Открийте ни и в

България

Сурвакарите в Пернишко ще гонят COVID-19 (СНИМКИ)

Традицията повелява, че колкото по-страшни са ликовете на маскираните, толкова по-голяма е магическата им сила срещу злото.

публикувано

на

Селата в Пернишко посрещат довечера традиционния празник Сурова под знака на пандемия. С маски, хлопки и огнен танц сурвакарите ще гонят неканения коронавирус. В наричанията си местните ще поискат многократно здраве и спасение от COVID-19 през новата сурвакарска година, чието начало се възвестява в тази нощ.

Ритуални огньове ще лумнат в повечето населени места в Пернишко. Празникът ще протече под зоркия поглед на РЗИ и полицията за спазване на противоепидемичните мерки. На кметовете на населените места, в които ще се състои Сурова, са връчени предписания за протичане на празника, уточни директорът на РЗИ д-р Александър Златанов.

Маршрутът на дефилиране на групите е предварително строго определен, както и началото на тържеството. Освен това той ще бъде силно ограничен, предимно по главната улица на селището. За да се спази традицията, сурвакарите ще почукат на вратите на няколко дома по маршрута, но без да влизат в тях.

В групите на маскираните не се допускат хора с температура, кашлица или друг симптом на пандемичното заболяване, също и жители на други населени места. Изключена е среща и сливане на групите от съседни села, както се прави обичайно на Сурова.

Стюарди със светлоотразителни жилетки ще контролират публиката. Те ще наблюдават дали присъстващите носят маски и спазват необходимата дистанция. Паричка за здраве ще може да се оставя в определен съд след подреждане на желаещите в колона, на безопасно разстояние.

На следващия ден, 14 януари, компетентните органи ще направят оглед на маршрута. Теренът на дефилето ще бъде почистен, дезинфекциран и отпадъците – събрани по подходящ начин, увери д-р Златанов.

В община Радомир Сурова няма да се състои. Със заповед на кмета Пламен Алексиев, с цел запазване на здравето и живота на жителите, се забранява провеждането на организирани събития и тържества на открито и закрито. Не се разрешава палене на сурвакарски огньове, празнична заря и срещи с други сурвакарски групи.

Спорът да се състои или не пернишката Сурова достигна до Министерския съвет, където кметът Станислав Владимиров потърси съвет.

„С гъвкави и адекватни противоепидемични мерки ще могат да се провеждат уважавани от българските граждани обичаи и традиции. Такива са предстоящите сурвакарски игри в Перник, които са признати от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство“, бе становището на „Дондуков“ 1.

След зеления правителствен светофар кметът на Брезник Васил Узунов коригира заповедта си и разреши сурвакарските празници в селата при строги противоепидемични мерки.

Кметът на най-малката община в Пернишко – Ковачевци, Васил Станимиров, който води сурвакарската дружина в едноименното село, няма да излезе довечера. Той прекара коронавирус и е решил с оставане вкъщи да изрази своята солидарност с лекарите. Само 15 сурвакари от Ковачевци, смятано за център на „Долината на маските“, ще представят традицията.

Сурова е най-големият зимен празник в Пернишко. Нощта на старостилния Васильовден е най-шумната през годината в региона, защото се гони лошотията и се отварят вратите на доброто. Традицията повелява, че колкото по-страшни са ликовете на маскираните, толкова по-голяма е магическата им сила срещу злото. Колкото по-силно звънят хлопките, толкова по-далече ще избягат злите сили.

Обредният танц около огъня се изпълнява в специален ритъм. Групата се предвожда от водач в гвардейски дрехи, наричан бюлюкбашия. Според традицията дружината се състои само от мъже, които се превъплъщават в различни роли – ръсещ за здраве поп, кум и кума, булка и младоженец и др. характерни персонажи. Задължително присъстват мечкар и мечка, които играят за здраве.

Вратите на всички къщи в населените места са широко отворени и всеки странник е добре дошъл в сакралната нощ в Пернишко. В домовете се редят специални трапези с баница със сирене и праз, ритуална погача, вариво, свинска пача, туршия, вино и ракия.

Сурвакарите са най-желаните гости във всеки дом. В двора на всяка къща се разиграва обичаят „сватба“, който символизира желание за женитба и пълен дом с деца.

Традицията е съхранена в общините Перник, Радомир, Ковачевци, Земен и Брезник. В село Ярджиловци се пази сурвакарски звънец от 1834 г., смятан за най-стария у нас. Сурвакарството в Пернишко се съхранява като светиня. Сурова е имало и по време на чума, коментира заместник-кметът Стефан Кръстев.

От 2009 г. Перник е европейска столица на сурвакарските игри. През 2012 г. пернишката Сурова стана част от националната система „Живи човешки съкровища“ в категорията „Традиционни празници и обреди“. На 2 декември 2015 г. празникът бе вписан в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

570 заразени с коронавирус в България за ден, 329 се борят за живота си

82-ма души са починали за последните 24 часа

публикувано

на

от

Виж цялата статия

570 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа в България при направени общо теста 7964, от които 3001 са PCR, а са 4963 с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система.

Това означава, че 7,15% от пробите са положителни.

Така общият брой на потвърдените случаи става 212 383, от които 39 563 активни .

7533 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 165 255.

Ваксинираните лица са общо 19 638, като 1185 са ваксинирани за денонощието.

Хоспитализираните лица са 3312, от които 329 се намират в интензивното отделение.

Починалите лица с доказана коронавирусна инфекция са общо 8565, като 82 от случаите са от последните 24 часа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

COVID-19 извън топ 10 на популярните болести в България

Вижте от какво боледуват най-често българите

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Пандемията не успя да обърне тренда при болничните и най-много продължават да се издават за традиционната остра инфекция на горните дихателни пътища. COVID-19 дори е извън топ 10 на най-популярните болести в България според статистиката на Националния осигурителен институт, пише „24 часа“.

За първите девет месеца на 2020 г. лекарите са издали 138 626 броя болнични листове за остра инфекция на горните дихателни пътища. Над 119 хил. са за вирусни инфекции, а топ 3 се допълва от остър бронхит.

Броят на болничните за COVID за лечение, изследване и карантина е бил 10 529, което отрежда 18-о място сред диагнозите. Със средна продължителност от близо 21 дни обаче това са едни от най-дългите болнични. Масовият случай за другите диагнози е периодът да е 4-7 дни, сочи статистиката на НОИ.

Починалите от COVID-19 в САЩ достигнаха 400 000

573 625 души са ползвали обезщетение по болест от осигурителния институт за първите девет месеца на 2020 г., като година по-рано те са били 645 368. Пандемията е стопила и броя на болничните листове – вече са 553 хил. по-малко, или общо 1 135 476 за деветмесечието на 2020 г. Българите са ползвали болнични за 9 661 376 работни дни, или с над 1 млн. по-малко от 2019 г.

362 млн. лв. пък са платените от НОИ обезщетения, като спадът тук е с 2 млн. лв.

37,69 лв. е било дневното обезщетениеза болнични, а средно на болничен лист от НОИ са платени по 315,28 лв. През първите девет месеца на 2019 г. НОИ е плащал средно 33,85 на ден, или 213,95 лв. на болничен лист.

572 767 дни болнични са ползвани пък за гледане на деца или близки. За тях са изплатени 22 млн. лв. Сметките показват, че болничен за гледане се взема средно за 5 дни, а средното обезщетение на ден е било 39,22 лв. По-често грижите се поемат от жените. 78 899 жени са ползвали болнични за гледане на близък, а мъжете са само 25 581.

Най-много болнични са издадени в София- 434 390. Три пъти по-малко са тези в Пловдив – 151 358, а във Видин броят на болничните листове е едва 6957. Софиянецът получава и най-високото обезщетение – 45,28 лв. на ден, а най-ниското е в Благоевград – 28,32 лв.

Най-много са боледували хората на 59 г., но най-високо обезщетение вземат 42-годишните – 39,82 лв. Продължава тенденцията жените да боледуват повече. В болничен те са били над 5 754 383 дни, докато мъжете са били на легло 3 906 993 дни. Жените обаче вземат с 4,32 лв. по-малко на ден от силния пол.

2236 чужденци също са излезли в болничен през първите девет месеца на м.г. За тях държавата е платила 815 758 лв. за над 15 378 дни. Средно на ден те са вземали 53,05 лв.

Според статистиката по-често болничен вземат работниците от малките предприятия. Така във фирми до 9 души средно един човек е ползвал по 10,5 дни, а в тези с над 500 души – 7,5 дни.

536 388 са болничните от първична извънболнична медицинска практика. Двойно по-малко са издадени болници.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Пожар избухна в затворена кръчма в Приморско, жена пострада сериозно

Жената пострадала при опит да избяга от пламъците

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Пожар в неработещо заведение в Приморско. Жена с руско гражданство, живееща в сградата до него, е пострадала, като се е опитвала да излезе.

Тя е получила 10% изгаряния и е откарана в болницата. Огънят е избухнал около 20 ч. и пожарникарите бързо са успели да го загасят.

Не е ясна причината за пожара, съобщиха от полицията за bTV.

Оглед на място ще бъде извършен във вторник в светлата част на деня.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Денят на българското кино: На 13 януари 1915 г. е прожектиран филмът „Българан е галант“ (СНИМКИ)

От 16 до 24.00 ч. на видеоплатформата www.neterra.tv/plus ще могат да се видят безплатно български филми

Затвори