Открийте ни и в

САЩ

Стотици камиони в САЩ спрени заради неизправни спирачки, гуми и фарове

Сред нарушенията на пътя са и неспазване на часовете зад волана

публикувано

на

ПАВЕЛ ХАДЖИЕВ

Приключи международната проверка, проведена от Съюза за безопасност на търговските превозни средства (CVSA) в периода 4-6 май. През тези дни са били проверени над 40 хиляди возила в САЩ, Канада и Мексико. Над три четвърти от тях преминават успешно инспекцията. От път са спрени 6710 превозни средства и 2080 шофьори на ТИР-ове, бусове и лимузини.

Фокусът на

 

ежегодната проверка

 този път беше осветлението и спазването на допустимите часове за работа (HOS). Eто и основните причини, които са довели до отстраняване от работа при камионите:

  1. Спирачни системи: 2564 превозни средства (26.5%)
  2. Гуми: 1804 превозни средства (18.6%)
  3. Светлини: 1367 превозни средства (14.1%)
  4. Регулиране на спирачките: 1203 превозни средства (12.4%)
  5. Обезопасяване на товар: 1192 превозни средства (12.3%)

„Надяваме се, че водачите ще видят цифрите от доклада и ще обърнат внимание на това, че най-честите нарушения тази година са свързани със светлините и спирачните системи. Това се дължи на липсата на обстойна проверка на превозното средство преди и след път“, заяви Фред Факема, вицепрезидент по безопасността в компанията Zonar Systems. Според него шофьорите не трябва да бързат да приемат следващия товар, а вместо това внимателно да проверят всички компоненти на спирачната система, преди да тръгнат отново. Факема напомни, че в най-добрия случай резултатите от проверката трябва да се съхранят електронно и да бъдат представени на инспекторите, които лесно могат да удостоверят данните по този начин.

Как стоят нещата при шофьорите

При шофьорите инспекторите наблюдават друг тип нарушения. Най-честото провинение е свързано с просрочване на допустимите часове за работа, което оформя над 40% от случаите, при които шофьорите се наказват с отстраняване от работа. Общо 2809 водачи са били санкционирани по този начин в САЩ и Канада. В Мексико проверките са били извършвани единствено на самите ТИР-ове, затова липсват резултати по този параграф.

Причини за прекратяване на шофьорските права на водачите на търговски превозни средства:

  1. Просрочване на допустимите часове за работа: 1203 шофьори (41.5%)
  2. Невалидна шофьорска книжка (грешна категория): 565 шофьори (19.5%)
  3. Друго (шофиране в състояние на умора, след употреба на алкохол или наркотици, или невалидно медицинско): 482 превозни средства (14.1%)
  4. Фалшифициране на логбука: 427 шофьори (14.7%)
  5. Отнета шофьорска книжка: 132 шофьори (4.6%)

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено