Открийте ни и в

Интересно

Сунай Ремзи – приказка от затвора, каквато никога не сте чували

Мюсюлманинът прави действащ християнския параклис зад решетките

публикувано

на

Сунай Ремзи
Сн. Нова телевизия
БОРЯНА АНТИМОВА

„Щастлив съм! Не мога да повярвам, че това ми се случва!“, казва развълнуван Сунай, като разлиства новата си книга. Тя е седмата подред, която издава зад решетките, и третата програма за самокоригиране на лишените от свобода. А той още не може да повярва, че издателство „Кибеа“ по своя инициатива я е издало безплатно, с респект към неговата мисия зад решетките.

Трети ден е в отпуск и се опитва да оползотвори всяка минутка на свобода с 13-годишната си дъщеря Елиф и с родителите си Виждан и Ремзи. Щастлив е, че може да поговори свободно и с 20-годишния си син Доан, който е в Лондон. Благодарен е, че всички те са продължили да му вярват през близо 14-те години зад решетките от общо 20-годишната му присъда за убийство.

Сунай Ремзи

Корицата на новата му книга „Програма за себереализиране“.

Забравете всички истории за безскрупулни убийци, които всяват ужас зад решетките; които малтретират, унижават, изнудват и тъпчат лишените от свобода. Кметът на затвора идва. Той ще ви разкаже приказка, каквато никога не сте чували. За възхода и падението, за престъплението, възмездието, катарзиса и покаянието; за силата да останеш човек и за мисията

да спасяваш душитe на другите

когато не си успял да спасиш своята.

Откъде да започна?… Може би от детството, когато е бил едно добро и послушно дете. Помагал е на родителите си, а те са го учили да бъде честен, искрен, точен. До 2007-ма Сунай Ремзи Мехмед е младият, красив, умен и успешен любимец на една от най-влиятелните български партии. Лидер на младежката организация, печелещ всички избори на всякакво ниво.

Анализатори предричат бляскава кариера на харизматичния оратор, водач и голямата надежда на партията. А той е влюбен в политиката от тийнейджър, гледа в захлас първите оратори на трибуната на Народното събрание след промените и мечтае един ден да стане като тях. Затова завършва политология в Нов български университет и по-късно семестриално – право в Русенския университет.

„Знаеш ли какво е едно обикновено момче от турската махала да стигне до нивото заместник областен на партията?… Къде щях да бъда сега? В Народното събрание“, казва Сунай.

Когато е само на 25 години, разработва проекти, които променят мисленето, живота и реализацията на хората в турската махала в Силистра. Лидерът Сунай Ремзи прокарва политика за стимулиране на образованието сред неграмотните жени от етническите малцинства. Не иска те да стават перфектните домакини, жени на честта и секс робини на мъжа мюсюлманин. Работи на терен в махалата в Силистра и ги стимулира да учат. През тази година Сунай Ремзи е избран за

най-перспективен млад политик

на България.

Създава политическа академия, академична и младежка организация, става и тайният архитект на женска организация. А от трите силни структури създава банка кадри, които обучава. Сунай Ремзи преобръща и манталитета на хората от турския етнос, като се бори с негласната забрана мюсюлманин да се жени за християнка и обратното.

Сунай Ремзи

Благодарение на мюсюлманина Сунай Ремзи параклисът в затвора Белене грее и в него вече има служения за празниците. Сн. в. „Посредник“

Той преобръща и представите на етноса си за религия и образование, като твърди, че „образован не значи по-малко да почиташ и спазваш религията си“. Води борба срещу ранните бракове на момичетата от малцинствата, срещу порочната практика „дете на 15 години да ражда дете“… „Независимо от всичко това, аз съм българин и където и да съм работил, над бюрото ми е имало портрет на моя идол Васил Левски“, казва Сунай.

Никой никога няма да разбере защо блестящият млад лидер стига до престъпление. Сунай не помни какво точно се е случило във фаталната нощ на 26 март 2007 г. Заради проблеми в бизнеса поглъща 400 г уиски, плюс неизвестно колко таблетки талвон – за подсилване на мозъчните функции. Убийствена комбинация.

Сунай Ремзи

На представянето на книгата на Борислав Радославов (вляво) „Дядо Добри – светецът от Байлово“ в Младежкия театър, София, 2018 г.

Тялото на застреляния млад циганин Марин Маринов повече от 2 дни лежи в офиса на заведението „БГ клуб“, собственост на Сунай. Защо се е стигнало до големия конфликт между тях, той не желае да коментира: „Щом Марин е починал, а аз съм жив, значи аз съм виновният, а той – невинният“.

Признава за своя голяма грешка, че

панически бяга в Турция

В затвора „Картал“ в Истанбул се сблъсква с всички ужасии на живота зад решетките. Когато го преместват в затвора „Малтепе“, отново е лидер – отговорник за всички лишени от свобода чужденци.

От 2009 г. е в затвора „Белене“ и там естественият, издигнал се от махалата си лидер, много бързо се издига отново. Споделя, че той си знае как е оцелял физически и психически зад решетките. От 2010 г. е неизменен кмет на затвора в Белене, а от 2016 г. – и председател на „Затворническа лига – България“, защитаваща правата на всички лишени от свобода у нас.

Сунай Ремзи

Сунай Ремзи (вдясно) представя книгата на световния шампион Детелин Далаклиев (вляво) „Никога не се предавай“ пред лишените от свобода в затвора Белене.

Кметът е душата и сърцето на заключените хора, техен защитник, изповедник и мотиватор. Визионерът посреща всеки нов събрат, като го мотивира да не проспива престоя си в затвора, а да учи и да се развива. Бори се за спасяването на всяка душа – да мине през себеопознаване, покаяние, катарзис и решение да промени съдбата си.

С богатата си институционална култура Сунай полага много усилия за запазването на затвора, който два пъти е пред закриване. Бори се и да запази училището до IV клас, с възможност да стане до VII клас. Визионерът мотивира неграмотните си събратя с думите: „Искаш ли да станеш като мен, „марката Сунай Ремзи“?… Тогава учи!“.

Той осигурява средства за ремонт на килиите и реставрира и прави действащ

християнския параклис в затвора

Бившето ръководство два пъти се опитва да го превърне в класна стая и столова, а той, мюсюлманинът, го брани, сякаш е джамията, в която се моли баща му.

Зад решетките Сунай организира издаването на вестник „Делник“ (сега – в. „Персин“), литературен кръг „Голямото четене“, разширява и обогатява библиотеката, пише и поставя пиеси, организира футболни турнири, различни курсове – „Правен“, по чужди езици, шофьорски, готварски… Успехите го мотивират да разработи и специални програми за коригиране.

Сунай Ремзи

С Румен Максимов (вдясно), треньор на малките футболисти на ФК „Гигант“ Белене, с които Сунай работи.

През 2015 г. той създава „Програма за самопомощ на българските затворници“, за да може лишените от свобода да си помагат сами при позитивната промяна в поведението и адаптирането в затвора. Иноваторското при нея е обучението по модела „Равен обучава равен“ (лишен от свобода обучава лишен от свобода) – нещо, което

за пръв път се прави в България

През юни 2015 – юни 2016 г. в нея се включват 82-ма лишени от свобода за първи път.

През 2016 г. Сунай Ремзи разработва „Програма от А до Я“ (за самокоригиране на българските затворници – работа с рецидивисти), реализирана успешно през 2017-2018 г. В нея участват 93-ма лишени от свобода, предимно многократно осъждани и с присъди за тежки деяния. Създадена е с цел самокорекция, като успешен старт при бъдеща ресоциализация. И двете програми Сунай Ремзи издава в книги, които са разпространени във всички български затвори.

Новата „Програма за себереализиране“, издадена безплатно от издателство „Кибеа“, е за подготовка и управление на предизвикателствата, очакващи лишените от свобода след изтърпяване на наказанието. В нея Сунай подготвя събратята си за връщането им в обществото, като разглежда всички най-важни проблеми, с които те ще се сблъскат

след излизането от затвора

Своеобразният наръчник за лишени от свобода, на които предстои излизане в рамките на година, съдържа полезни теми като „Извън решетките – стъпка по стъпка“, „Реинтеграционна програма за правонарушители“, „Банково кредитиране“, „Аз търся работа“. Подготвя ги за превенция на зависимостите, разработване и реализиране на проекти. Запознава ги с българските закони, социалното подпомагане, трудовата заетост у нас и в ЕС…

Сунай Ремзи

С дъщерята Елиф – щастливи заедно по време на отпуска му, 2020 г.

В книгата има курс по себеуважение, себереализиране и повишаване на собствената пазарна стойност, пише за семейни ценности, радикален ислям, телефонни и банкови измами, предпазване от агресията по пътя. Представени са програмите на Разплащателна агенция, Фонд „Земеделие и гори“, Фонд „Тютюн“. Има и курсове по строителство, фризьорство, готварство…

„Всички тези програми нямаше да реализирам, ако не срещах разбиране от ръководството на затвора „Белене“, ако не работехме в партньорство“, казва Сунай. Дори и през отпуската си е продължил да работи.

От няколко месеца е преместен в Затворническото общежитие от открит тип (ЗООТ). И там е

живата легенда“

и „кметът“, макар да е сдал поста. И там се е развъртял и набързо е организирал ремонти, създал е библиотека, бори се за фитнес зала и ново игрище за 80-те лишени от свобода в общежитието.

„Стопил“ е с работа част от присъдата си и му остават по-малко от 3 години. „Като изляза, ще стана най-добрият български мотиватор в чужбина, ще видиш“, казва визионерът и вече има куп идеи с какво ще се занимава на свобода.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Джил Байдън и Камала Харис заложиха на американски дизайнери за инаугурацията

Ралф Лорън, Кристофър Джон Роджърс или Маркериън се погрижиха за облеклата на новите първи двойки на Америка

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Ралф Лорън, Кристофър Джон Роджърс или Маркериън – новата първа дама на САЩ и вицепрезидентът Камала Харис, а също така и самият Джо Байдън, заложиха на американски дизайнери при традиционната церемония по встъпване в длъжност на държавния глава във Вашингтон, съобщи Франс прес.

Избраният президент Джо Байдън и съпругът на Камала Харис Дъг Емхоф се довериха на дизайнера, който е символ на американската мода – Ралф Лорън. Двамата носеха негови костюми, като в добавка новият президент сложи вратовръзка в цвят лавандула на същия бранд.

Джо Байдън се закле като 46-тия президент на САЩ (ВИДЕО)

Ралф Лорън се беше погрижил и за тоалета на Мелания Тръмп при предишната инаугурация на съпруга й през 2017 година. Сега Джил, съпругата на Джо Байдън, заложи на скромния американски бранд Маркериън. Дизайнерката му Александра О’Нийл й сътвори рокля от туид и синьо манто с тъмносини ревери. Въпреки че модната й къща видя бял свят наскоро, през 2017 година, до нейните услуги вече прибягнаха куп знаменитости, от актрисата Лора Дърн до певицата Лизо.

"Ангелът-пазител" на Джо Байдън - Джил, встъпва в ролята си на първа дама

Що се касае до вицепрезидентът Камала Харис, тя предпочете двама млади афроамерикански дизайнери – Кристофър Джон Роджърс и Серджо Хъдсън. Бившата сенаторка от Калифорния избра виолетов тоалет, решен с дълга рокля и с манто в същия цвят.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Канадски изобретател с перка на гърба кара кънки на лед с 40 км/ч (ВИДЕО)

Не бил много сигурен как стоят нещата със спирането

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Инстаграм

Канадският изобретател Брайдън Гибсън монтира на раница на гърба си дървена перка, с която разви 40 километра в час със своите кънки на лед върху замръзналата река Отава.

Пропелерът се задвижва от малко моторче от косачка. За да подава газ към него, изобретателят използва ръкохватка и жило от спирачка за велосипед.

Бензиновото двигателче няма своя спирачка и за да спре се изключва с бутон.

За да се задейства перката, втори човек трябва да я завърти на гърба на 24-годишния Брайдън Гибсън.

Това връщало изобретението към романтиката на първите самолети отпреди век.

Гибсън има няколко изобретения и е конструирал свой домашен ховъркрафт.

Новото изобретение на канадеца тежи 7 кг. При тестовете Гибсън малко се стреснал, защото с перката на гърба той развил шеметни скорости, а не бил много сигурен как стоят нещата със спирането.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Заплашват със смърт порноактрисата, която не може да си мие косата сама

„Никога не съм си и помисляла, че ще се събудя и ще видя, че съм получила 500 смъртни заплахи“

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Порноактрисата Ванеса Сиера получила над 500 смъртни заплахи, след като сподели в социалните мрежи негодуванието си от това, че е по карантина и трябва сама да си мие косата.

Сиера е приятелка на тенисиста Бърнард Томич и двамата са изолирани в хотелска стая преди старта на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Тенесист под карантина с популярна порноактриса (СНИМКИ)

Преди дни тя публикува видео, в което изрази огромното си недоволство от условията, които са им предоставили организаторите. Оплака се от храната, от хигиената, от наличието на една единствена тоалетна и от това, че косата й е мръсна, защото не е свикнала да си я мие сама.

„Най-лошото на карантината е, че не си мия косата. Никога не съм си мила косата сама, правят го фризьори по два пъти в седмицата“, каза тя в клипа, с който показа как с Томич прекарват времето си в изолация.

Сиера твърди, че се е шегувала. Потребителите в социалните мрежи обаче не са разбрали хумора й: „Никога не съм си и помисляла, че ще се събудя и ще видя, че съм получила 500 смъртни заплахи заради коментара за косата“, написа тя, цитирана от bTV.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Обама: Русия вече не е „свръхсила“

44-ят президент на САЩ отбелязва, че въпреки големия си ядрен потенциал, който отстъпва само на американския, на Русия не й...

Затвори