства Сури в Иран: 13 души загинаха, 814 души бяха ранени

Сред ранените има и загубили крайниците си, 345 души са с изгаряния по телата си

публикувано

на

Кафер Миядефер, президент на Агенцията за спешна помощ в Иран, съобщи, че 13 души са загинали, а 814 души са ранени по време на празненствата “Сряда Сури” в Иран.

В изявлението си президентът на Агенцията за спешна помощ на Иран Кафер Миядефер засегна подробностите за празненствата „Сряда Сури“, празнувани преди Навруз.

Миядефер заяви, че 13 души са загубили живота си и 814 са ранени по време на тържествата, а сред ранените има и загубили крайниците си, 345 души са с изгаряния по телата си, а 20 души са откарани в интензивно лечение.

Освен това избухна пожар в магазин за фойерверки в Техеран, столицата на Иран, заради експлозивите, използвани по време на тържествата. Пожарът е потушен с помощта на огнеборци.

Децата и младежите прескачат запалените огньове и взривяват фойерверки

Дърво беше запалено по време на празненствата, проведени в квартал в Техеран.

От друга страна, по време на празненствата “Сряда Сури” в Иран миналата година 8 души загубиха живота си, а 900 души бяха ранени.

В тържествата “Сряда Сури”, проведени в последната сряда вечер на годината преди фестивала Навруз в Иран, особено децата и младежите прескачат запалените огньове и взривяват фойерверки и искри.

Тези тържества причиняват много смъртни случаи или наранявания в Иран всяка година.

В Иран, където се използва календарът Хиджри Шамси, новата година (Новруз) започва на 21 март.

Иран всъщност споделя този празник с още десет държави. Национален празник в Афганистан, Албания, Азербайджан, Грузия, Иракски Кюрдистан, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, това е също неофициален празник, наблюдаван в няколко други страни.

Общото събрание на ООН провъзгласи 21 март за Международен ден на Норуз през 2010 г. През 2016 г. той бе добавен в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството.

Ноуруз датира от около 3000 години до зороастризма, една от най-старите монотеистични религии и религия на древните перси преди ислямското завладяване на VII век.

Това е като няколко западни празници, обвити в едно – боядисани яйца като Великден, размяна на подаръци като Коледа, Хаджи Фируз като Дядо Коледа и чукане на врати с молба за лакомства като Хелоуин (без костюмите).

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА