Открийте ни и в

България

Стефан Янев: Задължителна ваксинация няма в България 

Премиерът подчерта, че целта на кабинета е да не се стигне до локдаун

публикувано

на

Сн.: БТА

Задължителна ваксинация няма и никога не се е коментирало да има, за която и да е сфера, заяви министър-председателят Стефан Янев в рамките на инициативата “Властта говори! Открито”, излъчвана на страницата на Министерски съвет във Facebook. 

Янев подчерта, че самият той е ваксиниран с две дози. 

“Целта ни е да не се стигне до локдаун, това е крайна мярка, която искаме да избегнем. Усилията са ни насочени към това да пазим живота и здравето чрез повишаване на капацитета на здравната система”, каза той. 

Радев: Другата алтернатива след зеления сертификат е локдаун

“Локдаунът е крайна мярка, която искаме да избегнем целенасочено. В тази посока работим още от началото на първия служебен кабинет, когато беше преработена цялата методика с отговор на COVID-19, беше подготвен цял пакет от инструментариум. Мерките бяха щадящи, за да може икономиката и бизнесът да работят и хората да водят относително нормален начин на живот в условията на такова заболяване. Тези мерки ги постигнахме и в момента се налагат нови мерки”, посочи Янев.

Според него сега информациите са противоречиви заради предизборна обстановка. 

По думите му идеята на зеления сертификат е от една страна хората да бъдат по-рано предупредени да вземат мерки за здравето си, а от друга – да се помогне на здравната системата да бъде в състояние да поеме най-тежките случаи. 

Пикът на заболеваемостта е в процес на овладяване?

“Мерките са в тази посока. Първите данни, които имаме, са, че пикът на заболеваемостта може би е в процес на овладяване и постигане на някакво плато. Надявам се това да се потвърди. След последните мерки имаме много по-голяма база от хора, които се тестват – около 50 – 60 000. Така добиваме представа за това как се развива разпространението на болестта и да се вземат адекватни мерки”, допълни той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено