Открийте ни и в

Общество

Стотици хиляди пенсионери ще останат под прага на бедността

Трудности ще има и за хората с увреждания, и тези, които разчитат на социални помощи

публикувано

на

80-годишен смолянчанин помага в нужда:

Близо 300 000 пенсионери ще останат под прага на бедност. На такава позиция е омбудсманът на България Диана Ковачева, която е предложила той да се вдигне на 504 лева.

“Близо 300 000 пенсионери ще останат под прага на бедност. Затова се обърнах към министъра на труда с препоръка още преди края на тази година линията на бедност да стане поне 504 лева”, разкри тя пред БНТ.

На 21 септември служебният кабинет реши, че линията на бедност в България през 2023 г. ще бъде 504 лева. Стойността й ще се повиши с 91 лева или с 22% в сравнение с настоящата 2022 година.

Над 40 семейства от Карловско ще зимуват във фургони

Според нея зимата ще бъде трудна за много хора. Тя прогнозира, че трудности ще има и за хората с увреждания и тези, които разчитат на социални помощи. Според нея предвижданата линия на бедност не е достатъчна, защото не отразява малката потребителска кошница.

Омбудсманът каза, че е трябва задължително да има компенсации за потребителите на газ, както и за хората, които се отопляват на дърва и пелети. По думите й хората, които се отопляват на твърди горива са около 40%, като отбеляза, че цената на дървата за огрев и пелетите е скочила с близо 70%, което е в пъти повече от годишната инфлация. Вчера омбудсманът е сезирала Комисията за защита на конкуренцията с искане за проверка защо е ограничена доставката на дървата за огрев и защо цените растат.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено