Открийте ни и в

САЩ

Стрелецът от Ел Пасо вдъхновен от антиимигрантските думи на Тръмп

публикувано

на

Президентът Доналд Тръмп е вдъхновил стрелеца от Ел Пасо с туитовете си, насочени към мексикански имигранти и латиноси. Това става ясно от разследване на властите, които се натъкнали на публикации в платформата 8chan, която беше спряна на 5 август. В нея имало множество националистически постове, които най-вероятно са били четени от 21-годишния Патрик Крусиус, който изби 22-ма души в мол в Ел Пасо, Тексас. За един пък се смята, че е бил написан именно от Крусиус. Той е постнат минути преди нападението.

В него подробно се описва омразата към имигрантите и дори се споменава, че предстоящата атака е „отговор на инвазията на латиноси в Тексас“. Ел Пасо, който се намира в крайната западна част на щата, има население, което е 80% латино.

Шест от жертвите са мексиканци

В публикациите се използва типичният език на Тръмп, както и думи, които често се срещали в туитовете на държавния глава.

„Откритият расизъм на президента може да подтикне към извършването на насилие. Той нарича имигрантите „изнасилвачи и престъпници“, каза бившият конгресмен от Ел Пасо и кандидат за президент на демократите Бето О‘Рурк.

Провeрка на последните публични туитове и изказвания на Тръмп потвърждава тези теории на О‘Рурк. В един от постовете си в 8chan заподозреният говори за „нашествие“ – дума, използвана често от американския президент по отношение на имигрантите. Също така се подчертава, че имигрантите „вземат работата на американците и намаляват качеството на живот“. Теория, която също подкрепя Тръмп.

„Просто защитавам страната си от културно и етническо изместване, породено от нашествие“, пише авторът. Тръмп многократно използва термина “инвазия” относно броя на мигрантите, идващи от Централна Америка в САЩ, за да търсят убежище и по-добър живот.

„САЩ не са подготвени за тази инвазия. Те

генерират престъпност и големи проблеми

в Мексико. Вървете си вкъщи!”, пише Тръмп на 18 ноември. Той последователно използва термина в туитър през последните няколко месеца, последно на 24 юни. „Не можем да позволим на всички тези хора да нахлуят в страната ни“, пише той.

Извън мрежата президентът също използва тази реторика в речите си. На пресконференция през ноември той каза, че „някои хора го наричат „инвазия“. Това е като нашествие. Те нападнаха мексиканската граница.“

Когато Тръмп обяви извънредна ситуация на южната граница през февруари, той каза: „Ние ще се изправим срещу нарастващата заплаха за сигурността ни и ще го направим по един или друг начин, защото така трябва. Това е нашествие.”

Много от изказванията на президента са свързани с теории, че демократите се опитват да окупират Америка. По думите му те искат да има отворени граници, безплатно здравеопазване за нелегални и по-лесно получаване на гражданство. Идеята им била да подготвят политически преврат, като вкарат и легализират милиони нови избиратели.

Терминът „отворени граници“ е използван 57 пъти от Тръмп в постовете му в туитър.

 Жертвите на стрелбата вече са 22-ма

Масовата стрелба срещу посетители на търговския център Walmart в Ел Пасо, Тексас, стана около обяд в събота. Поне 19 души бяха убити на място, но броят им продължава да расте и вече е 22. Ранените са над 40.

Няколко часа след стрелбата властите успяха да задържат стрелеца.

21-годишният Патрик Крусиус първо стрелял по хора пред магазина, които събирали дарения. Сред тях имало и деца. Според говорителя на полицията Робърт Гомес в магазина имало между 1000 и 3000 клиенти.

 

КРИМИ

НАСА разследва първото престъпление, извършено от космоса

публикувано

на

от

НАСА разследва евентуалното първо престъпление, извършено от астронавт от Международната космическа станция (МКС) – незаконно влизане в банкова сметка, съобщи в. “Ню Йорк таймс”.

Астронавтката Ан Маклейн е обвинена в измама с фалшива самоличност и неразрешен достъп до банкова сметка. В общата сметка на Ан Маклейн и съпругата й Съмър Уордън е влизано от компютър на НАСА, докато тя е била на мисия на МКС – от декември 2018 г. до юни 2019 г.

Ан Маклейн и Съмър Уордън са в процедура на развод. Съмър Уордън е подала оплакване, че Ан Маклейн е влязла в общата им сметка без нейното разрешение.

Според адвоката на Ан Маклейн тя не е направила нищо лошо, само е проверила какво е състоянието на сметката. Тя не е използвала парите.

Уордън е подала оплакване и се води разследване.

Представител на НАСА каза, че Ан Маклейн е отличен пилот и астронавт, а управлението не коментира лични дела.

Продължете по-нататък

САЩ

Тръмп „заповяда“ на американските компании да напуснат Китай

публикувано

на

от

Президентът Доналад Тръмп заяви, че е „заповядал“ на американските компании да прекратят дейността си в Китай и да започнат да произвеждат повече от продуктите си у дома, съобщи Ройтерс. Малко по-рано от Пекин наложиха нови мита на стойност от 75 млрд. долара върху стоки, внасяни от САЩ, а финансовите пазари отбелязаха сериозен срив.

„На нашите велики компании се заповядва моментално да започнат да търсят алтернатива на Китай, включително връщането им у дома и създаването на продуктите им в САЩ. Китай не ни е необходим и честно казано сме по-добре без тях“, написа Тръмп в Туитър.

Тръмп „заповяда“ на американските компании да напуснат Китай

От Ройтерс коментират, че американският президент няма законови правомощия да застави компаниите веднага да напуснат Китай. Тръмп не разкри допълнителни детайли от идеята си, но моментално бе атакуван заради нея от Търговската камара на САЩ. От там призоваха също за бързо разрешаване на търговския спор между двете най-големи икономики в света.

Съществува възможност за американските компании да заведат искове срещу правителството в отговор на „заповедта“ за прекратяване на дейностите им в Китай. В последните месеци бизнеси вече започнаха да се изтеглят от азиатската страна заради повишаването на цената на труда. Други като Дженерал Моторс, Боинг и Ейпъл обаче са силно зависими от производството си на китайска земя.

В същото време Тръмп нападна остро и шефа на Федералния резерв Джером Пауъл заради коментара му, че търговската война с Китай представлява заплаха за американската икономика.

Тръмп „заповяда“ на американските компании да напуснат Китай

„Единственият ми въпрос е кой е по-големият ни враг – Джей Пауъл или Си [Цзинпин]?“, гласи съобщението на Тръмп в Туитър, като според американският президент от резерва не са направили нищо и за него е необяснимо как могат да се правят коментари, без той да бил попитан за действията си. В последните месеци от Белия дом често бяха отправяни обвинения към централната банка заради валутната ѝ политика.

Малко преди да отлети за срещата на Г-7 във Франция Тръмп заяви пред медиите, че не е поискал оставката на Пауъл, но няма да го спре, ако той реши да напусне.

Продължете по-нататък

САЩ

Тръмп иска от Върховния съд да махне защитите за гей служители

публикувано

на

от

Администрацията на Доналд Тръмп е отправила искане към Върховния съд да махне защитите за уволняването на хора, които имат обратни наклонности.

Според тях текстът в закона, които касае дискриминацията е единствено по полов признак и не би следвало той да се отнася и за сексуалната ориентация. В глава VII от Закона за гражданските права от 1964-а година е записано, че се смята за дискриминация по отношение на заетостта уволнението „поради пол“. Това обаче няма нищо общо със сексуалните предпочитания.

От Министерството на правосъдието обясниха, че терминът “пол” не е дефиниран по друг начин в закона, а единствено като човек, който е „биологично мъж или жена“.

„Той не включва сексуална ориентация“, казват от ведомството. „Дискриминацията въз основа на сексуална ориентация, самостоятелно не отговаря на този стандарт.“

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама