Открийте ни и в

България

Заради източване на НЗОК и незаконни трансплантации: Сменят шефовете на болница “Лозенец”

Кацаров обяви, че освобождава съвета на директорите на болница „Лозенец“ незабавно

публикувано

на

Здравният министър Стойчо Кацаров уволни ръководството на болница “Лозенец” заради източване на Здравната каса и заради извършване на незаконни трансплантации.

В лечебното заведение е била извършена проверка след журналистическо разследване. Резултатите показват, че болницата за ноември е отчела над 60 пациенти, които не са лекувани там.

В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг в Министерски съвет.

“Няма как да има 60 технически грешки в рамките на един месец. Това е, което на жаргон се нарича източване на Здравната каса, което е абсолютно недопустимо”, категоричен бе министър Кацаров.

НЗОК е сигнализирала прокуратурата тъй като има и подправени подписи, допълни той.

Проверката е установила и вероятна схема за трафик на органи.

“Извършени са 14 трансплантации на бъбрек от донори, като всички те са млади хора от Украйна и Молдова. Реципиентите са техни чичовци или лели от Израел, Япония, Оман и т.н. Има всички основания да се смята, че те не са роднини помежду си”, обясни здравният министър. Медицински надзор има процедура за проверка, документи, че това са фалшиви самоличности са постъпили в МЗ, но не е предприето нищо по този въпрос, допълни д-р Стойчо Кацаров.

Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Здравният министър обясни, че през април в болница “Лозенец” е извършена трансплатанция на черен дроб на човек, който е бил 4 в ред на чакащи.Трансплантиран е 4–тият човек по ред. „Този човек е заемал много висок пост в държавната администрация“, обясни министърът.

Той обяви, че освобождава съвета на директорите на болница „Лозенец“ незабавно. Лечебното заведение ще има ново ръководство.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено