Открийте ни и в

Вашите пари

Старите жилища – с рекордни цени и продажби през юли

Много хора искат да сменят жилищата си с по-големи и това ще доведе до още по-голямо търсене

bgvoice

публикувано

на

Старите жилища в САЩ достигнаха рекорден ръст на продажби в историята през юли. Това се дължи на факта, че ниските лихви по ипотечните кредити продължават да задвижват пазара на жилищни имоти, който се оказва ключов източник на сила за възстановяването на икономиката, пише Bloomberg.

Финализираните сделки са нараснали с 24,7% спрямо предходния месец и са достигнали годишен темп от 5,86 млн. единици, най-силният темп от края на 2006 г., който отразява широки ръстове във всички части на САЩ, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, беше за 5,41 млн. единици. На некоригирана основа цените са скочили с 8,5% спрямо същия период на миналата година, което е най-големият ръст в историята.

Търсенето на жилища е огромно

Има много области от икономиката, за които трябва да се тревожим, но със сигурност жилищата не са от тях“, коментира Стивън Стенли, главен икономист на Amherst Pierpont Securities.

По-ниските лихви по ипотечните кредити, натрупаното търсене и по-големият интерес към пазарите в покрайнините след блокадите по-рано през годината вследствие на пандемията до момента генерират силна инерция на жилищния пазар. Същевременно малките наличности, по-високите офертни цени и самият коронавирус представляват пречки за по-големи ръстове.

„Жилищният пазар премина фазата на възстановяването и сега процъфтява. Ниските лихви по ипотечните кредити привличат повече купувачи към пазара“, казва Лорънс Юн, главен икономист на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Миналия месец за продажба са били обявени 1,5 млн. съществуващи жилища, което е спад с 21,1% спрямо юли 2019 г. и е четиринадесети пореден годишен спад. Това са най-малките наличности през който и да е юли в историята.

Жилищата за продажба биха били достатъчни за 3,1 месеца при запазване на настоящия темп на продажбите. Цифра под пет месеца е смятана за затегнат пазар.

 Средни цени

Имотите са оставали на пазара средно 22 дни, най-краткият времеви интервал в историята, сочат данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Средната цена на жилищата е нараснала до исторически връх от 304 100 долара миналия месец спрямо 280 400 долара година по-рано.

Покупките на стари еднофамилни жилища са се увеличили с 23,9%, а продажбите на апартаменти са скочили с близо 32%, показват още данните.

„С осезаемата промяна към работа от разстояние настоящите собственици на имоти търсят по-големи жилища и това ще доведе до вторично ниво на търсене дори през 2021 г.“, отбелязва Юн в комюнике.

Продажбите на съществуващи жилища са нараснали във всички четири области на САЩ през юни, включително с 30,5% в западните щати и 19,4% в южните. Темпът на продажби в южните щати, най-голямата област в САЩ, е бил най-силният от май 2006 г. насам. Покупките са се увеличили с 27,5% в Средния запад и са достигнали най-бързия си темп от края на 2006 г. В североизточните щати те са нараснали с 30,6%.

Продажбите на стари жилища съставляват около 90% от американските трансакции и се вземат предвид след финализиране на договора. Данните за продажбите на нови жилища ще бъдат публикувани от министерството на търговията във вторник.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Живеете в чужбина, но имате имот в България. Ето как да печелите от него

За почти всеки собственик, контролирането на баланса между приходи и разходи е основна грижа. За това ще се погрижат от upravlenie.bg

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Живеете в чужбина, но имате имот в България, който ви коства само разходи, но не получавате приходи от него. От най-голямата фирма за управление на имоти в София upravlenie.bg имат предложение за вас.

„За последните 10 години ни се довериха повече от 800 собственици, което е ясен знак, че си вършим качествено и добросъвестно работата. Сигурно не знаете, но много хора не предполагат въобще, че съществува подобен вид услуга в България. Именно поради тази причина желаем да достигнем до по-широк кръг от клиенти, които основно живеят в чужбина. Според направено проучване над 25% от жилищата в страната ни стоят заключени, като основната причина затова е, че няма кой да ги стопанисва. В тази връзка ние искаме да популяризираме услугата и да направим така, че хем да заместим собствениците, хем и да направим така, че да получават доходи от имуществото си. Компанията ни поема пълни писмени гаранции за състоянието на имота, консумативите и изобщо целия процес по отдаването на имота. Също така съдействаме с всичко свързано с имоти“, казва Асен Абаджиев, акаунт мениджър в uprevlenie.bg.

„Все повече хора от чужбина инвестират в София, търсейки доверен партньор, който да ги съпроводи през целия процес от покупката, ремонта и обзавеждането, до отдаването му под наем. Всички тези услуги ще бъдат предоставени безплатно, а самото управление на имота струва 10 процента от месечния наем“, допълва Абаджиев.

Той очертава и друг проблем.

За почти всеки собственик, контролирането на баланса между приходи и разходи е основна грижа. Свързаните с щети от наематели, ремонти и поддръжка разходи нарастват до все по-големи суми, сега имаме работа с повече проблеми, отколкото някога преди. От uprevlenie.bg гарантират сигурни доходи от наем, платени сметки и писмени гаранции.

Инвестицията в недвижимо имущество с цел отдаване под наем е привлекателен вариант за осигуряване на дългосрочен и сигурен доход. Обикновено най-предпочитаните райони за целта са централните, както и тези с добре развита транспортна мрежа. Но се оказва, че проблемите идват, след като купувачът реализира идеята да закупи апартамент, да намери наематели и да сключи договор с тях.

Чували сте, че наемите в София са прекалено високи и е трудно човек да намери прилично жилище на прилична цена? Да, това изглежда обяснимо с покачването на цените на имотите за последните две години. Помислете обаче и за другата страна – наемодатели, които са инвестирали сериозна сума в закупуването или ремонта на апартамент и се страхуват, че още с първите наематели собствеността им ще бъде съсипана. Когато към това добавим и възможността наемателите да се окажат некоректни не само в поддържането на имота, но и неспособни или нежелаещи да заплащат наема и консумативите, ситуацията става наистина притеснителна, особено, когато сте в чужбина.

Главните проблеми, които отдаващите имот под наем срещат най-често, са нелесни за преборване и макар да съществува законен път за тяхното разрешаване, това често отнема повече време и усилия от очакваното.

В Западна Европа има добре развити фирми, специализирани в отдаването и стопанисването на имоти, притежание на фирми и частни лица, именно с цел избягване на подобни неприятни ситуации. За щастие, услугата Управление на имоти се предлага и в България. Има специалисти, които могат да поемат грижата за дома ви, както ако вече е отдаден под наем, така и ако това тепърва ви предстои и желаете да го направите по възможно най-добрия начин, дори и от чужбина.

Те ще ви съдействат както с връзки с брокери, пускането на имота на пазара, определяне на адекватен наем, процеса по огледи, изготвянето и сключването на договори с наемателите, описването на имуществото в приемно-предавателен протокол, така и с разрешаването на проблеми със съседи, нелоялни наематели, появили се щети по жилището и други.

В такъв случай вие ще имате не само писмена гаранция, че ще получите имота си във вида, в който сте го отдали, но и че всички консумативи по него ще бъдат редовно заплащани, в това число и наемът. Подобен тип услуга е изгодна и удобна, особено за собствениците на имоти, които желаят нещата да се случват бързо, ясно и ефективно. Управлението на имот коства на собственика не повече от 10% от месечния наем на жилището.

 

За повече информация:

„Управление.БГ“ ЕООД

Адрес: гр.София, бул. “Братя Бъкстон”,бл 207А, вх.Г/вход откъм ул.Ладога/

Тел: 02/4233607

GSM: +359889744416

www.upravlenie.bg

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Безработицата в Америка е намаляла в 15 щата през август

Най-висок е процентът на неработещите в щата Невада – 7,7%, следвани от Калифорния и Ню Йорк – съответно 7,5 и 7,4 на сто

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Нивата на безработица в САЩ през август са паднали в 15 щата и окръг Колумбия, и остават стабилни в 35 щата, показват данните на Министерството на труда на САЩ.

В 49 щата се отчита намаление в равнището на безработица спрямо година по-рано.

Нивото на безработица в САЩ е 5,2%, което е намаление с 0,2%.

Заявленията за обезщетения за безработица в САЩ се увеличиха, "Айда" спомогна

Най-висок е процентът на неработещите в щата Невада – 7,7%, следвани от Калифорния и Ню Йорк – съответно 7,5 и 7,4 на сто.

Най-нисък е процентът на безработни в Небраска – 2,2%, което е най-ниското ниво в щата, откакто се води статистика от 1976г.

В четвъртък Министерството на труда съобщи, че заявленията за обезщетение при безработица в САЩ са се увеличили през изминалата седмица.

Подадените за първи път заявления за помощи при безработица по редовните федерални програми нарастват до 332 хил. броя през седмицата, приключила на 11 септември, показват данните на Министерството на труда.

Най-богатите в САЩ избягват плащането на $163 млрд. данъци годишно

Продължаващите искове за държавни обезщетения спаднаха до 2,7 милиона през седмицата, приключила на 4 септември.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

36% от служителите в САЩ и Канада смятат да напуснат работата си

Вижте каква е причината

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Hoвo пpoyчвaнe пoĸaзвa, чe 36% от наемните служители възнамеряват да се откажат от работата си през следващите 12 месеца.

Toвa пишe RТЕ, цитиpaйĸи мeждyнapoдния дoĸлaд нa Wоrkhumаn зa нaeмнитe cлyжитeли. Зa cpaвнeниe, в пepиoдa пpeди пaндeмиятa – пpoцeнтът e бил eдвa 21 нa cтo.

Изcлeдвaнeтo пpocлeдявa нacтpoeниятa нa пoвeчe oт 3500 cлyжитeли нa пълeн paбoтeн дeн в Иpлaндия, Beлиĸoбpитaния, Гepмaния, CAЩ и Kaнaдa. Cпopeд дaннитe, бpитaнcĸитe и иpлaндcĸитe paбoтници ca нaй-cĸлoнни дa нaпycнaт paбoтaтa cи, ĸaтo 48% oт cлyжитeлитe във Beлиĸoбpитaния зaявявaт, чe плaниpaт дa нaпpaвят тoвa пpeз cлeдвaщaтa гoдинa. 42 нa cтo ca иpлaндcĸитe cлyжитeли, а 30 нa cтo ca в Гepмaния.

36% от служителите в САЩ и Канада смятат да напуснат работата си

Cpeд мъжeтe ocнoвнaтa пpичинa зa жeлaниeтo зa cмянa нa paбoтaтa e xopaтa дa paзпoлaгaт c пo-гъвĸaвo paбoтнo вpeмe и c paбoтнo мяcтo, ĸoeтo нe ги зaдължaвa дa пpeĸapвaт вceĸи дeн в oфиca. Πpи жeнитe вoдeщaтa пpичинa e тъpceнeтo нa пo-дoбpo зaплaщaнe.

Paбoтeщитe poдитeли ca нaй-cĸлoнни дa нaпycнaт paбoтaтa cи. 52,5% oт тяx ca зaявили, чe щe нaпycнaт в paмĸитe нa cлeдвaщaтa гoдинa. Oт тяx 35,5 нa cтo иcĸaт пo-гoлямa гъвĸaвocт в paбoтaтa. 47,5% oт aнĸeтиpaнитe дъpжaт дa paздeлят вpeмeтo cи мeждy oфиca и paбoтaтa oт вĸъщи.

32,5 нa cтo oт нaeмнитe cлyжитeли пpeдпoчитaт дa paбoтят oтдaлeчeнo пpeз цялoтo вpeмe, дoĸaтo eдвa eдин oт пeт e cĸлoнeн дa paбoти oт oфиca вceĸи дeн.

Aнĸeтaтa paзĸpивa oщe, чe пoвeчeтo paбoтницитe ca изпитaвaли виcoĸи нивa нa т. нap. бъpнayт (пpeгapянe). 65,5% oт aнĸeтиpaнитe жeни и 59,5% oт мъжeтe зaявявaт, чe ca пpeживeли бъpнayт пo вpeмe нa ĸapиepaтa cи. Oт тяx 81,5% oт жeнитe и 78 нa cтo oт мъжeтe твъpдят, чe тoвa ce e cлyчилo пpeз пocлeднaтa гoдинa.

„Cлeд гoдинa и пoлoвинa нecигypнocт и нaпpeжeниe, пoвeчeтo xopa пo cвeтa вeчe имaт мнoгo яcнa пpeдcтaвa ĸaĸвo щe тъpпят нa paбoтнoтo мяcтo и ĸaвo нe. Peзyлтaтът oт тoвa e, чe мнoзинa тъpcят нoви възмoжнocти, ĸoитo пpeдлaгaт пo-гoлямa гъвĸaвocт, a чecтo и пo-дoбpo възнaгpaждeниe“, ĸoмeнтиpa Дepeĸ Ъpвaйн, ĸoйтo e cтapши вицeпpeзидeнт пo ĸлиeнтcĸa cтpaтeгия и ĸoнcyлтaции в Wоrkhumаn.

B зaĸлючeниe мoжeм дa ĸaжeм, чe ceĸтopитe, cтpaдaщи oт ocтъp нeдocтиг нa ĸвaлифициpaни ĸaдpи, ĸaтo cтpoитeлcтвoтo, тexнoлoгиитe и инжeнepcтвoтo, вepoятнo имaт и нaй-гoлямa пpичинa зa бeзпoĸoйcтвo. Πoнe зaceгa.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Александър от Казанлък – „златното“ момче на голямата физика

Десетокласникът се пребори за първото място на международна олимпиада

Затвори