Открийте ни и в

СВЯТ

Стачка блокира железопътния транспорт в Белгия

Според медиите движението на влаковете ще бъде напълно преустановено поради липса на служители в провинциите Намюр (северната час на страната) и Люксембург (Южна Белгия)

публикувано

на

Железопътният транспорт в Белгия ще бъде сериозно нарушен заради призива за стачни действия на междупрофсъюзна организация на железничарите, която претендира за повече средства от правителството, съобщи Франс прес.

Само един от четири влака ще се движи днес и въпреки, че стачката формално ще приключи в 22:00 часа, трафикът “ще бъде нарушен”, предупреди на сайта си Белгийската национална железопътна компания (SNCB).

Според медиите движението на влаковете ще бъде напълно преустановено поради липса на служители в провинциите Намюр (северната час на страната) и Люксембург (Южна Белгия).

По време на стачката във федералното правителство ще се проведат разговори за държавния бюджет. Тези дискусии трябва да доведат и до отпускане на субсидии за инвестиции в жп транспорта.

Белгийските железничари редовно се оплакват от условията на труд. Към днешна дата “правителството не е предоставило никакви бюджетни гаранции”, които биха могли да ги подобрят, пише в комюникето на общия синдикален фронт. “Единственият отговор, който получихме, се ограничава до декларация за намерение за влизане в сила от 1 януари идната година на договори за управление на Националната жп компания и “Инфрабел” – операторът, който експлоaтира железопътната инфраструктура”, добавят синдикатите, пише БТА.

Правителството, управлявано от либералния фламандец Александер де Кро, обеща да даде необходимите отговори до средата на октомври. “Правителството със сигурност възнамерява да определи многогодишни бюджетни траектории на тези договори по време на “конклава” за бюджета, който трябва да приключи на 15 октомври”, пише премиерът в писмо до синдикатите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено