Открийте ни и в

България

Столична кметица платила на себе си част от парите за възрастни с COVID-19

„Има суми, които са определени за ръководителите на проекта“, каза кметицата на „Красно село“

публикувано

на

Кметът на столичния район „Красно село“ от „Демократична България“ Росина Станиславова е платила на себе си и свои служители част от парите по европейска програма програма „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, съобщава „24 часа“. Този скандал избухна на финансовата комисия към Столичния общински съвет.

В общинския съвет е получена жалба, че по време на изпълнението на проекта Станиславова е раздала на самата себе си и на свои служители „крупни суми“ от бюджета  на програмата. В няколко писма шефът на финансовата комисия към СОС е поискал от Станиславова конкретна финансова информация за раздадените суми по проекта и лицата, които са ги получили. Конкретен отговор от район „Красно село“ обаче не е получен, а вместо това е поискано Георгиев да посочи на какво правно основание изисква такава информация. Дори и след посочени правни основания обаче от Станиславова отново не е постъпил конкретен отговор. Затова тя бе изслушана на заседанието на комисията.

Става дума за проект за предоставяне на патронажна грижа, който се финансира с европейски средства. По него районът е получил 375 000 лв. и вместо индикативните над 200 души е предоставил услугата на 510 лица, подчерта Станиславова. Тя обвини Георгиев в манипулация, а по проекта били правени проверки от управляващия орган.

„Не отговаряте ясно – раздавали ли сте си бонуси? Заради поведението ви започва да изглежда така, че има нещо гнило. Във ваш интерес е да дадете отговори“, настоя Георгиев.

Отговорът на Станиславова беше, че остава на разположение да покани общинските съветници в районната администрация, за да се запознаят с всички документи по проекта. След това Станиславова обясни, че по проекта са предвидени средства за наемане на сътрудници и 104 000 лв. разходи за екипа, който ръководи проекта и за публичност.

„Не сме си раздавали нито бонуси, нито ДМА. Всичко получено е по правилата на проекта. Има суми, които са определени за ръководителите на проекта“, каза кметицата на „Красно село“.

„Г-жо Станиславова, питам ви отпускала ли сте си сама на себе си средства?“, попита пак Георгиев.

„Аз съм ръководител на този проект и така се случва във всички райони, които изпълняват такива проекти. Става дума за 4 часа допълнителен труд, които полагам по проекта, за които имам допълнителен трудов договор“, призна Станиславова.

Георгиев настоя тя да назове конкретната сума, която получава по допълнителния трудов договор, който е сключила сама със себе си.

Тя обясни, че брутната месечна заплата, която получава е 2400 лв., а останалото всеки с познания по математика можел да сметне.

Георгиев попита дали става дума за 1200 лв. месечно.

„Не съм се назначавала, това са правилата на програмата. Ще поискам справка от счетоводството, в момента не мога да назова конкретна сума, за да не ви заблудя“, отговори Станиславова.

„Тонът ви е абсолютно неприемлив. Не е проблемът в това, че сте получавали средства за допълнителна работа, ако сте го направили по правилата. Това е законно. Проблемът е, че не става ясно какви суми и кои членове на районната администрация са получавали. Стана ясно, че около 1/3 от тези 365 700 лв. са за възнаграждения на екипа на проекта“, коментира шефката на еврокомисията към СОС Екатерина Йорданова.

„Тук съм категоричен, че когато общински съветник пита официално, независимо дали по жалба или сигнал, той трябва да получи ясни, категорични и конкретни отговори. Можеше да чуем конкретни имена и суми, което не е проблем, ако са спазвани правилата. В противен случай, г-жо Станиславова оставате коз в ръцете на управляващите да твърдят, че има нещо нередно“, заяви Методи Лалов, който е шеф на групата на „Демократична България“ в СОС. Станиславова също бе издигната от ДБ на местните избори.

Лалов обаче настоя за еднакъв подход към всички районни кметове и настоя подобна информация да се изиска от всички, получили средства  по програмата за „Патронажна грижа“.

Шефът на финансовата комисия Георги Георгиев увери, че ще изпрати писмо с такова искане до всички районни кметове, а накрая Станиславова увери, че ще изпрати исканата информация до всички съветници.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Близо 16 000 са се ваксинирали в България за ден, заразили са се 1681

49 души са починали за последното денонощие

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Близо 16 000 души са се ваксинирали срещу коронавирус в България за последното денонощие. 1681 обаче са били диагностицирани с COVID-19. Тяхната бройка е със 141 по-малко от в четвъртък.

Цифрата все още е притеснителна. Въпреки това, правителството започна да отхалбва мерките, с надеждата, че ваксините ще спрат заразата.

От началото на март заведенията ще отворят врати. Нощните барове пък ще заработят месец по-късно.

Разхлабват още мерки в България

Според данните от Националната информационна система, в страната са били направени общо 13 697 теста, от които 7974 са PCR, а 5733 са с бърз антигенен тест.

Това означава, че 12,3% от пробите са положителни.

Така общият брой на потвърдените случаи от началото на пандемията става 245 627, от които активни са 32 005.

800 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 203 494.

Поставените дози ваксини са общо 204 439, като 15 927 лица са ваксинирани за денонощието. 37 181 са общо лицата, ваксинирани с втора доза.

Хоспитализираните са 4502, като 378 се намират в интензивното отделение.

Починалите с доказана коронавирусна инфекция са общо 10 128. 49 са починали в последните 24 часа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Херо Мустафа: Искам българите да пътуват за САЩ без визи

„В година на пандемия е трудно да се постигне напредък по този въпрос, но такъв все пак има и ще продължат да работят заедно с българската страна за постигането на тази цел“

публикувано

на

от

Виж цялата статия

В интервю за „Панорама“ американският посланик Херо Мустафа казва, че много би искала да види българските граждани да пътуват за Америка без визи.

По думите й в година на пандемия е трудно да се постигне напредък по този въпрос, но такъв все пак има и ще продължат да работят заедно с българската страна за постигането на тази цел.

Тя уточни, че е постигнат известен напредък и ще продължат да работят заедно с българската страна за постигането на тази цел.

Херо Мустафа: Не вярвайте на конспиративни теории за ваксините

„Америка е действаща демокрация. Това реално се видя и по време н събитията на 6 януари. Аз по принцип не коментирам изявления на други държави, както и на техни политически лидери“, каза също Херо Мустафа по адрес на Русия.

Херо Мустафа коментира и как ще се промени политиката на САЩ към България при президента Джо Байдън.

„Политиката на САЩ по отношение на България е насочена към задълбочаване, укрепване и засилване на нашите отношения. За постигането на това аз работя вече повече от година.

И това няма да се промени. Америка ще продължи да гледа на България като на много силен партньор“, заяви американският посланик.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Разхлабват още мерки в България

Вижте кои ограничения отпадат

публикувано

на

от

Виж цялата статия

От 1 март се разрешава провеждането на присъствени учебни занятия в училищата за ученици със сензорни увреждания. Занятията трябва да се провеждат в съответствие с изготвените от министерствата на образованието и науката и здравеопазването Насоки за работа на системата на училищното и предучилищното образование в условията на COVID-19. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов със своя заповед, издадена в петък.

Със същата заповед се допуска провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица. Изискването е за спазване на физическа дистанция от 1,5 м., носене на защитна маска за лице, проветряване на всеки час и дезинфекция.

Отпада забраната да бъдат провеждани в присъствена среда групови и извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда занимания.

Алибегов: Заведенията чакат ясна заповед, не бързат да инвестират за отваряне от 1 март

От 1 март, между 6:00 ч. и 23:00 ч., се разрешават посещенията в заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, с изключение на дискотеки – бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, които ще отворят от 1 април.

Изискванията към обектите, които ще отворят на 1 март, са: да използват не повече от 50% от капацитета си, при настаняване на не повече от 6 души на маса и носене на защитна маска за лице от персонала.

Отново от 1 март, в часовия диапазон между 6:00 ч. и 23:00 ч., работата си могат да възобновят и игралните зали и казината, при използване на не повече от 50% от капацитета си и носене на защитна маска за лице от персонала и посетителите.

От 1 март се разрешава провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната, а от 1 април – и в чужбина.

Разрешават се и изложенията при създаване на организация за еднопосочно движение и спазване на физическа дистанция от 1,5 м. между посетителите.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Оргии, наркотици и насилие: Да живееш в имението Playboy – разказ от първо лице

Поредица показва това, което Мадисън е видяла да се случва зад портите на имението Playboy

Затвори