Открийте ни и в

България

Стефан Янев се появи на антинатовски протест в негова подкрепа (ВИДЕО)

Протестиращите го поздравиха за позицята, която той изрази

публикувано

на

Сн. Screenshot

Министърът на отбраната и доскорошен служебен премиер Стефан Янев се появи на антинатовски протест в центъра на София. Според съобщението на организаторите той се е провел в подкрепа на министъра на 4 януари вечерта с около 40 участници.

На плакатите им се виждат отпечатани надписи “Никога срещу Русия!”, “Подкрепяме министъра на отбраната”, “България – зона на мира” и “Да – на мира, не – на войната!”. Реч държи Румен Дечев, според когото Янев с личното си мнение против разполагането сега на подсилено съюзническо присъствие в България проявил мъжество и чувство за отговорност, изразявайки не лично мнение, а настроенията и мислите на огромна част от българския народ. Целият български политически спектър се нуждае от преобразуване, допълва ораторът.

Янев се появява след края на речите (според организаторите – около половин час след началото на събирането), като не е ясно дали случайно е минавал (наблизо е Министерството на отбраната), или специално е излязъл да се срещне с тях. В един момент изглежда, че му предлагат микрофона да говори, но той отказва.

Присъстващите го посрещат с бурни аплодисменти и обещания от тях за пълна подкрепа лично за него. Министърът казва само, че “ключовата дума е национален интерес – това търсим, това пазим, така че бъдете спокойни, ще направим каквото е необходимо”.

Организатор на портеста е Румен Дечев, който е лидер на Нардоно социално движение. Видеото е публикувано на сайта на организацията.

Припомняме, че през декември военният министър изрази следната  позицията в социалните мрежи:

“Настоящото увеличение на руския военен потенциал и дейностите по източния фланг на НАТО са обстоятелства, които не само трябва да бъдат взети предвид, но и да се следят с особено внимание”, написа в профила си в социалните мрежи министърът на отбраната Стефан Янев.

“Тези процеси налагат необходимостта от единен подход от страна на НАТО, без обаче той да води до ненужна ескалация на напрежението. В момента в рамките на НАТО се коментират различни варианти за отговор, включително разполагане на допълнителни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно присъствие. На този етап те са на ниво военно-техническо обсъждане и окончателно решение не е взето”, написа той.

“Моята позиция е, че подобен дебат, респективно – подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност. В този смисъл не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия. Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България”, допълва военният министър.

Кирил Петков: Стефан Янев е изразил личната си позиция за войските на НАТО

 “Същевременно отново подчертавам, че процесите в геополитическата среда трябва да се следят с особено внимание. Отчитайки динамиката в средата на сигурност, българската държава има готовност да увеличи капацитета на собствени национални сили на своя територия в контекста на съюзните възможности за възпиране и отбрана. Тази готовност е функция на потенциалната възможност от поява на всякакъв тип заплаха, независимо от направлението, от което произтича, пише още Стефан Янев.

Коментарът му предизвика вълна от реакции, а министър-предсдателят Кирил Петков го опроверга:

„Тази тема не е разисквана на Министерския съвет, нито е разисквана с някого от нашите партньори. Съобщенията по тази тема са били лично мнение на министъра, но по никакъв начин това не е формална позиция на нашето правителство“, каза в сряда Кирил Петков. Той добави, че при посещението си в Брюксел ясно е заявил, че страната ни ще бъде „активен член на ЕС и НАТО, а този тип решения ще бъдат координирани с тази ни роля“. Премиерът потвърди и тезата си, че най-добрият начин за продължаване на политиките на съюзниците ни на източната граница е „максимално използване дипломатични и мирни средства“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА