Открийте ни и в

България

Стоянка Мутафова – столетие стихийно бедствие (ВИДЕО)

Люба Момчилова

публикувано

на

България загуби още един от великаните си. 10 дни след Стефан Данаилов, навръх Никулден, ни напусна голямата Стоянка Мутафова. Почти до последно на сцената, с несломим дух, раздаваща се и подаряваща смях, Стояна, както с любов я наричаха всички, угасна на 97 години.

Само преди две години тя отбеляза 95-ата си годишнина с постановката „Столетие мое“, а пет години преди това, за 90-и си рожден ден, тя бе на сцената с друго представление, което се превърна в нарицателно за нея самата „Госпожа Стихийно бедствие“.

Стоянка Константинова Мутафова е може би най-колоритната българска актриса. Истинското име на комедийната звезда е Стояна-Мария, но в първия афиш е записана Стоянка и тя решава да запази артистичното прозвище. По онова време се смята, че “к”-то в едно име носи късмет.

Родена е на 2 февруари 1922 г. в София.

През 1941 г. Стоянка завършва Първа софийска девическа гимназия. След това отива в Софийския университет «Св. Климент Охридски», където завършва класическа филология. Точно при завършването си се ориентира към актьорското майсторство и записва Държавна театрална школа към Народен театър „Иван Вазов“ в София. Завършва и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия, през 1947–1949 г.

От 1946 до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. – в Народния театър. Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър «Ал. Константинов», където работи от 1956 до 1991 г., а макар и пенсионирана, продължава да се подвизава на неговата сцена до края на земните си дни.

Стоянка Мутафова играе в над 90 театрални постановки. Популярна е с ролите си във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, участвала е в много български филми като «Специалист по всичко», «Любимец 13», «Топло», «Бялата стая», «Кит», «Езоп». Развихря се главно на театралната и на естрадната сцена. Класическият й образ е Баба Гицка от «Големанов».

От 1 ноември 2017 г. пътува в цялата страна заедно с дъщеря си Мария Грубешлиева, с която провежда творчески срещи разговор и представяне на книгата си „Добър вечер, столетие мое“.

Стоянка Мутафова има 3 брака. През 1946 г. се жени за първия си съпруг, чешкия режисьор Роберт Роснер, когато е на 23 години, а той – на 51. Двамата отиват да живеят във Виена, а после заради неговата работа се преселват в Прага. Там Стоянка Мутафова завършва поредно висше образование към театралния отдел на Пражката консерватория.

Загубихме голямата Стоянка Мутафова (ВИДЕО)

Вторият й съпруг е Леонид Грубешлиев, по професия журналист и преводач. От него е единствената дъщеря на актрисата – Мария. Третият съпруг на Мутафова е Нейчо Попов, велик български актьор. За него тя казва, че е любовта на живота й. С него за първи път се вижда в Народния театър, където тя започва като актриса, а той е студент във ВИТИЗ. Двамата са заедно до смъртта му през 1974 г.

След кончината му звездата никога повече не поглежда мъж. Живее с дъщеря си в апартамента в «Лозенец» или вилата в Драгалевци. Утеха й е работата, като в нея любим партньор на актрисата е починалият през 1989 г. Георги Парцалев. Дългогодишно сценично и житейско, в това число и комшийско, приятелство я свързва и с другия колос на Сатирата – Георги Калоянчев.

Удостоена е с множество награди, над 25 на брой, както и с орден „Стара планина” за своята 80-годишнина.

Дори на 97 г. Стоянка Мутафова не се отказва от своята голяма любов театъра и навръх рождения си ден тя отново излиза на сцената на Сатиричния театър, за да играе в поредното си представление.

Великата българска актриса на 2 февруари 2019 г. отбеляза своите 70 години на сцена и 97-мия си рожден ден в Зала 1 на НДК.
След над половин век на сцена и безброй запомнящи се роли на малкия и на големия екран, името й продължава да предизвиква щастливи усмивки у всички, докоснали се дори за миг до огромния й талант.

Преди година Стоянка Мутафова сподели в интервю пред Люба Момчилова, че „се чувства много добре, защото все още работи, още е на сцената. Ако не работя – не се чувствам добре.

Пътувам и играя на пълни салони. Не съм отхвърлена още, въпреки годините ми. Не съм допускала, че мога на тези години да се явявам на сцена”, каза голямата българска актриса.

„Усещам фалша у хората. Веднага, разпознавам го безотказно, затова не обичам да съм сред много хора. Алчни станаха един определен тип българи, пълнят си джобовете за сметка на бедните. Има хора, които няма какво да ядат, но никой не го интересува, безчувствие е това. Нали знаете, че в Драгалевци имам малка къщичка, за лятото. Около мен издигнаха едни огромни дворци, заключват се с големи катинари, камери, охрана – смешни и твърде жалки са. Оградите им по-високи от къщите – от кого се пазят, знам ли”…”, обяснява великата майсторка на словото театрално.

ГАЛЕРИЯ Почина Стоянка Мутафова

Малко хора обаче знаят, че първо е завършили класическа филология…

„Много замърсен ни е вече езикът – българинът, говори както си реши. Дори на сцената няма кой да го поправя. Няма човек, който да следи говора ни там. Оправдаваме се, че езикът ни е труден, но аз от дете говоря правилно. Баща ми и майка ми така ме научиха”, сподели още актрисата.

„Майка беше много образована жена, баща ми, Константин Мутафов, беше драматург в Народния театър „Иван Вазов“ – още повече. Имаше невероятен усет за истинските неща. Рано се разболя, престана да пише. А пиесите му се играеха, хубави, интересни бяха. Забелязахме, че изведнъж престана да пише. И аз го попитах защо – татко пишеше много хубави статии в “Мисъл”, най-интелигентното тогава издание. Баща ми говореше всички европейски езици и арабски.
Беше направил разкошен българо-турски речник, затвори го в една желязна каса по време на евакуацията. Като се върнахме, го намерихме целия овъглен – такъв огромен труд отиде на вятъра…”, с голяма любов и гордост сподели любимката на поколения българи какви са били нейните родители.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

България

2 млн. българи с изтичащи документи. МВР се готви за опашки, готви и глоби

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: МВР

Тази година изтича срокът на малко над 2 милиона лични карти, шофьорски книжки и паспорти. Оказва се, че все повече фирми и населени места се възползват от така нареченото  мобилно подаване на заявления.

В офиса на НАП в Хасково работят близо 200 души. Сметката показва, че ако всеки от тях си вземе почивен ден, за да си смени документите работата на данъчните ще се наруши.

„Направихме предварително проучване и се оказа, че близо 70 човека като някои добавиха и членове на семейството си, решиха да се възползват от тази възможност”, обяснява пред Нова Божана Илиева от НАП – Хасково.

Янка Тодорова подменя документите си на работното си място, при това заедно с цялото си семейство. Заявленията са готови предварително и остава само да сверят информацията, да се снимат и да платят.

„Трябваше да си вземем по един ден отпуск и аз, и съпругът ми, да отидем до Паспортната служба, за да чакаме”, обяснява Янка Тодорова.

Семейство Тодорови все пак ще трябва да се разходи до Паспортната служба, за да си получи готовите документи. А от подобна мобилна биометрична станция могат да се възползват не само фирми, а и цели села.

„От началото на годината постъпилите заявки са 12, а 6 от тях вече сме обработили. Предстои до средата на март още да постъпват и да направим организация. Обслужените граждани вече са 200”, каза Снежана Митошева, директор звено „Български документи за самоличност“ към МВР – Хасково.

Все пак от МВР уточняват, че може и да не успеят да обслужат всички заявки за изнесено обслужване.

„Очакваме назначаването на допълнителни служители и според броя ще реагираме. Да, лятото вероятно няма да бъде възможно да правим изнесен прием”, каза още Снежана Митошева.

Очаква се опашките в Паспортните служби да започнат да се трупат в края на пролетта. От МВР припомнят, че глобите започват от 20 лева и могат да стигнат до 150, ако не преиздадем навреме документите си за самоличност.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

„Има такъв народ“ на Слави – втори опит на шоумена за партия. Учредява я в София

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: Facebook

Слави Трифонов учредява партията си с новото име „Има такъв народ“ днес, като събитието отново е закрито за медиите.

Това е втори опит на Трифонов да постави начало на своя политически проект след отказа да бъде регистрирана „Няма такава държава“.

Съдът отказа да я регистрира с мотива, че тя използва незаконно българското знаме в логото си.

Новото лого на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ представлява стилизиран восъчен печат с името на партията на син фон.

Слави и сценаристите му пуснаха учредителната декларация на "Има такъв народ"

Учредителното събрание на партията с новото име „Има такъв народ“ се провежда в София и на него присъстват необходимият минимум от 500 делегати.

„Учредителната декларация преповтаря декларацията на партия „Няма такава държава““, потвърдил заместник-председателят на партията Тошко Йорданов пред БНР.

Партията на Слави Трифонов се обявява за мажоритарна избирателна система, намаляване на броя на депутатите наполовина, въвеждане на електронно гласуване и пряк избор на главния прокурор и на омбудсмана.

„Няма такава държава“ на Слави става „Има такъв народ“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Васил Божков – на свобода в Абу Даби, но е със забрана да напуска ОАЕ?

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: Wikipedia

Хазартният бос Васил Божков е бил освободен от ареста в Абу Даби, съобщи Нова тв.

От МВнР коментираха, че не са уведомени за това развитие на нещата, но посланик Богдан Коларов е отправил спешно запитване към властите – дали изнесената информация за пускането на бизнесмена е вярна.

Според източници на Нова на Божков му е изменена мярката за неотклонение, докато трае делото му за екстрадиция.

Той е с отнет паспорт и забрана да напуска ОАЕ. Напрактика този акт няма значение за екстрадцията му, тъй като тепърва властите в ОАЕ трябва да решават за връщането у нас на българина.

Руснаци лобират пред ОАЕ за освобождаването на Васил Божков

Припомняме ви, че срещу бизнесмена са повдигнати 11 обвинения в България.

Най-тежкото засега остава това, че от 2014 г. досега не е внесъл над половин милиард лева от такси по Закона за хазарта.

В четвъртък стана ясно, че Божков е направил постъпки пред чужда държава да бъде пуснат от ареста незабавно.

В Абу Даби са пристигнали руски граждани, които са се застъпили пред местните власти за неговото освобождаване. В понеделник в Абу Даби е бил на работна визита и Сергей Наришкин, който ръководи външното разузнаване на Руската федерация.

Две нови обвинения срещу Васил Божков - търговия с влияние и притежание на антики

В сряда в София имаше претърсвания в апартамент на Васил Божков в столицата. Преди това екипи на МВР и прокуратурата претърсиха и ресторант „Грозд“ в София, който е собственост на Александър Тумпаров, обвиняем за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков.

На 6 февруари данъчните наложиха запори върху дялове на поне две негови компании, чрез които се държат контролните пакети в „Ню геймс“ (организаторът на „Национална лотария“), „Евробет“ (което притежава конкурентната „Лотария България“ и предлага онлайн числови игри), а също и дружеството – собственик на самолета на Божков.

Руснаци лобират пред ОАЕ за освобождаването на Васил Божков

Основанието е предполагаеми публични вземания. Запорите ограничават възможностите на Божков да се разпорежда с дяловете си, но не водят до отнемане на собствеността.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada