Открийте ни и в

Здраве

Ставите – няколко идеи, за да бъдат във форма

публикувано

на

Ако сте на възраст над 45 години, сигурно сте забелязали, че клякането е по-лесно от изправянето и че с гравитацията се преборваме все по-трудно. По всяка вероятност, за да се изправите, се подпирате върху бедрата с длани, докато разгънете тялото от клек до стоеж. Независимо дали сте във форма или не, усещането, идващо от колената, не ви носи това приятно усещане, че морето е до колене, а напротив – при всяко клякане ви обзема студенина и безпокойство от чувството за намалена мобилност на коленете и хълбоците.

Сковаността и ограниченият обхват на движение на ставите е процес на стареене на тялото, а намалената им издръжливост е доста шокиращо откритие.

С възрастта се застояваме все повече, като забравяме, че

движението загрява и смазва

ставите, намалява напрегнатостта в тях, което улеснява динамиката им и подобрява поддържащата им за тялото функция.

Занимания като пилатес, йога, плуване, разтягане, чи гонг, тай чи и други подобни са изключително подходящи за напрегнати стави. Един съвет, който приех от български специалист по спортна медицина и с радост и благодарност ползвам и до днес, е, че ставите се загряват бавно. Подготовката им за упражнения отнема поне 15 минути, за тренировка с нискоинтензивни движения и минимум 20 минути за високоинтензивна тренировка. Само така ще осигурите пълното им смазване (lubrication) за ефективна и безопасна тренировка.

Адекватното хидратиране на тялото осигурява достатъчно вода, която се използва при подготовката на ставите за движение. Научен факт е, че едно от местата, от които нашето тяло източва вода, са хрущялите. Липсата на течност в ставите евентуално води до възпалението им.

Предназначението на ставите е да устои на определени сили по време на движение и стоеж. Ако сме с наднормено тегло или доста под нормата, то ние и в двата случая

подлагаме ставите на стрес

В първия с допълнителното тегло. Знаете ли, че всеки 10 паунда наднормено тегло добавят от 20 до 39 паунда допълнително напрежение на всяко коляно! Ако пък сме с тегло под нормалното, това по всяка вероятност означава, че мускулната подкрепа на ставните структури е недостатъчна, т.е. те са нестабилни.

Много голяма заплаха за ставите и костите ни е зависимостта от цигарите. Според Асоциацията на ортопедите в Америка „пушенето има огромно негативно влияние върху здравето на костите и ставите”. Пушенето създава условия за възпаления в тялото и намалява значително възможността за възстановяване. То увеличава както риска от остеопороза и костни травми, така и риска от ставни наранявания като тендинит и бурсит. Пушачите също така имат по-голям риск от ревматоиден артрит и болки в кръста.

Ще ви предложа да обмислите няколко допълнителни съставки, които са критични за ставите и костите ни, а именно витамин D, калций и витамин К. Всъщност витамин D се използва при усвояването на калций. Вие можете да си набавите витамин D директно от слънцето, чрез диетата или чрез добавки.

Витамин D е една от 24-те хранителни вещества, които са жизненоважни за оцеляването ни. Този витамин се намира в яйцата и рибата, или по-точно мазната риба. Той е изкуствено добавен и в много млечни продукти поради обвързаността му с калция. Чрез кръвния ви тест

вашият доктор ще определи

 дали имате нужда от допълнително количество витамин D и калций. Ниското ниво на калций се асоциира с намалена костна плътност и повишен риск от счупване на костите.

Един от основните витамини за здравето ни е витамин К. Той може да бъде открит в тъмнозелените зеленчуци, в чая matcha и natto (ферментирана соя). Този витамин може да се открие и в животинските продукти, тъй като той е резултат от ферментация на бактерии.

И накрая ще завърша с две вкусни предложения за подобрение на костно-ставното ви здраве.

Пийте концентрат от черешов сок в малки количества всеки ден. Да. Точно така. Приемането на тази хранителна добавка помага неимоверно за намаляване на възпалителните процеси в тялото и е полезен при остеоартрит.

И не на последно място, всеизвестният костен бульон, който се приготвя или от пилешки крака, или от пуешки вратове или от нарязани кости на бизон (или телешки кости). Бульонът се вари между 16 и 24 часа на тих огън, след като сте му прибавили щипка морска сол и 1-2 с.л. ябълков оцет. Можете да прибавите зеленчуци по ваш вкус. Бульонът се прецежда и се добавя към всякакви храни, включително и сладкиши, тъй като той няма вкус.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА