Открийте ни и в

Здраве

Стефан Цанев: Да умреш от зараза, а не за кауза! Пълно безсмислие

„Вирусът ни поставя в абсурдна ситуация да бягаме един от друг, да не си говорим, да не се докосваме“

публикувано

на

Сн. „24 часа“

„Има нещо обидно в това. Ако е на война, има все пак нещо утешително – че умираш, воювайки за някаква кауза. А каква е каузата да умреш от масова зараза? За какво си наказан или какво допринасяш със смъртта си? Пълно безсмислие“. Така писателят Стефан Цанев изразява отношението си към новия коронавирус и смъртоносната пандемия, която той предизвика.

Творецът констатира, че самият той е в най-рисковата група, защото е над 80-годишен и поради хроничните си белодробни проблеми.

„При заразяване шансът ми да оцелея е съмнителен. Мъча се да се подготвя към този факт философски“, казва той в интервю за „168 часа“.

Стефан Цанев споделя, че вярва само на докторите, и призовава политиците и всички останали да мълчат, когато докторите заговорят. Писателят има предвид и един конкретен лекар, д-р Камен Плочев, който е ръководител на Клиниката по инфекциозни болести във Военномедицинска академия. Преди десетина години той публикувал книга със заглавие

„Биотероризмът – скритата война“

на която Цанев бил редактор.

„Едва ли има в България по-компетентно научно изследване и практическо ръководство как трябва да постъпваме в ситуация като днешната, защото дали причината за разпространението на този вирус е умишлена или неволна, това си е истински биотероризъм, война с невидим враг, който те дебне отвсякъде. И най-страшното – поради невежество или небрежност ти ставаш съучастник на този убиец и убиваш най-близките си“, споделя писателят.

Той е категоричен, че лекарите са самоотвержени хора и не само защото спасяват живота на хиляди хора, но и защото правят това, рискувайки своя собствен живот.

„Д-р Плочев е, както казват, на най-предната линия – в клиниката за заразни болести във ВМА, не в кабинета си, а горе на третия етаж при болните. Звъня му, питам го кога ще излезе да се видим, отговаря ми: „Аз трябва да изпълня това, което съм писал в книгата си. Посрещнах в клиниката първия заразен човек и ще изляза оттук 14 дни след като оздравее или след като умре последният болен.“ Какво повече мога да кажа?“, споделя Цанев.

Той не се наема да коментира от кого е наказание пандемията – от Бога, природата или от хората. Но е категоричен, че вирусът ни поставя в абсурдна ситуация. „Да бягаме един от друг, да не си говорим, да не се докосваме, това е

една принудителна алиенация

 и надеждата ми е, че тя ще предизвика у хората обратната реакция – да търсят сближение между себе си въпреки всичко, въпреки личните си дрязги, въпреки партийните си омрази и прочее глупости“, споделя творецът.

Според него обаче макар положението и в България, и по света да е трагично, то не е безнадеждно.

„Парадоксално и зловещо е, но „оптимизмът“ е закодиран в самата програма на този вирус убиец: той не посяга на децата, разболява младите и убива старците, тоест той щади бъдещето на човечеството, наказва настоящето и убива миналото. Голямото изпитание на хуманизма ще бъде дали държавите ще последват философията на вируса.

Писателят прогнозира, че ваксина срещу заразата ще бъде открита, защото вярва в умовете на учените.

„За съжаление, човечеството се сеща за учените само в такива критични ситуации. Аз съм от тези, които смятат, че учените трябва да поемат управлението на държавите“, доверява Стефан Цанев.

 

1 Коментар

  1. Анонимен

    април 13, 2020 at 10:14 am

    то като се виждахме и говорим, докъде сме стигнали се видя

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Здраве

Откритие: ето защо изпадаме в депресия при отказ от алкохола

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Американски неврофизиолози са успели да отделят няколко малки вериги неврони от различни части на мозъка, свързани с депресията от алкохолно зависими хора, опитващи се да се откажат от спиртните напитки, съобщава сп.“Frontiers of behavioral neuroscience“.

„Фармалокологичното въздействие върху тези клетки, стоматостатиновите неврони, може да помогне на алкохолиците да се избавят от депресия при отказ от спиртните напитки. На тях ще им бъде много по-лесно да се въздържат от повторна употреба на алкохол, ако им помогнем да се избавят от негативните емоции краткосрочен и дългосрочен план“, заяви доцентката от университета в Пенсилвания Никол Кроули.

Нейният екип открил вериги от нервни клетки, свързани с потиснатото настроение след отказ от алкохола. Опитите си американските учени осъществили с помощта на лабораторни мишки, половината от които пили в продължение на 1,5 месеца не вода, а 10 процентов разтвор на спирт.

Когато опитните животни развили алкохолна зависимост, те били рязко превключени на чиста вода. Екипът проследил как тази промяна се отразява на активността на сомастатиновите неврони. Оказало се, че нарушението в тяхната работа е свързана с алкохолната зависимост. Те станали много по-малко активни в сравнение със същите неврони на „непиещите“ мишки.

Интересното в случая било, че наблюдаваните смущения били по-силни при самките, отколкото при самците.

Учените се надяват че по-нататъшното изучаване а тези невронни вериги и техните аналози в човешкия мозък ще им помогнат да върнат към нормален живот бившите алкохолици, като ги предпазят от повторна зависимост заради неприятните чувства при отказ от алкохола.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Не проверявайте често мейла си, вредно е

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Честото проверяване на електронната поща е вредно за здравето. Това предупредиха учени от Университета Лафборо с научен ръководител Том Джонсън. Според новото им проучване честото проверяване на имейлите увеличава стреса и води до други състояния като сърдечна недостатъчност, свръхнапрегнатост, заболявания на щитовидната жлеза и на артериите.

Том Джонсън обясни, че мултифункционалните устройства, каквито са смартфоните, дават възможност на служителите за целодневен достъп до пощенските им кутии, а това често причинява стрес.

По думите на Джонсън голяма част от служителите

 не осъзнават, че са стресирани

 Участниците в проучването му не са възприемали себе си като стресирани, но физиологичните изследвания са показали точно обратното. Това означава, че самоконтролът може да се окаже трудно постижим.

Джаксън отбелязва още, че неефективното използване на имейлите може да доведе и до финансови разходи за бизнеса. Той е изчислил, че неумението да се работи с електронна поща може да струва на работодателите до 10 хиляди британски лири на година на служител заради загубени ползи.

„Препоръчва се хората, отговарящи за политиката на използване на имейлите, да преосмислят тези политики и да разработят указания как служителите да си служат най-добре с електронната поща“, изтъкват Джаксън и колегите му, цитирани от Tech Times.

Предвид негативните ефекти от честото проверяване на пощенската кутия, експертите съветват да се намали броят на ненужните и безцелни писма и да се избягва честото проверяване за входяща поща.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Изследване на 100 000 пациенти доказа: Хлорохинът не помага срещу коронавирус

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: tampabay.com

Медикаментите за малария с хлорохин и хидрохлорохин не помагат на болни с COVID-19 и приемането им е свързани със значителен риск от проблеми със сърдечния ритъм и даже от смърт. Това показват резултатите на ново глобално изследване, цитирано от „Евронюз“.

То обхваща общо близо 100 000 пациенти от 671 болници по света между 20 декември и 14 април. Сред тях са 14 888 души, лекувани с хлорохин или хидрохлорохин.

За страничните ефекти на хлорохина: От първо лице

Около 9% от контролната група са починали за сметка на 16% от тези, които са приемали лекарството. При комбинацията на хидрохлорохин с антибиотик резултатите са още по-лоши – 23% са починали. Сходно е представянето на хлорохина при прием с антибиотик – 22% смъртни случаи.

Изследването, публикувано в престижното научно издание „Лансет“, е с голям мащаб, но все пак не е клинично проучване от гледна точка на методологията си. Няколко клинични проучвания за полезността на хлорохина и хидрохлорохина продължават и към настоящия момент.

Въпреки това, лекарството, разработено в началния си вид през 40-те, от месеци е спрягано за решаващ фактор в битката с коронавируса. Американският президент Доналд Тръмп сам се похвали неотдавна, че профилактично взема от медикамента. У нас производството на лекарства с хлорохин и хидрохлорохин също беше обявено за голям успех.

До дни: започва българско производство на медикамента срещу COVID-19 хлорохин

Този тип медикаменти са с изключително сериозни странични ефекти, които варират от главоболие до сърдечни проблеми. Заради истерията около евентуалното лечение на COVID-19 в момента има недостиг в глобален план, което се превръща в изключително сериозен проблем за хората с автоимунни заболявания, които разчитат именно на хидрохлорохина.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada