Открийте ни и в

Здраве

Супербактерии са убили 36 000 души в САЩ за година

публикувано

на

Устойчивите на лекарства инфекции със супербактерии, наричани „кошмар в развитие“, могат да върнат медицината с един век назад и да направят отново нелечими вече победени микроби, предупреждава нов федерален доклад.

Около 36 000 души в САЩ са починали от устойчиви на лекарства инфекции през 2017 г. – с 18% по-малко, отколкото през 2013 г., когато е публикуван първият подобен доклад. Спадът се приписва основно на усилията, полагани от болниците за контрол на разпространението на

особено опасни инфекции

 Това става ясно от доклада, чиито автори са от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Те отчитат, че макар инфекциите със супербактерии да се увеличават, смъртните случаи намаляват.

И докато смъртността намалява, като цяло в САЩ инфекциите са се увеличили от 2,6 милиона през 2013 г. до 2,8 милиона през 2017 г. Авторите на доклада отчитат също, че ако досега са считани основно за болничен проблем, супербактериите вече се появяват и извън болниците. Специалистите отбелязват и появата на будещи тревога нови микроби.

Антибиотиците навлизат в масова употреба през 40-те години на миналия век. Считани са за един от най-големите напредъци в медицината и са допринесли за спасяването на безчет животи. С течение на времето обаче някои антибиотици спират да действат. Проблемът произтича основно от прекомерната им и неправилна употреба, напомнят експертите.

„Постантибиотичната ера вече настъпи. Някои чудодейни лекарства вече не вършат чудеса“, пишат авторите на доклада.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА