Открийте ни и в

България

Стъпването на Росенец – една година по-късно

От “Демократична България” припомниха събитията и какво се е случило от миналата година насам.

публикувано

на

„Демократична България“ отбелязват една година от стъпването на Росенец. На 7 юли Христо Иванов отиде на плажа край летния сарай на Ахмед Доган на Росенец. Съпредседателят на “Демократична България”, заедно с Ивайло Мирчев и Димитър Найденов пристигнаха по море, а гардове на Доган ги изблъскаха в опит да не ги допуснат до крайбрежната ивица, която е публична държавна собственост и като такава е достъпна за всички граждани.

Христо Иванов заби българския флаг на плажа в опит да покаже, че той принадлежи на всички граждани, а не е частна територия. Към онзи момент достъпът до плажа бе невъзможен заради бариера, поставена на улицата, която води до брега. Гардовете на имението на почетния председател на ДПС изтръгнаха флага и го захвърлиха на земята. Впоследствие бе официално потвърдено, че мъжете са служители на Националната служба за охрана и са изпратени в Росенец, за да пазят Ахмед Доган, припомнят от коалицията.

Христо Иванов издига българския флаг на плажа на Росенец

Събитията на 7 юли отприщиха недоволството на мнозина, провокираха масово ходене на плаж на Росенец няколко дни по-късно и станаха повод за начало на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Междувременно се оказа, че крайбрежната ивица на Росенец е вписана в регистрите като земеделска земя. След искания на “Демократична България” и въпреки обжалването в съда от проектанта на летния сарай на Доган – арх. Калин Тихолов, през април ивицата бе нанесена на кадстралните карти именно като плаж. Това прави невъзможно спирането на достъпа до нея. Улицата, която води до плажа също отново е собственост на Община Бургас

След събитията на Росенец бе установено, че ползвания от Ахмед Доган имот има пет незаконни постройки. Сред тях е и яхтено пристанище, което е без удостоверение за експлоатационна годност и се оказа вписано като поземлен имот.

6-има служители на НСО с дисциплинарни наказания заради „Росенец“

След стъпването на Росенец се разбра и че съществува заповед на НСО, с която голям периметър около летния сарай е със забрана за преминаване. Междувременно в НСО започна проверка и гардовете на НСО, които бранеха имота на Доган и отказваха да се легитимират, бяха уволнени. Преди дни обаче Ивайлол Мирчев и Христо Иванов съобщиха, че те са били възстановени на работа, след като са обжалвали в съда отстраняването им.

Преди дни съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова се срещнаха със служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова и й връчиха лично писма с искания, свързани с Росенец. В две от тях се настоява държавата чрез ДНСК да предприеме реални действия за незаконните обекти около резиденцията на Доган, включително за 200-метровия кей на пристанището. Представителите на обединението настояха и да се издаде акт за изключителна държавна собственост за плажа, след като той бе нанесен на кадастралните карти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА