Открийте ни и в

България

Стефан Янев: Разполагането на войски на НАТО в България не е в наш интерес

Според него не са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират подобно решение

публикувано

на

Военният министър Стефан Янев се обяви срещу разполагането на войски на НАТО в България на този етап. Според него “не са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия”.

“Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България”, посочи Янев във Facebook профила си.

Той за втори път в рамките на два дни коментира публикацията на германското списание “Шпигел”, в която е цитиран командващият силите на НАТО в Европа – американският генерал Тод Уолтърс. Той е поискал алиансът да установи военно присъствие в България и Румъния като това, което вече има в Полша и балтийските страни.

Янев отбелязва, че в рамките на НАТО се коментират различни варианти за отговор, включително разполагане на допълнителни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно присъствие.

“На този етап те са на ниво военно-техническо обсъждане и окончателно решение не е взето. Моята позиция е, че подобен дебат, респективно – подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност. В този смисъл не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия”, написа Янев.

Според него такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния ни интерес.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА